Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εγκληματολογικής Αστυνομίας ενθαρρύνει τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν υπηρεσίες επικοινωνίας όπως το WhatsApp με προσοχή. Μόνο κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, οι χρήστες στη Γερμανία εξαπατήθηκαν συνολικά 22 εκατομμύρια ευρώ…
40.000 απάτες με υπηρεσίες μηνυμάτων καταγράφηκαν στην αστυνομία
Σε μια έκκληση προς τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγκληματολογικής Αστυνομίας Holger Münch ενθάρρυνε τους πολίτες στη Γερμανία να εγκαταλείψουν την ιδέα ότι είναι πολύ σοφοί για να πέσουν θύμα απάτης σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας όπως το WhatsApp.
“Οι ηλικιωμένοι και οι νεότεροι επηρεάζονται από αυτές τις απάτες”, δήλωσε ο Münch στην Berliner Morgenpost.
Μέχρι στιγμής, η γερμανική αστυνομία έχει καταγράψει 40.000 τέτοιες απάτες στη Γερμανία και μόνο τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, επιτήδειοι είχαν καταφέρει να αποσπάσουν από χρήστες κινητών τηλεφώνων 22 εκατομμύρια ευρώ σε όλη τη χώρα.
“Στον κόσμο του κυβερνοχώρου, οι τακτικές των απατεώνων των υπηρεσιών μηνυμάτων αλλάζουν γρήγορα και τα εγκλήματα αυτά δεν περιορίζονται στα γερμανικά σύνορα”, δήλωσε ο πρόεδρος στην Berliner Morgenpost.
Ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο στο διαδίκτυο μειώθηκε πράγματι κατά 6,5 τοις εκατό από 146.363 το 2021 σε 136.865 το 2022.
Αλλά στην πρόσφατη παρουσίαση των στοιχείων, ο Münch δήλωσε ότι η σύγκριση των στοιχείων του 2022 με εκείνα του 2021 και του 2020 ήταν “μόνο υπό όρους ουσιαστική” λόγω των επιπτώσεων του κοροναϊού.
Πώς να εντοπίσετε μια απάτη μέσω WhatsApp messenger στη Γερμανία
Ο Münch προειδοποίησε επίσης τους χρήστες ότι επειδή οι τεχνικές απάτης μέσω μηνυμάτων αλλάζουν συνεχώς, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν.
Ωστόσο, ο πρόεδρος έδωσε ορισμένες συμβουλές σχετικά με το ποιες τεχνικές χρησιμοποιούν συχνά οι απατεώνες.
Οι άνθρωποι που έχουν στοχοποιηθεί λαμβάνουν συχνά ένα μήνυμα από κάποιον που παριστάνει έναν από τους έμπιστους συνομιλητές τους.
Το μήνυμα είναι πιθανό να λέει κάτι του τύπου: “Το παλιό μου τηλέφωνο έχει χαλάσει. Εδώ είναι ο νέος μου αριθμός, παρακαλώ διαγράψτε τον παλιό αριθμό και αποθηκεύστε αυτόν”.
“Αργά ή γρήγορα θα εμφανιστεί ένα μήνυμα ότι χρειάζονται βοήθεια για να πληρώσουν έναν επείγοντα λογαριασμό και ότι ο ηλεκτρονικός τραπεζικός τους λογαριασμός δεν λειτουργεί επειδή έχουν νέο τηλέφωνο”, δήλωσε ο Münch.
Οι άνθρωποι που πείθονται να κάνουν αυτό το τραπεζικό έμβασμα δεν βλέπουν γενικά ποτέ ξανά τα χρήματά τους.
“Οι απατεώνες στέλνουν αυτά τα μηνύματα μαζικά και περίπου το 30 τοις εκατό των αιτημάτων τους είναι επιτυχή”.
Για να προστατευτεί κανείς από τέτοιες απάτες, ο Münch πρότεινε να τηρούνται μερικοί κανόνες: να μην μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες στο WhatsApp ή σε άλλες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, να μην ανοίγουν ύποπτους συνδέσμους και συνημμένα αρχεία και να ενεργοποιούν τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για τους λογαριασμούς ανταλλαγής μηνυμάτων.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Πως μπορείτε να πάρετε σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα;
- Το εισιτήριο των 49 ευρώ τίθεται σε κυκλοφορία σε όλη τη Γερμανία
- Η οδοντιατρική περίθαλψη στη Γερμανία
- Πώς μπορείτε να πάρετε πίσω χρήματα από την ασφάλεια;
- Βασικό επίδομα τέκνων αντί του Kindergeld: Ποιος παίρνει πόσο;
- Το δίκτυο ΜΜΜ του Βερολίνου ανακηρύχθηκε το καλύτερο στον κόσμο
- Τα ανοιξιάτικα φεστιβάλ στο Αμβούργο που δεν πρέπει να χάσετε
- Καλοκαιρινά ελαστικά στη Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε;
- Γερμανία: Μαραθώνιος με κάμερες ταχύτητας αυτή την εβδομάδα
- Νέος κανονισμός για τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων;
- Πέντε παλιά κινητά τηλέφωνα που αξίζουν μια περιουσία
- Έρευνα: Αυτή είναι η πιο όμορφη διάλεκτος στη Γερμανία
- Όλες οι πληροφορίες για το Φεστιβάλ Άνοιξης της Στουτγάρδης