Σύμφωνα με έρευνα της NDR, μια νέα απάτη παραμονεύει σε πύλες πωλήσεων όπως το Amazon και το eBay, η οποία παρασύρει τους πελάτες σε μια παγίδα.
Ένας αυξανόμενος αριθμός εγκληματιών εξαπατά σήμερα τους πελάτες με μια τριγωνική απάτη σε πλατφόρμες πωλήσεων.
Το καταναλωτικό περιοδικό “Markt” της NDR διεξήγαγε σχετική έρευνα.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι απατεώνες προσφέρουν φθηνά προϊόντα σε ψεύτικα καταστήματα ή με χακαρισμένους λογαριασμούς – τους οποίους στην πραγματικότητα δεν κατέχουν.
Εάν κάποιος παραγγείλει τα αγαθά, οι εγκληματίες τα παραγγέλνουν για λογαριασμό από ένα αξιόπιστο ηλεκτρονικό κατάστημα στο όνομα του πελάτη τους.
Στη συνέχεια, ο τρίτος πάροχος αποστέλλει το προϊόν στον πελάτη.
Καθώς ο πελάτης παραλαμβάνει το παραγγελθέν προϊόν ως καινούργιο, δεν υποψιάζεται τίποτα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
“Αυτό ακριβώς είναι το σχέδιο των εγκληματιών”, δήλωσε στο NDR ο Andreas Mackenthun από την Κρατική Εγκληματολογική Αστυνομία του Αμβούργου.
“Η απάτη πρέπει να ανακαλύπτεται όσο το δυνατόν πιο αργά. Στο διάστημα αυτό, οι απατεώνες μπορούν να κλέψουν περισσότερους πελάτες, να πάρουν τα χρήματα σε ασφάλεια και να καλύψουν τα ίχνη τους στο διαδίκτυο”.
Το θύμα της απάτης εκπλήσσεται στη συνέχεια με τιμολόγια και υπενθυμίσεις από τον τρίτο πάροχο. Πιθανές είναι επίσης οι επιστολές είσπραξης και ακόμη και οι αναφορές στην αστυνομία.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η επικοινωνία με τους υποτιθέμενους πωλητές πρέπει να φυλάσσεται επειγόντως.
Εξάλλου, μπορούν να παρουσιαστούν ως αποδεικτικά στοιχεία.
Σύμφωνα με την έρευνα του περιοδικού καταναλωτών, οι περισσότεροι τρίτοι πάροχοι είναι διαλλακτικοί όταν πρόκειται να εξηγήσουν την απάτη.
Η αστυνομία δίνει αυτές τις συμβουλές για τις ηλεκτρονικές αγορές
Η αστυνομία έχει κάποιες γενικές συμβουλές για να βοηθήσει τους αγοραστές να ψωνίζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια στις “μικρές αγγελίες”, το “eBay” και άλλες διαδικτυακές πύλες.
Μην πληρώνετε εκ των προτέρων. Οι αγοραστές θα πρέπει μάλλον να περιμένουν μέχρι να παραλάβουν το προϊόν από τον πωλητή.
Επαληθεύστε τις μεθόδους πληρωμής. Χρησιμοποιήστε επαληθευμένες μεθόδους πληρωμής όπου τα χρήματα είναι “προσωρινά παρκαρισμένα”.
Ενεργοποιήστε την προστασία του αγοραστή. Μην αφήνετε αμφιλεγόμενες ιστορίες να σας πείσουν να κάνετε πληρωμές (μέσω “PayPal”) χωρίς προστασία αγοραστή. Ως πωλητής, εσείς καθορίζετε τις διαδικασίες.
Εξετάστε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μην αποθαρρύνεστε από υποτιθέμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την “PayPal” ή άλλες υπηρεσίες πληρωμών και παρόχους υπηρεσιών μεταφοράς. Αυτά μπορεί να είναι ψεύτικα.
Μην ανησυχείτε. Εάν ο φερόμενος ως αγοραστής απειλεί να προβεί σε νομικές ενέργειες, παραμείνετε ψύχραιμοι και μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να πιεστεί.
Αναφέρετε το περιστατικό. Εάν έχει διαπραχθεί απάτη, καταγγείλετε το περιστατικό στην τοπική αστυνομία και ενημερώστε την πύλη πωλήσεων.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Πόσο κοστίζει η υποβολή αίτησης για τη γερμανική υπηκοότητα;
- Πώς προετοιμάζει η Γερμανία την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας
- Γερμανία: Τι χρήματα κερδίζουν οι οδηγοί λεωφορείων στο Αμβούργο;
- 500 ευρώ σε όποιον καταγγείλει παραβάτες που πετάνε σκουπίδια
- 02/2024: 12 αλλαγές που επηρεάζουν τους ομογενείς στη Γερμανία
- Δίσεκτο έτος: Πότε υπάρχει 29η Φεβρουαρίου στο ημερολόγιο;