Αντιμέτωποι με την ανεργία σε περιόδους κρίσης
Το 2008 η Ελλάδα πλήττεται από την οικονομική κρίση. Μια κρίση που είχε και κοινωνικές επιπτώσεις, με την ανεργία, τις τιμές και την φτώχεια να αυξάνονται, εν αντιθέσει με το βιοτικό επίπεδο και τα εισοδήματα που μειώθηκαν.
Ο συνδυασμός των προαναφερθέντων προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κύματα μετανάστευσης στην νεώτερη ιστορία της χώρας μας. Συνολικά 610.037 Έλληνες έφυγαν μέσα σε επτά χρόνια.
Στο τέλος του 2019 ο αριθμός των συμπολιτών μας που κατέφυγαν στην Γερμανία ανέρχεται στις 364.000, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι απασχολούμενοι στον τομέα της γαστρονομίας και εστίασης.
Το ξέσπασμα της κρίσης του Covid 19 πριν δύο χρόνια έπληξε περισσότερο από κάθε άλλη φορά τους τομείς αυτούς, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μείνουν άνεργοι, καθότι η ανεργία επηρεάζεται αρνητικά πάντα σε περιόδους κρίσης. Η γερμανική κοινωνική πολιτική έχει προβλέψει κάποιες αλλαγές.
Τί ισχύει για το ταμείο ανεργίας.
Από τους 30 μήνες κατά τους οποίους δηλώνεται κάποιος άνεργος, θα πρέπει να έχει εργαστεί τουλάχιστον 12 μήνες καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές. (Οι διαφορετικές εργασίες σε περίπτωση που συνέβη προστίθενται.)
Ταμείο ανεργίας καταβάλλεται για ένα χρόνο κανονικά, με εξαίρεση άτομα άνω των πενήντα ετών που καταβάλλεται για δύο χρόνια. Λόγω όμως της κρίσης του κορονοϊού παρατείνεται τρεις μήνες.
Το ποσό που καταβάλλεται εξαρτάται από την μισθοδοσία της τελευταίας εργασίας και αγγίζει τα 2/3 του καθαρού εισοδήματος.
Μετά από τα προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα και σε περίπτωση που δεν έχει βρεθεί εργασία υποβάλλεται νέα αίτηση για Arbeitslosengeld II.
Υποχρέωσή του άνεργου είναι να ψάχνει ενεργά εργασία. Αυτός είναι ο λόγος της υπογραφής του λεγόμενου “Eingliederungsvertrag”, με το οποίο καθορίζεται, ποιες είναι οι ενέργειες σας στην εύρεση εργασίας και πώς μπορεί να σας υποστηρίξει σ’ αυτό το Arbeitsagentur.
Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για ταμείο ανεργίας.
Υποβολή αίτησης Arbeitslosengeld II στα κατά τόπους γραφεία Jobcenter, όπου εξετάζεται εάν έχετε το δικαίωμα να το εισπράξετε.
Οι παράγοντες που εξετάζονται είναι: περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να αποφέρουν έσοδα, το εισόδημα του/ της συζύγου, ο αριθμός των παιδιών που ζουν με την οικογένεια κ.α.
Το ποσό που καταβάλλεται σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται από τους παραπάνω παράγοντες. Μπορεί να εισπραχθεί ακόμη και αν ένας από τους συζύγους είναι άνεργος και λαμβάνει ταμείο ανεργίας, στην περίπτωση που το ποσό αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες όπως στέγης και φαγητό.
Γράφει η Σταυρούλα Κατσάρα
Μην μαθαίνεις τα νέα από την Γερμανία τελευταίος!
Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info
Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: