Όταν η Helna μετακόμισε στο Βερολίνο στις αρχές του έτους, αντιμετώπισε μια εμπειρία που είναι γνωστή σε πολλούς που μετακομίζουν στην πρωτεύουσα: τη δοκιμασία της εύρεσης διαμερίσματος. Αλλά μετατράπηκε σε εφιάλτη όταν έπεσε θύμα ενός απατεώνα.
“Έψαχνα ακατάπαυστα επί πέντε μήνες, ελέγχοντας κάθε δυνατή πλατφόρμα – eBay Kleinanzeigen, ImmoScout24, Facebook – πηγαίνοντας σε αμέτρητες προβολές διαμερισμάτων με εκατοντάδες άλλους ανθρώπους”, δήλωσε η Helna, 31 ετών, προγραμματίστρια λογισμικού από την Ινδία που μετακόμιζε από το Αμβούργο.
“Γινόταν εξαντλητικό και ήταν δύσκολο να το ισορροπήσω με τη δουλειά μου”.
Τελικά, τον Μάιο, βρήκε ένα πολλά υποσχόμενο διαμέρισμα δύο δωματίων με μικρό μπαλκόνι που διαφημιζόταν μέσω ενός μεσίτη (Makler) στο ImmobilienScout24 στην περιοχή Wedding της πόλης.
Της προσφέρθηκε ένα 15λεπτο ραντεβού προβολής με έναν κομψά ντυμένο άνδρα γύρω στα είκοσι – τον μεσίτη – ο οποίος της είπε ότι ήταν μία από τις 26 υποψήφιες που διεκδικούσαν το ίδιο διαμέρισμα.
Πως να αποφύγετε τις απάτες όταν ψάχνετε σπίτι στη Γερμανία
Μετά την προβολή, προσκόμισε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του μισθού της, και την επόμενη μέρα, ο κτηματομεσίτης της είπε ότι θα έπαιρνε το διαμέρισμα: έπρεπε απλώς να υπογράψει το συμβόλαιο και να πληρώσει προκαταβολικά συνολικά 4.066 ευρώ – που αντιστοιχούσαν στο ζεστό ενοίκιο τριών μηνών συν την εγγύηση.
Της το είπαν αυτό την Παρασκευή και στη συνέχεια επικοινώνησαν ξανά την επόμενη ημέρα για να την ενημερώσουν ότι έπρεπε να βιαστεί, αλλιώς μπορεί να χάσει το διαμέρισμα από κάποιον άλλον.
Νιώθοντας την πίεση να εξασφαλίσει το διαμέρισμα, η Helna υπέγραψε το συμβόλαιο και έκανε το τραπεζικό έμβασμα.
“Μετέφερα το συνολικό ποσό των 4.066 ευρώ, πιστεύοντας ότι είχα λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις”, δήλωσε η Helna.
“Είχα δει το διαμέρισμα και είχα συναντήσει τον τύπο αυτοπροσώπως. Επιπλέον, πλήρωσα μέσω τραπεζικού εμβάσματος, το οποίο θεώρησα ότι θα ήταν ασφαλέστερο”.
Περιμένοντας να πάρει τα κλειδιά, ο μεσίτης επικοινώνησε ξανά λίγες ημέρες αργότερα για να πει ότι η ιδιοκτήτρια του ακινήτου – που φέρεται να εδρεύει στο Μόναχο – απαιτούσε τώρα ένα επιπλέον ενοίκιο 2 μηνών για να εξασφαλίσει το συμβόλαιο ενοικίασης.
Σε αυτό το σημείο, προκλήθηκαν έντονες υποψίες στη Helna, η οποία ζήτησε να έχει τον αριθμό επικοινωνίας του ιδιοκτήτη για να μιλήσει απευθείας μαζί του, αλλά της είπαν ότι ήταν “δύσκολο να την βρει κανείς τηλεφωνικά” και της έδωσαν αντ’ αυτού μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Έχοντας όμως τη διεύθυνση του ιδιοκτήτη από το συμβόλαιο ενοικίασης, ζήτησε από έναν φίλο της που ζει στο Μόναχο να επισκεφθεί τη διεύθυνση του ιδιοκτήτη.
