Scholz: Αν η Ρωσία επιτεθεί, η ΕΕ θα βοηθήσει τη Σουηδία
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Σουηδία «μπορεί να υπολογίζει» σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα υπερασπιστούν την ίδια σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, παρόλο που η χώρα δεν είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.
Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον στο Βερολίνο, ο Σολτς σημείωσε ότι η ΕΕ είχε ενσωματώσει μια ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας στη βασική της συνθήκη.
Είπε ότι η ρήτρα θα «λαμβανόταν πολύ στα σοβαρά» εάν επρόκειτο για επίθεση κατά της Σουηδίας.
«Όταν πρόκειται για αυτό, μπορεί να βασιστεί κανείς στη ρήτρα», πρόσθεσε ο Σολτς.
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει φόβους στη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι θα μπορούσαν να είναι ο επόμενος στόχος επίθεσης από τη Μόσχα, ιδίως καθώς καμία από τις δύο χώρες δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει στην καρδιά του ένα αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Άντερσον και η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάννα Μάριν έγραψαν επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι «οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να είναι πολύ ενωμένοι και ξεκάθαροι σχετικά με το γεγονός ότι η ΕΕ είναι επίσης μια κοινότητα ασφάλειας για τα κράτη μέλη της» και ότι η ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της ίδιας της ΕΕ «είναι ουσιαστικό μέρος αυτού».
Οι παρατηρήσεις του Σολτς έδειξαν ότι το Βερολίνο συμφωνεί με αυτήν την εκτίμηση. Ωστόσο, το πόσα θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ για να υπερασπιστεί τη Σουηδία είναι υπό αμφισβήτηση, δεδομένου ότι – σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ – δεν περιλαμβάνει τη στρατιωτική υπερδύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών ή τη Βρετανία.
Οι ένοπλες δυνάμεις της ίδιας της Γερμανίας δεν ήταν εξοπλισμένες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Σολτς ανακοίνωσε πρόσφατα μια τεράστια ώθηση στις αμυντικές δαπάνες για να προσπαθήσει να αντιστρέψει την πολυετή παραμέληση στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ρήτρα της ΕΕ λέει ότι εάν ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέσει θύμα «ένοπλης επίθεσης στο έδαφός του», άλλα κράτη έχουν «υποχρέωση βοήθειας και βοήθειας με όλα τα μέσα που διαθέτουν».
Μιλώντας μαζί με τον Σολτς τη Δευτέρα, η Άντερσον κατέστησε σαφές ότι αυτή η βοήθεια θα πρέπει να περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια, εάν χρειαστεί.
Τόνισε ότι η Σουηδία θα πρόσφερε τέτοια βοήθεια εάν κάποιο άλλο μέλος της ΕΕ δεχόταν επίθεση.
«Από τότε που μπήκαμε στην ΕΕ, δεν είμαστε πλέον πραγματικά ουδέτεροι, γιατί υπάρχει αυτή η ρήτρα αλληλεγγύης», είπε ο Άντερσον.
«Επομένως, εάν μια χώρα της ΕΕ δεχόταν επίθεση ή υπήρχε κρίση εκεί, δεν θα ήμασταν πλέον ουδέτεροι: θα υποστηρίξαμε αυτήν τη χώρα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αποστολή στρατευμάτων».
Σχετικά με το ζήτημα της πιθανής ένταξης στο ΝΑΤΟ, Η Άντερσον είπε ότι η Σουηδία είδε «ότι η κατάσταση ασφάλειας έχει αλλάξει» και ότι τα πολιτικά κόμματα συζητούν τώρα τις συνέπειες αυτού.
«Ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης, θα δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει η Σουηδία», είπε.
Το Σουηδικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Άντερσον ήταν μέχρι στιγμής επιφυλακτικό σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Πηγή: naftemporiki.gr
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Οι πολίτες καλούνται να μην αγοράζουν πανικόβλητοι
- Κατά 62% ακριβότερο το ρεύμα στη Γερμανία σε σχέση με τον Δεκέμβριο
- Γερμανία: Εφάπαξ επίδομα 300€ για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
- Γερμανία: Άρση των περισσότερων μέτρων για την πανδημία από Κυριακή
- Ποια είναι η ασφαλέστερη μεγάλη πόλη της Γερμανίας;
- Λήγουν τα μέτρα: Εγκρίθηκε ο νέος νόμος στη Γερμανία
- Τέλος στο 3G στους σιδηροδρόμους στη Γερμανία
- Γερμανία: Ετοιμάζει πρόστιμο έως 3.000 ευρώ για κάπνισμα στο ΙΧ
- Τα τεστ κορωνοϊού θα παραμείνουν δωρεάν στη Γερμανία
- Καύσιμα, Ενέργεια, ΜΜΜ: Τα μέτρα ανακούφισης στη Γερμανία
- Ποιος θα λάβει την επιδότηση θέρμανσης στη Γερμανία;