Σύντομο τηλεφώνημα – υψηλό κόστος: Οι απατεώνες παριστάνουν στο τηλέφωνο τα εγγόνια, τους αστυνομικούς και πρόσφατα και τους υπαλλήλους ασφαλιστικών εταιρειών υγείας, προκειμένου να κλέψουν δεδομένα ή χρήματα…
Το τηλέφωνο χτυπάει. Ένας άγνωστος προσποιείται ότι είναι υπάλληλος της ασφαλιστικής σας εταιρείας υγείας και ισχυρίζεται ότι έχετε καταβάλει υπερβολικά τα ασφάλιστρα υγείας σας.
Προκειμένου να τα πάρετε πίσω, θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μια προώθηση.
Όταν όμως τα θύματα των τηλεφωνικών απατεώνων το κάνουν αυτό, επιβαρύνονται με υψηλό κόστος για μια προώθηση που δεν οδηγεί πουθενά.
Μια άλλη απάτη που χρησιμοποιούν οι ψεύτικοι υπάλληλοι ασφαλιστικών εταιρειών υγείας: ισχυρίζονται ότι χρειάζεστε συμπληρωματική ασφάλιση και σας ζητούν στοιχεία υγείας και τραπεζικά στοιχεία. Στη συνέχεια, πωλούν αυτές τις πληροφορίες.
Σύμφωνα με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών του κρατιδίου της Βαυαρίας, κλήσεις στις οποίες απατεώνες προσποιούνται ότι είναι υπάλληλοι ασφαλιστικών εταιρειών υγείας έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Παρ’ όλα αυτά, οι ασφαλιστικές εταιρείες προειδοποιούν για τέτοιου είδους κλήσεις.
Ψεύτικες κλήσεις: Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα;
Οι τηλεφωνικές απάτες δεν είναι κάτι καινούργιο: Το Βαυαρικό Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών δέχεται τακτικά καταγγελίες για ψεύτικες κλήσεις. Συνήθως βασίζονται σε διαγωνισμούς ή στην αλλαγή συμβολαίων ενέργειας. Οι απατεώνες συχνά ζητούν χρήματα ή παγιδεύουν δεδομένα.
Σύμφωνα με τη βαυαρική αστυνομία, η απάτη μέσω τηλεφωνικών κέντρων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια: Ενώ εξακολουθούσαν να υπάρχουν περίπου 17.000 περιπτώσεις το 2020, πέρυσι υπήρχαν μόνο περίπου 3.000 περιπτώσεις.
Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να πέφτουν θύματα τηλεφωνικών απάτων: Πέρυσι, οι τηλεφωνικοί απατεώνες εξαπάτησαν 24 εκατομμύρια ευρώ μόνο στη Βαυαρία. Αυτό που προκαλεί εντύπωση εδώ είναι ότι το λεγόμενο κόλπο με τα εγγόνια ή το τηλεφώνημα-σοκ μέσω τηλεφώνου έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το θύμα ξεγελιέται και πιστεύει ότι ένα μέλος της οικογένειας είχε ατύχημα ή κάτι παρόμοιο δραματικό – πάντα με αίτημα να του μεταφερθούν χρήματα.
Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει τις απατηλές κλήσεις ακόμη πιο “αληθινές”
Αυτά τα εγγόνια κόλπα γίνονται πλέον όλο και πιο εξελιγμένα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, με την οποία η φωνή των μελών της οικογένειας μιμείται παραπλανητικά ρεαλιστικά.
Αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία της Κρατικής Υπηρεσίας Εγκληματολογικών Ερευνών της Βαυαρίας: το 2020 καταγγέλθηκαν 3.000 δόλιες κλήσεις προς εγγόνια, ενώ πέρυσι υπήρχαν ήδη περισσότερες από 13.500 περιπτώσεις.
Οι δράστες εξαπάτησαν μια λεία άνω των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Ποιος κινδυνεύει ιδιαίτερα;
Σε γενικές γραμμές, κανείς δεν είναι ασφαλής από το να πέσει θύμα απατεώνων, αλλά ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν σημαντικά περισσότερο, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας για την εβδομάδα δράσης κατά της τηλεφωνικής απάτης.
Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανόηση μειώνεται με την ηλικία και η αυξανόμενη μοναξιά των ηλικιωμένων παίζει επίσης στα χέρια των απατεώνων.
Τα θύματα συχνά ντρέπονται για το γεγονός ότι έχουν πέσει θύματα απατεώνων.
Επειδή υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές απάτες, η αστυνομία αναφέρει ότι η πρόληψη αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό μέρος της καταπολέμησης τέτοιων αδικημάτων.
Πώς μπορείτε να προστατευθείτε;
Το Βαυαρικό Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών συνιστά να μην δίνετε προσωπικά στοιχεία από το τηλέφωνο.
Η κρατική υπηρεσία εγκληματολογικών ερευνών της Βαυαρίας συνιστά μια υγιή δυσπιστία.
Αξιόπιστοι φορείς, όπως η αστυνομία, η εισαγγελία ή οι ασφαλιστικές εταιρείες, δεν θα τηλεφωνούσαν απλώς και μόνο για να ζητήσουν χρήματα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, τα ακόλουθα σημεία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τις απάτες:
- Μην κάνετε προκαταβολές – ειδικά σε άγνωστα πρόσωπα ή εταιρείες.
- Προσέχετε τους άγνωστους και κατασταλμένους αριθμούς και τις φωνές στον υπολογιστή.
- Μην δίνετε προσωπικά δεδομένα σε άγνωστους καλούντες.
- Μην επιτρέπετε την προώθηση κλήσεων, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά τηλεφωνικά έξοδα.
Αν παρόλα αυτά έχετε υποστεί οικονομική ζημία, μπορείτε να την καταγγείλετε στην αστυνομία. Εάν ανακαλύψατε μια απάτη, μπορείτε να την αναφέρετε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων.
Το Βαυαρικό Κέντρο Καταναλωτών παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες απάτες και τις παγίδες των καταναλωτών.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Ένας χρόνος Deutschlandticket στη Γερμανία: Πέτυχε το μοντέλο;
- Ποια ονόματα απαγορεύεται να δώσετε στα παιδιά σας στη Γερμανία;
- Πώς ένα γερμανικό κέρμα των δύο ευρώ μπορεί να αξίζει πολλά χρήματα;
- Smartphone; Όχι ευχαριστώ! Νέα μόδα στη Γερμανία τα παλιά κινητά τηλέφωνα
- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα και η Γερμανία;