Γιατί η αλλαγή ονομάτων σε αεροπορικά εισιτήρια κοστίζει ακριβά;
Η αλλαγή του ονόματος σε ένα αεροπορικό εισιτήριο μπορεί να είναι αρκετά δαπανηρή. Αυτό παρατηρήθηκε επίσης από έναν αναγνώστη, ο οποίος πληκτρολόγησε λάθος το όνομα του γιου του κατά την κράτηση μιας πτήσης.
Αναρωτιέται γιατί οι αλλαγές ονομάτων στα αεροπορικά εισιτήρια είναι τόσο περίπλοκες και γιατί δεν υπάρχει καλύτερη προστασία των καταναλωτών;
Η απάντηση είναι απλή: δεν υπάρχει κανένας γενικά ισχύων ευρωπαϊκός ή παγγερμανικός κανόνας για το πώς πρέπει να ενεργείτε σε περίπτωση τυπογραφικού λάθους σε εισιτήριο ή διόρθωσης ονόματος.
Η Claudia Neumerkel από το Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών της Σαξονίας λέει: “Κατ’ αρχήν, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν το δικαίωμα να ζητούν δικές τους τιμές σε λογικά όρια όσον αφορά τη διόρθωση των ονομάτων και να συντάσσουν κανονισμούς και όρους σύμφωνα με την δική τους πολιτική.
Εξάλλου, ο κανονισμός της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών δεν θέτει απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται σε αυτήν την περίπτωση”.
Οι αεροπορικές εταιρείες χειρίζονται πολύ διαφορετικά την αλλαγή ονόματος στα αεροπορικά εισιτήρια, εξηγεί η Claudia Neumerkel.
“Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρεώνονται υψηλά τέλη περίπου 100 ευρώ. Μερικές φορές, ωστόσο, η αεροπορική εταιρεία είναι διαλλακτική και διορθώνει δωρεάν έως και τρία γράμματα.
Αυτή είναι η περίπτωση της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa, για παράδειγμα. Σε απάντηση σε ερώτημα της MDR, η εταιρεία αναφέρει εγγράφως:
“Η διόρθωση ενός ονόματος είναι πάντα δωρεάν στις πτήσεις της Lufthansa. Προϋπόθεση είναι ότι το πρόσωπο παραμένει το ίδιο.
Όταν οι κρατήσεις γίνονται μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου, το ταξιδιωτικό γραφείο μπορεί να αλλάξει έως και δύο γράμματα. Για διορθώσεις άνω των δύο γραμμάτων, αυτό πρέπει να γίνεται από ένα κέντρο εξυπηρέτησης του Ομίλου Lufthansa.”
Εάν έχει ήδη εκδοθεί εισιτήριο, πρέπει να επανεγγραφεί ή να εκδοθεί εκ νέου μετά τη διόρθωση του ονόματος.
Πρέπει επίσης να γίνει διάκριση μεταξύ διόρθωσης ονόματος και αλλαγής ονόματος. Πλήρεις αλλαγές δεν είναι συνήθως καθόλου δυνατές με τις αεροπορικές εταιρείες. Με αυτόν τον τρόπο οι αεροπορικές εταιρείες θέλουν να αποτρέψουν την απάτη.
Οι αλλαγές στα δικαιώματα των επιβατών παραπαίουν
Όσον αφορά το θέμα της διόρθωσης του ονόματος στα αεροπορικά εισιτήρια, υπήρξε ήδη πρόταση της Επιτροπής της ΕΕ το 2013 για την αναθεώρηση του κανονισμού για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών.
Η πρόταση περιελάβανε την ακόλουθη αλλαγή: “Επί του παρόντος, οι επιβάτες πρέπει μερικές φορές να πληρώνουν διοικητικό τέλος επειδή γράφουν λάθος το όνομά τους.
Οι εύλογες διορθώσεις σφαλμάτων κρατήσεων θα πρέπει να γίνονται δωρεάν, εφόσον δεν αφορούν τις ώρες πτήσης, την ημερομηνία, το δρομολόγιο ή τον επιβάτη.”
Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη ανάγνωση και στο Συμβούλιο της ΕΕ το 2014. Μέχρι σήμερα, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση επί του θέματος.
Επομένως, εξακολουθούν να ισχύουν τα εξής: Αν θέλετε να κλείσετε ένα αεροπορικό εισιτήριο, θα πρέπει να κοιτάξετε δύο φορές όταν πληκτρολογείτε το όνομά σας.
Έτσι γλιτώνετε προβλήματα και πιθανές χρεώσεις αργότερα.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Πώς και πότε θα λειτουργήσει το νέο Deutschlandticket;
- Τι παροχές δικαιούστε αν έχετε παιδιά στη Γερμανία;
- Το επίδομα τέκνων θα αυξηθεί στα 250 ευρώ στη Γερμανία
- Γερμανία: Ποια ανακούφιση για τους πολίτες αποφάσισε η Bundestag
- Επιδόματα ή κανονικός μισθός: Ποιο φέρνει περισσότερα χρήματα;
- Εργασία στη Γερμανία: Ποιοι τομείς έχουν κενές θέσεις εργασίας;
- 6 εκ. στη Γερμανία επηρεάζονται: Σας δίνει 1.000€ η Facebook;
- Γερμανία: Γιατί όλα τα κινητά θα χτυπήσουν στις 08.12.22;