Αντιμετωπίζει η Ευρώπη ένα ακραίο καλοκαίρι με καύσωνα το 2024;
Το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία επηρεάζει τον καλοκαιρινό καιρό στην Ευρώπη; Το βρετανικό Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο διερεύνησε το θέμα – και ανακάλυψε μια πιθανή σύνδεση που δεν προοιωνίζεται κάτι καλό για φέτος.
Είναι γνωστό ότι ο πλανήτης γίνεται όλο και πιο θερμός λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Γιατί όμως ορισμένα καλοκαίρια -για παράδειγμα το 2022, όταν η θερμοκρασία στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε τους 40 βαθμούς για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν οι καταγραφές- είναι τόσο ζεστά που οι θερμοκρασίες τους ξεπερνούν ακόμη και τις προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων;
Το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτησε τα τελευταία 40 χρόνια και διαπίστωσε μια συσχέτιση μεταξύ του λιωσίματος των πάγων στη Γροιλανδία και των θερινών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου: Όποτε το λιώσιμο του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας ήταν ιδιαίτερα έντονο, τα καλοκαίρια στην Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα θερμά.
“Βρόχος ανάδρασης” είναι η λέξη-κλειδί εδώ – που προκλήθηκε από το αυξημένο λιώσιμο των πάγων, εξηγεί στο New Scientist η Marilena Oltmanns από το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο στο Σαουθάμπτον της Βρετανίας.
Η σύνδεση είναι εξαιρετικά περίπλοκη: το πρόσθετο λιωμένο νερό σχηματίζει ένα στρώμα γλυκού νερού στον Βόρειο Ατλαντικό που εξαπλώνεται προς τα νότια.
Το στρώμα αυτό αναμιγνύεται ελάχιστα με το θερμότερο, αλμυρότερο νερό που βρίσκεται από κάτω, καθιστώντας την επιφάνεια της θάλασσας πιο κρύα από ό,τι συνήθως το χειμώνα.
Όταν αυτό το ψυχρό στρώμα νερού συναντά τελικά θερμότερα νερά στο νότο, το καιρικό μέτωπο πάνω από αυτό εντείνεται: “Αυτά τα μέτωπα, τα οποία σχηματίζονται μεταξύ των περιοχών με ψυχρό γλυκό νερό και των περιοχών με θερμότερο θαλασσινό νερό, είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τις καταιγίδες”, εξηγεί ο Oltmanns.
Αυτό ενισχύει επίσης το ρεύμα πίδακα – μια ζώνη εξαιρετικά ισχυρών ανέμων στην ανώτερη τροπόσφαιρα – και δημιουργεί θερμότερο καιρό – αλλά αρχικά μόνο στη νότια Ευρώπη.
Ο ισχυρότερος άνεμος όχι μόνο διώχνει πίσω το κρύο νερό, αλλά και μεταφέρει το ζεστό νερό που ρέει προς τα βόρεια μέσω του ρεύματος του Βόρειου Ατλαντικού ακόμη πιο βόρεια από ό,τι θα συνέβαινε κανονικά.
Εάν αυτό μετατοπίσει το όριο μεταξύ ψυχρού και θερμού νερού, το ρεύμα πίδακα μετατοπίζεται επίσης βορειότερα – και μαζί του η ζέστη της νότιας Ευρώπης.
Καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας αυξάνεται, δημιουργώντας περισσότερο λιωμένο νερό, το οποίο με τη σειρά του εντείνει την όλη διαδικασία – δημιουργώντας έναν καταστροφικό και αλληλοενισχυόμενο κύκλο.
Το αποτέλεσμα αυτού του κύκλου θα επηρεάσει αρχικά τη νότια Ευρώπη φέτος, προβλέπει ο Oltmanns – και προβλέπει “ισχυρές ανωμαλίες θερμότητας” εκεί.
Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ήδη από το 2025: “Υποθέτουμε ότι δεν θα βιώσουμε έναν άλλο σοβαρό καύσωνα και ξηρασία στη βόρεια Ευρώπη φέτος, αλλά τα επόμενα χρόνια”.
Πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι προβλέψεις;
Μέχρι στιγμής, πρόκειται απλώς για μια θεωρία, αλλά “οι στατιστικές συσχετίσεις που βασίζονται στις παρατηρήσεις είναι πολύ ισχυρές”, λέει η Marilena Oltmanns στο New Scientist.
Ο Adam Scaife, ο οποίος εργάζεται σε θέματα μακροχρόνιας πρόβλεψης στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι επίσης ανοιχτόμυαλος, λέγοντας στο περιοδικό:
“Η σύνδεση που διατυπώνεται σε αυτή τη μελέτη μεταξύ των ανωμαλιών του γλυκού νερού στον Ατλαντικό και του επακόλουθου καλοκαιρινού καιρού πάνω από την Ευρώπη είναι ενδιαφέρουσα και σχετική με την τρέχουσα επιστημονική έρευνα για τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του καλοκαιρινού καιρού, ειδικά αν η σύνδεση διατηρηθεί και στα μελλοντικά καλοκαίρια”.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Γερμανία: Οι σημαντικότερες αλλαγές από τον Μάρτιο του 2024
- Από το 2025: Σημαντική αλλαγή στις φωτογραφίες διαβατηρίου
- Τι θα συμβεί αν μια πυρηνική βόμβα χτυπήσει τη Γερμανία;
- Πόσες μέρες άδειας δικαιούστε αν αποχωρήσετε από την εργασία σας;
- Γερμανία: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για ξένους που αναζητούν εργασία