Όταν διαπίστωσαν ότι δεν ζούσε εκεί κανείς με αυτό το όνομα, συνειδητοποίησε ότι είχε πέσει θύμα απάτης.
Στη συνέχεια επικοινώνησε με τον μεσίτη και του είπε ότι ήθελε να ακυρώσει το συμβόλαιο και του έστειλε την επίσημη καταγγελία (Kündigung).
Ο μεσίτης επιβεβαίωσε την παραλαβή της και τη διαβεβαίωσε ότι θα της επέστρεφε τα χρήματα.
Ο κτηματομεσίτης ισχυρίστηκε ότι της έστειλε πίσω τα χρήματά της, αλλά φυσικά δεν το έκανε ποτέ.
Όταν αντιπαρατέθηκε μαζί του σε ένα μήνυμα λέγοντας ότι ήξερε ότι επρόκειτο για απάτη, της είπε: “μπορείς να πας στην αστυνομία αν θέλεις, δεν με νοιάζει”.
“Με εξαπάτησε τόσο ανοιχτά- αυτό είναι που είναι τόσο δύσκολο να πιστέψω”, δήλωσε η Helna.
Όχι κάτι το ασυνήθιστο στη Γερμανία
Όταν η Helna πήγε στην αστυνομία, της είπαν ότι τέτοιες απάτες δεν είναι ασυνήθιστες και ότι η διαδικασία έρευνας και δίωξης θα έπαιρνε εβδομάδες.
Θα έπρεπε πρώτα να παραπεμφθεί στον εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφάσιζε στη συνέχεια αν θα μπορούσε να λάβει μέτρα κατά του απατεώνα.
“Έτσι, στο μεταξύ, θα μπορούσε να συνεχίσει να εξαπατά περισσότερους ανθρώπους”.
Ενώ περίμενε να προχωρήσει η αστυνομική διαδικασία, η Helna μπορούσε να δει ενημερώσεις στο WhatsApp από τον απατεώνα που έδειχναν φωτογραφίες του ίδιου να απολαμβάνει πολυτελείς διακοπές.
Ωστόσο, έχοντας αποκτήσει τη διεύθυνση κατοικίας του απατεώνα στο διαδίκτυο, έδωσε εντολή σε δικηγόρο να αναλάβει αστική αγωγή εναντίον του, ενώ η αστυνομική έρευνα προχωρούσε αργά.
“Ο δικηγόρος μου όμως μου είπε ότι το να πάρω πίσω τα χρήματα θα είναι δύσκολο, γιατί αν ο τύπος ξοδέψει όλα τα χρήματά του και πτωχεύσει, δεν υπάρχει τίποτα με το οποίο να μπορεί να με ξεπληρώσει”.
Παρ’ όλα αυτά, η δικηγόρος έστειλε τη μήνυση στη διεύθυνση του απατεώνα και εκείνος αργότερα την ενημέρωσε με ένα μήνυμα στο Whatsapp “με μερικά θυμωμένα emoticons” ότι έλαβε τη μήνυση.
Επικοινώνησε επίσης με την τράπεζά της – την Commerzbank – για να δει αν θα μπορούσε να ανακαλέσει την πληρωμή, η οποία είχε γίνει σε λογαριασμό Sparkasse.
“Ένας φίλος μου είχε πέσει θύμα απάτης στο παρελθόν και είχε καταφέρει να πάρει πίσω τα χρήματά του από την τράπεζα”.
Αλλά αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση της Helna. Η τράπεζα απλώς επιβεβαίωσε ότι ο απατεώνας είχε λάβει τα χρήματα και της είπαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο, καθώς είχε χρησιμοποιήσει έναν νόμιμο αριθμό IBAN.
“Έτσι, φαίνεται ότι ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει τον δικό του τραπεζικό λογαριασμό με ψεύτικο όνομα κατόχου λογαριασμού και να εξαπατήσει τον κόσμο”, δήλωσε η ίδια.
“Δυστυχώς, υπάρχουν πάντα περιπτώσεις απάτης, ακόμη και μεταξύ των πελατών της Commerzbank, για τις οποίες λυπούμαστε”, δήλωσε εκπρόσωπος.
“Ενημερώνουμε τους πελάτες μας να είναι σε εγρήγορση, προσεκτικοί και γενικά υποψιασμένοι.
Επιπλέον, ενημερώνουμε τους πελάτες μας εκτενώς και τακτικά στο online banking για τις μορφές απάτης και πώς μπορούν να προστατευτούν από αυτές”
Τώρα, αρκετούς μήνες μετά, η Helna εξακολουθεί να περιμένει ενημέρωση από την αστυνομική έρευνα και το επόμενο στάδιο της νομικής της διεκδίκησης.
Η υπόθεσή της μεταφέρεται επί του παρόντος στον εισαγγελέα και ο δικηγόρος της έχει υποβάλει περαιτέρω αίτημα για την έναρξη ερευνών από την αστυνομία.
“Πρέπει να περιμένουμε από την αστυνομία να λάβει κάποια περαιτέρω μέτρα βάσει του αιτήματος, το οποίο μπορεί να διαρκέσει άλλους τρεις μήνες”, μας είπε.
Ο απατεώνας, απ’ ό,τι γνωρίζει η ίδια, παραμένει ελεύθερος – αν και το ακίνητο έχει πλέον εξαφανιστεί από το AirBnb.
Αναμένεται επίσης μια απάντηση σχετικά με την υπόθεση της Helna από την αστυνομία του Βερολίνου.
Εν τω μεταξύ, ζητήσαμε από το Ομοσπονδιακό Εγκληματολογικό Γραφείο τυχόν συμβουλές για το πώς οι αναζητούντες διαμέρισμα μπορούν να αποφύγουν τέτοιου είδους απάτες.
Μας παρέπεμψαν στον ιστότοπό τους, όπου περιγράφονται λεπτομερώς ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες απάτες ενοικίασης διαμερισμάτων και πώς να τις αποφύγετε.
Μία από τις πιο χρήσιμες συμβουλές από τον ιστότοπο αυτό είναι ότι, εάν κάνετε μια πληρωμή με άμεση χρέωση – ή SEPA Lastschrift στα γερμανικά – μπορείτε να ζητήσετε από την τράπεζά σας να αντιστρέψει την πληρωμή και να απαιτήσετε την επιστροφή χρημάτων εντός οκτώ εβδομάδων.
Επομένως, όπου είναι δυνατόν, θα πρέπει να επιμείνετε να κάνετε την πρώτη πληρωμή προς τον ιδιοκτήτη μέσω άμεσης χρέωσης.
Ευτυχώς, η Helna κατάφερε έκτοτε να βρει ένα διαμέρισμα στο Βερολίνο, μέσω ενός άλλου μεσίτη.
“Βεβαιώθηκα ότι είδα τους τίτλους ιδιοκτησίας αυτού του ακινήτου και τη νόμιμη εξουσιοδότηση για τον μεσίτη”.
Απαντώντας σε αίτημα σχολιασμού, η ImmobilenScout24 είπε ότι η απάτη στην οποία έπεσε η Helna ήταν μια περίπτωση “απάτης με προκαταβολή”, η οποία, όπως είπαν, είναι η πιο κοινή μέθοδος απάτης στις πλατφόρμες ακινήτων.
“Οι δράστες φαίνεται ότι ενήργησαν εξαιρετικά επαγγελματικά σε αυτό το θέμα. Ωστόσο, είναι αξιέπαινο ότι η Helna κατήγγειλε την απάτη στην αστυνομία για έρευνα και έχει λάβει και αστικά νομικά μέτρα.
Συνιστούμε επίσης στους χρήστες μας να μας αναφέρουν οποιεσδήποτε παραπλανητικές καταχωρίσεις, επιτρέποντάς μας να υποστηρίξουμε την αστυνομία στις έρευνές της”, μας είπαν.
