Οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν ξεκινήσει και για πολλούς πλησιάζουν οι καλοπληρωμένες ετήσιες διακοπές. Διαβάστε την επισκόπησή μας για να μάθετε ποια σουβενίρ διακοπών επιτρέπονται και ποια απαγορεύονται.
Κοχύλια, άμμος και πέτρες
Τα παιδιά και οι ενήλικες αγαπούν να τα συλλέγουν, είναι ένα αγαπημένο αναμνηστικό από όμορφες μέρες στην παραλία – και όμως το να παίρνετε μαζί σας κοχύλια απαγορεύεται υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τα έθιμα, επιτρέπονται μέχρι τρία μύδια ανά άτομο και τρία κοχύλια. Οι τουρίστες θα πρέπει να αποφεύγουν τα κοράλλια για λόγους αρχής, καθώς εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος ακόμη και όταν είναι νεκρά.
Τα μικρότερα κοχύλια μπορούν να ληφθούν για «προσωπική χρήση». Αν και η ποσότητα δεν ρυθμίζεται από το νόμο, δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από ένα έως τέσσερα όστρακα ανά είδος, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να δημιουργηθεί η εντύπωση εμπορικών προθέσεων.
Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Ιταλία, η Νέα Ζηλανδία και η Τουρκία, η συλλογή απαγορεύεται.
Αν και ένα βάζο γεμάτο άμμο δεν είναι το πιο εντυπωσιακό αναμνηστικό, για πολλούς ανθρώπους εξακολουθεί να αποτελεί ένα ωραίο ενθύμιο από την παραλία.
Αλλά να είστε προσεκτικοί και εδώ, διότι: Σε ορισμένες χώρες, υπάρχουν φρικτές ποινές. Πρωτοπόρος είναι το ιταλικό νησί της Σαρδηνίας, όπου ακόμη και μικρές ποσότητες άμμου μπορούν να οδηγήσουν σε πρόστιμα μεταξύ 500 και 3000 ευρώ.
Αλλά ακόμη και η εξαγωγή πέτρας μπορεί να κοστίσει ακριβά σε ορισμένες χώρες.
Στην Ελλάδα απαγορεύεται η αφαίρεση λίθων από αρχαιολογικούς χώρους και στην Τουρκία απαγορεύεται η μεταφορά επεξεργασμένων λίθων.
Επομένως, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τη συλλογή γενικά, καθώς συχνά είναι δύσκολο να καταλάβετε με γυμνό μάτι αν μια πέτρα έχει υποστεί κάποια επεξεργασία.
Τα θραύσματα που βρίσκονται κοντά σε ναούς είναι ιδιαίτερα δύσκολα. Όποιος προσπαθήσει να τα εξάγει από την Τουρκία, την Ελλάδα ή την Αίγυπτο μπορεί να καταλήξει ακόμη και στη φυλακή.
Η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης δύσκολη. Οι κανονισμοί εδώ μπορεί να διαφέρουν από τοπική αρχή σε τοπική αρχή. Σε περίπτωση αμφιβολίας, οι τουρίστες θα πρέπει να ενημερωθούν για το πώς ακριβώς αντιμετωπίζονται τα πράγματα στον εκάστοτε προορισμό διακοπών.
Από τσιγάρα μέχρι οινοπνευματώδη ποτά
Οι ταξιδιώτες συνήθως δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το ούζο, το limoncello και τα παρόμοια – τουλάχιστον εντός της ΕΕ.
Μέχρι 10 λίτρα οινοπνευματωδών ποτών, 90 λίτρα κρασιού και 110 λίτρα μπύρας μπορούν να μεταφερθούν μαζί τους, τουλάχιστον σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ.
Ωστόσο, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να το ελέγξουν εκ των προτέρων για να είναι σίγουροι, καθώς οι κανονισμοί στις επιμέρους χώρες της ΕΕ μπορεί να διαφέρουν.
Οι καπνιστές μπορούν επίσης να αναπνεύσουν με ανακούφιση: επιτρέπονται έως 800 τσιγάρα.
Ωστόσο, οι κανονισμοί είναι αυστηρότεροι όταν επιστρέφετε από χώρα εκτός ΕΕ, όπου οι μέγιστες επιτρεπόμενες ποσότητες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά.
Παραποιημένα επώνυμα προϊόντα
Μπλουζάκια της μάρκας Supreme, γυαλιά ηλίου Ray Ban, το «πραγματικό Rolex» και τσάντες Louis Vuitton: Οι χώρες του εξωτερικού αποτελούν συχνά ένα πραγματικό Ελντοράντο για τα απομιμητικά επώνυμα προϊόντα.
Και αυτό μπορεί να κοστίσει ακριβά στους τουρίστες: Αν και δεν είναι στην πραγματικότητα παράνομο να παίρνετε μαζί σας απομιμητικά προϊόντα για δική σας χρήση, η αξία τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 430 ευρώ για αεροπορικά και θαλάσσια ταξίδια και τα 300 ευρώ για σιδηροδρομικά ταξίδια.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.