Είναι πλέον πολύ πιο εύκολο για τα τρανς, ίντερσεξ κ.α. να αλλάξουν το όνομα και το φύλο τους στην ταυτότητά τους. Προηγουμένως, αυτό συνδεόταν με μεγάλη προσπάθεια. Ο νόμος περί αυτοπροσδιορισμού τίθεται σε ισχύ τον Νοέμβριο και οι αιτήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη.
Μέχρι τώρα, για την επίσημη αλλαγή φύλου ή την καταχώριση του ονόματος απαιτούνταν δύο ψυχολογικές εκθέσεις. Στη συνέχεια έπρεπε να αποφασίσει ένα δικαστήριο.
Η διαδικασία αυτή απαιτούσε πολύ χρόνο και αποτελούσε επίσης σημαντικό οικονομικό εμπόδιο για τους ενδιαφερόμενους.
Αυτό προέβλεπε ο νόμος περί τρανσέξουαλ του 1980, ο οποίος αποτελεί πλέον παρελθόν.
Τελευταίο βήμα: Καταχώρηση στο δελτίο ταυτότητας
Η Jule Rönitz από την οργάνωση diversity München με έδρα το Μόναχο περίμενε πολύ καιρό αυτή τη μέρα.
Η Jule είναι μη δυαδική. Αυτό σημαίνει ότι η Jule δεν ορίζει τον εαυτό της ούτε ως θηλυκό ούτε ως αρσενικό.
Αφού έκανε coming out το 2018 και υποβλήθηκε σε μαστεκτομή το 2022, η καταχώρηση του φύλου στην ταυτότητά της είναι πλέον το τελευταίο βήμα που λείπει: “Γιατί τότε όλα θα ταιριάζουν με αυτό που είμαι”.
Η Jule ακολουθεί τον νόμο περί αυτοπροσδιορισμού από την αρχή, από τότε που η γερμανική κυβέρνηση τον ανακοίνωσε το 2021 – κάτι που κατά καιρούς ήταν απογοητευτικό.
Εύκολη αλλαγή καταχώρησης φύλου
Ο νέος νόμος περί αυτοδιάθεσης τίθεται σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2024.
Από σήμερα (σ.σ εχθές), οι δηλώσεις σχετικά με την αλλαγή ονόματος και φύλου στα διαβατήρια μπορούν να γίνονται προφορικά ή γραπτά στο ληξιαρχείο.
Επιπλέον, θα πρέπει να έχετε τη δική σας ασφάλιση. Οι ψυχολογικές εκθέσεις και οι δικαστικές αποφάσεις δεν είναι απαραίτητες.
Ένα σημαντικό σημείο για την Jule: είναι πλέον επίσης δυνατή η επιλογή της καταχώρησης φύλου “διαφορετικού”, κάτι που δεν ήταν δυνατό βάσει του παλαιού νόμου.
Ο νόμος για τους τρανσέξουαλ είναι “εξευτελιστικός”
Η βουλευτής των Πρασίνων Tessa Ganserer από τη Νυρεμβέργη εγγράφηκε επίσης εχθές το πρωί στο ληξιαρχείο της γενέτειράς της πόλης Zwiesel στην περιοχή Regen της Κάτω Βαυαρίας για να αλλάξει την καταχώρηση φύλου και το μικρό της όνομα.
Η 47χρονη γεννήθηκε στο Zwiesel και είχε ανδρικό μικρό όνομα. Αποκαλύφθηκε ως γυναίκα το 2019 και το δήλωσε δημόσια στο βαυαρικό κρατικό κοινοβούλιο, όπου ήταν τότε βουλευτής.
Αγωνίστηκε πολιτικά επί χρόνια στην Μπούντεσταγκ για τον νέο νόμο περί αυτοδιάθεσης.
Όπως πολλοί από τους θιγόμενους, η Tessa Ganserer βρήκε τη διαδικασία του παλαιού νόμου για τους τρανσέξουαλ “εξευτελιστική”.
Τα τρανσέξουαλ άτομα “ήρθαν αντιμέτωπα με τα πιο οικεία ερωτήματα”.
Στο τέλος, ένα δικαστήριο αποφάσισε.
Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε επίσης κηρύξει τμήματα αυτού του νόμου αντισυνταγματικά και κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αρκετές αποφάσεις.
Επομένως, η αλλαγή του νόμου ήταν αναγκαία.
“Το να γνωρίζεις το φύλο σου”, λέει η Tessa Ganserer, “είναι κάτι που μόνο ο κάθε άνθρωπος μπορεί να πει για τον εαυτό του. Δεν μπορείς να κάνεις διάγνωση του τρανσέξουαλ από έξω”.