Πρόσθεσαν ότι η ImmoScout24, λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την απάτη και συνεργάζεται στενά με την αστυνομία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να παρακολουθεί τις νέες απάτες.
Συμβουλές για τη χρήση της πύλης
Όσον αφορά τον τρόπο αποφυγής τέτοιων απατών, η ImmoScout24 προσέφερε αρκετές χρήσιμες συμβουλές.
Πρώτον, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί σε προσφορές που φαίνονται δυσανάλογα χαμηλές τιμές για τη συγκεκριμένη τοποθεσία, καθώς οι απατεώνες συχνά χρησιμοποιούν δελεαστικές τιμές ως δόλωμα για τα δόλια σχέδιά τους
. Οι χρήστες του ImmoScout24 μπορούν να αξιολογήσουν τις “Πληροφορίες τιμής και τοποθεσίας” που παρέχονται στις καταχωρίσεις για να εκτιμήσουν αν η αναγραφόμενη τιμή διαμερίσματος ευθυγραμμίζεται με τις ρεαλιστικές τιμές της αγοράς.
Οι ελλιπείς ή αόριστες περιγραφές ακινήτων και οι αταίριαστες φωτογραφίες που δεν εναρμονίζονται με την τοποθεσία και την περιγραφή του διαμερίσματος θα πρέπει επίσης να αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι.
Εάν από μια καταχώριση λείπουν πληροφορίες σχετικά με τα πρόσθετα έξοδα ή εάν το βασικό ενοίκιο και το θερμό ενοίκιο έχουν ασυνήθιστη αναλογία, αυτά θα μπορούσαν επίσης να είναι σημάδια απάτης.
Μια άλλη ένδειξη είναι αν η επικοινωνία γίνεται κυρίως στα αγγλικά και τα μόνα στοιχεία επικοινωνίας που παρέχονται είναι μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
“Να είστε επιφυλακτικοί εάν ζητείται προπληρωμή πριν από την προβολή του διαμερίσματος, ειδικά εάν εμπλέκεται υπηρεσία μεσεγγύησης, καθώς η ImmoScout24 δεν προσφέρει τέτοια υπηρεσία”, δήλωσε εκπρόσωπος.
“Ως χρήστης, είναι φρόνιμο να είστε προσεκτικοί και να μην μεταφέρετε ποτέ χρήματα προτού δείτε φυσικά το διαμέρισμα, λάβετε ένα υπογεγραμμένο μισθωτήριο συμβόλαιο και παραλάβετε τα κλειδιά.
Επίσης, να είστε προσεκτικοί σχετικά με την κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών, καθώς θα μπορούσαν ενδεχομένως να αξιοποιηθούν από απατεώνες”.
Προστίθεται ότι, αν συναντήσετε μια καταχώριση που σας φαίνεται αμφίβολη, θα πρέπει να την αναφέρετε στην υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών της ImmoScout24 χρησιμοποιώντας το κουμπί “Αναφορά” στην καταχώριση.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Τι αλλάζει στη Γερμανία το 2024
- Πως να αποφύγετε τις απάτες όταν ψάχνετε σπίτι στη Γερμανία
- Όλες οι νέες απευθείας πτήσεις από και προς τη Γερμανία το 2024
- Τι έψαξαν οι κάτοικοι της Γερμανίας στο Google το 2023;
- Οι διακοπές στην Ελλάδα γίνονται ακριβότερες με τον νέο φόρο
- 2024: Τα χωρισμένα παιδιά θα δικαιούνται περισσότερα χρήματα
- Γερμανία: Πώς η Ελλάδα χάνει ένα σχολικό κτήριο-φιλέτο στο Μόναχο
- Κόστος ζωής: Τι θα ακριβύνει το 2024 στη Γερμανία
- Πότε θα συνεχιστούν οι απεργίες στους γερμανικούς σιδηροδρόμους;
- Roaming: Πού μπορώ να χρησιμοποιήσω το κινητό μου χωρίς χρέωση;