Ανεγέρθηκε κτίριο σε 140 ώρες στη Χαϊδελβέργη (Βάδη-Βυρτεμβέργη) με τεχνολογία Sp(r)itzen από τρισδιάστατο εκτυπωτή….
Ούτε σφυροκόπημα, ούτε εργάτες, ούτε κροτάλισμα: στο χώρο των πρώην στρατώνων Campbell, ακούγεται μόνο ένα ήσυχο, μηχανικό βουητό.
Εδώ, ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής ψεκάζει ένα ολόκληρο κτίριο με σκυρόδεμα!
54 μέτρα μήκος, 11 μέτρα πλάτος και 9 μέτρα ύψος πρόκειται να γίνει, έτσι το μεγαλύτερο κτίριο της Ευρώπης από το “ακροφύσιο ενός ρομπότ”.
Φέρει το αινιγματικό όνομα “COBOD BOD2” και ζυγίζει περίπου οκτώ τόνους.
Αυτό είναι το πώς λειτουργεί:
Ο αρχιτέκτονας και ο οικοδόμος σχεδιάζουν στον υπολογιστή ένα τρισδιάστατο μοντέλο του επιθυμητού κτιρίου. Κάθε σωλήνας, κάθε υποδοχή, κάθε λεπτομέρεια εισάγεται.
Στη συνέχεια, το τελικό μοντέλο αποστέλλεται στον υπολογιστή-ρομπότ και μεταφράζεται αυτόματα.
Το ελεγχόμενο από υπολογιστή πιστόλι εκτόξευσης σκυροδέματος, το οποίο είναι προσαρτημένο σε μια ευέλικτη χαλύβδινη κατασκευή (gantry) πάνω σε μια ράγα, αναρροφά το μείγμα δομικών υλικών από ένα σιλό και σχηματίζει στρώσεις τοιχοποιίας πάνω στην προηγουμένως χυτή πλάκα δαπέδου με ακρίβεια χιλιοστού.
Κάθε στρώση έχει πάχος περίπου δύο εκατοστά – ένα τετραγωνικό μέτρο τοίχου κοιλότητας μπορεί να παραχθεί σε περίπου πέντε λεπτά.
Η ημερομηνία έναρξης εργασιών στη Χαϊδελβέργη ήταν η 31η Μαρτίου και το “ξενοδοχείο διακομιστών” πρόκειται να “κατοικηθεί” μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Ο μελλοντικός ενοικιαστής είναι ο πάροχος cloud και κέντρων δεδομένων Heidelberg IT Management. Εκτιμώμενος χρόνος “εκτύπωσης”: μόνο 140 ώρες!
Dr. Fabian Meyer-Brötz (35), διευθύνων σύμβουλος της PERI 3D Construction από τη Βαυαρία: “Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αυτή η τεχνολογία θα λάβει μόνιμη θέση στον κατασκευαστικό κλάδο. Δεν είναι πλέον το μέλλον για εμάς, αλλά ήδη μια πραγματικότητα σήμερα”.
Το κόστος είναι σήμερα συγκρίσιμο με εκείνο της συμβατικής τοιχοποιίας, λέει. Μεγάλο πλεονέκτημα: μόνο δύο έως τρεις ειδικευμένοι εργάτες χρειάζονται για τον χειρισμό του μηχανήματος!
Μια λύση για τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και κατοικιών;
“Αυτό που κάνουμε εδώ, το σχεδιάζουν ακόμη και στη NASA – ότι θέλουν να εκτυπώσουν/κατασκευάσουν στο φεγγάρι το 2030 με αυτού του είδους την τεχνολογία.
Είναι ευπρόσδεκτοι να περάσουν και να με ρωτήσουν πώς τα κατάφεραν οι συνεργάτες μας”, λέει με υπερηφάνεια ο Hans-Jörg Kraus.
Ο δήμαρχος της Χαϊδελβέργης Dr. Eckart Würzner: “Πρόκειται για τεχνολογία απόλυτης αιχμής, την οποία μόνο λίγοι είναι σήμερα σε θέση να εφαρμόσουν”.
Είναι ικανοποιημένος: “Ως πόλη της επιστήμης, η Χαϊδελβέργη προσέφερε πάντα χώρο για νέες ιδέες. Με το μεγαλύτερο εκτυπωμένο κτίριο της Ευρώπης, δημιουργείται μια μεγάλη καινοτομία στην περιοχή μετατροπής του Campbell της πόλης, η οποία είναι πρωτοποριακή για τον κατασκευαστικό κλάδο”.
Παρεμπιπτόντως: Ακόμη και ιδιώτες μπορούν ήδη να έχουν ένα σπίτι “τυπωμένο”!
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Καλοκαιρινά ελαστικά στη Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε;
- Πέντε παλιά κινητά τηλέφωνα που αξίζουν μια περιουσία
- Συντάξεις και ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία
- Αγορά έναντι ενοικίασης στη Γερμανία: Πού είναι φθηνότερο;
- Πληροφορίες για την ασφάλιση αυτοκινήτου στη Γερμανία
- Ποιο κρατίδιο πουλάει την περισσότερη μπύρα στη Γερμανία;
- Το Deutschlandticket έρχεται: Αξίζει να το αγοράσετε;
- Οι καλύτερες συμβουλές ασφάλισης υγείας στη Γερμανία
- Αυτές οι αλλαγές έρχονται τον Μάιο του 2023 στη Γερμανία
- Χρήσιμες πληροφορίες για αγορά κατοικίας στη Γερμανία
- Γνωρίστε τα τυπικά γυναικεία και ανδρικά επαγγέλματα στη Γερμανία