Περιττή η περίοδος αναμονής;
Η Jule είναι νευρική πριν φτάσει η επιστολή με το ταχυδρομείο. Πρόκειται για ένα “τελικό βήμα”.
Τώρα η Jule πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι τον Νοέμβριο, επειδή ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να εγγραφείτε για το ραντεβού στο ληξιαρχείο τρεις μήνες νωρίτερα. Αυτή η περίοδος σκέψης έχει σκοπό να αποτρέψει αιτήματα για αλλαγές που δεν εννοούνται σοβαρά.
Ωστόσο, η Tessa Ganserer επικρίνει αυτή την περίοδο αναμονής. Είναι “τόσο περιττή”.
Οι διαφυλικοί, μη δυαδικοί άνθρωποι έχουν “καταρχήν όλοι περάσει λίγο-πολύ μια μακρά δοκιμασία”, όπου βρίσκονται και “σε σύγκρουση με τον εαυτό τους” πριν τολμήσουν να βγουν.
Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται πλέον χρόνο για να σκεφτούν πριν από το ραντεβού στο ληξιαρχείο.
Ωστόσο, στον πολιτικό διάλογο, “μεμονωμένες δυνάμεις έχουν τροφοδοτήσει το θέμα σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι ανησυχούν ότι μπορεί να υπάρξει κατάχρηση”. Ωστόσο, η ανησυχία αυτή είναι περιττή όσον αφορά τους θιγόμενους.
Υπάρχει περίοδος αποκλεισμού ενός έτους για μια νέα τροπολογία.
Η διάταξη αυτή αποσκοπεί επίσης στην προστασία από βιαστικές αποφάσεις και στην αποτροπή αλλαγών που δεν έχουν σοβαρή πρόθεση.
Ο νόμος για την αυτοδιάθεση δεν είναι αδιαμφισβήτητος
Ο νόμος περί αυτοδιάθεσης δεν είναι αδιαμφισβήτητος στην πολιτική.
Το CDU/CSU επέκρινε ιδιαίτερα την προστασία των παιδιών και των νέων. Και αυτό διότι και οι ανήλικοι θα μπορούν στο μέλλον να αλλάξουν την καταχώρηση του φύλου τους.
Για τα παιδιά κάτω των 14 ετών, οι γονείς πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση στο ληξιαρχείο.
Οι νέοι ηλικίας 14 ετών και άνω χρειάζονται τη συγκατάθεση των γονέων τους. Για όλους τους ανηλίκους, η δήλωση πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τη διαβεβαίωση ότι έχει πραγματοποιηθεί συμβουλευτική.
Για την Jule, η χθεσινή ημέρα ήταν ιστορική: “Μπορώ να φανταστώ πολλούς ανθρώπους να πηγαίνουν σήμερα στο γραμματοκιβώτιο. Αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό. Και είμαι πολύ χαρούμενη τώρα!”
Η Jule ελπίζει ότι ο νέος νόμος θα κάνει επίσης την καταχώρηση του φύλου “διαφορετικός” πιο γνωστή και πιο φυσική και ότι θα είναι πιο εύκολο να την αντιμετωπίσει κανείς.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- GRland: Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2024
- Καλά νέα: Η Amazon αυξάνει τον αρχικό μισθό και δίνει bonus στους υπαλλήλους
- ΕΚΤΑΚΤΗ ανάκληση: Προϊόν του σούπερ μάρκετ LIDL είναι μολυσμένo με λιστέρια
- Επιτέλους: Η Γερμανική αστυνομία θα δηλώνει την εθνικότητα των υπόπτων
- Το RKI ενημερώνει: Αυτός ο κίνδυνος καραδοκεί αν κάνετε διακοπές στη Γερμανία
- Καταστροφή για οδηγούς: Πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα απειλούνται με ακινητοποίηση
- Μποτιλιάρισμα: Μεγάλο κυκλοφοριακό χάος έρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο
- Από 30 σε 19 βαθμούς: Μυστηριώδης πτώση της θερμοκρασίας στη θάλασσα
- Η Γερμανία στα σχοινιά: Η βιομηχανία μπύρας συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα
- Το Email στη Γερμανία γίνεται 40 ετών: Τι έγραφε το πρώτο μήνυμα;
- 62 εκ. ευρώ ανά χιλιόμετρο: Αυτός είναι ο πιο ακριβός δρόμος στη Γερμανία