Aldi: Πώς το γερμανικό σούπερ μάρκετ κατέκτησε την Αμερική
Ενώ πριν από 25 χρόνια στις ΗΠΑ, οι καταναλωτές που πήγαιναν στα Aldi έψαχναν απλώς να εξοικονομήσουν χρήματα, σήμερα είναι της μόδας. Πώς έφτασε όμως μια γερμανική αλυσίδα να αναπτύσσεται τώρα ταχύτατα σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου;
Καθώς οι τιμές στα ράφια έχουν αυξηθεί κατά διψήφιο ποσοστό τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτές και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είδαν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται. Για πολλούς εξ αυτών, τα Aldi υπήρξαν πηγή παρηγοριάς.
Εξάλλου, πρόσφατη ανάλυση του Motley Fool διαπίστωσε ότι ένα καλάθι με 20 προϊόντα που κόστιζε περίπου 65 δολάρια στο Aldi ήταν 11 δολάρια περισσότερο στην Kroger και περίπου 54 δολάρια περισσότερο στην Whole Foods.
Αν και η Aldi δεν είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στις ΗΠΑ – σύμφωνα με την Euromonitor, κατέλαβε μόλις το 1,4% των πωλήσεων παντοπωλείων πέρυσι στην αμερικανική αγορά, σε σύγκριση με το 25% της Walmart – προσφέρει πολλά από τα πράγματα που αναζητούν οι αγοραστές σήμερα, βιολογικό κρέας, προϊόντα με τη σφραγίδα της Aldi (PL) και ταχύτητα.
Ως αποτέλεσμα, έχει προσελκύσει πελάτες, που τους έχει μετατρέψει σε πιστούς οπαδούς οι οποίοι με περηφάνια φοράνε τσάντες, παντελόνια ακόμη και… σαγιονάρες με το σήμα Aldi.
Και όπως αναφέρει το Business Insider είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αλυσίδα παντοπωλείων στην Αμερική με βάση τα νέα ανοίγματα καταστημάτων, έναν τίτλο που κατέχει εδώ και πέντε χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία υπηρεσιών ακινήτων JLL.
Η Aldi από τη Γερμανία στις ΗΠΑ
Από το ξεκίνημά της στη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ιδρυτές της Aldi, Τέο και Καρλ Άλμπρεχτ, επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα.
Τα αδέρφια επέκτειναν το οικογενειακό τους κατάστημα σε μια αλυσίδα 77 καταστημάτων στη Γερμανία μέχρι το 1954 με στόχο την ελαχιστοποίηση των εξόδων και τη μεγιστοποίηση του κέρδους.
Δεν έκαναν διαφήμιση. Προσέφεραν μόνο προϊόντα που διατηρούνταν στο ράφι, εξαλείφοντας την ανάγκη αγοράς και λειτουργίας ψυγείων.
Οι αγοραστές έπαιρναν ακόμη και τα δικά τους προϊόντα από τα ράφια – μια ριζοσπαστική ιδέα σε μια εποχή που οι Γερμανοί αγοραστές είχαν συνηθίσει να εξυπηρετούνται σε έναν πάγκο.
Όταν η Aldi άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στις ΗΠΑ, στην Αϊόβα, το 1976, χρησιμοποίησε μια παρόμοια προσέγγιση.
Μια διαφήμιση σε εφημερίδα της εποχής διακήρυττε ότι το κατάστημα δεν είχε «καθόλου ευπαθή προϊόντα», ούτε φαντεζί χρώματα.
Υποσχόταν χαμηλότερες τιμές για μια ποικιλία ειδών, από παιδικό σαμπουάν μέχρι σάλτσες.
Η διαφήμιση υπολόγιζε ότι το κόστος ενός καλαθιού προϊόντων στο Aldi ήταν 18% χαμηλότερο από ό,τι σε ένα ανταγωνιστικό κατάστημα.
Το αμερικανικό μοντέλο
Αν και το κατάστημα αυτό κατέληξε να κλείσει το 1977, η Aldi συνέχισε να προσπαθεί για να τελειοποιήσει τη φόρμουλά της για τους Αμερικανούς αγοραστές, κυρίως με το να γίνει μικρότερο.
Άφησε στην άκρη το τυπικό τεράστιο μέγεθος των αμερικανικών σούπερ μάρκετ και άνοιξε τις επόμενες δύο δεκαετίες εκταοντάδες μικρά σημεία.
Αυτό σήμαινε ότι η Aldi μπορούσε να μεταφέρει μόνο ένα μέρος των προϊόντων που μπορούσαν να μεταφέρουν οι ανταγωνιστές της στα σούπερ μάρκετ, αλλά είχε μια λύση: Να γίνει μικρότερη και η επιλογή. Αντί να διαθέτει δώδεκα είδη κέτσαπ, πουλούσε μόνο ένα ή δύο.
Το μοντέλο έγινε δημοφιλές και μέχρι το 2004 η αλυσίδα είχε 700 καταστήματα σε όλη τη χώρα.
Με την πάροδο των ετών η Aldi έχει βρει έξυπνους τρόπους για να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική.
Προϊόντα όπως μήλα, πορτοκάλια και μπρόκολο, πωλούνται προσυσκευασμένα για να εξοικονομείται χρόνος από το ζύγισμα και την τιμολόγηση κάθε προϊόντος.
Πολλά προϊόντα που διατηρούνται στα ράφια τοποθετούνται στο χώρο πώλησης στα ίδια χαρτοκιβώτια στα οποία έφτασαν.
Οι εργαζόμενοι συχνά εναλλάσσονται μεταξύ των ταμείων και του εφοδιασμού των ραφιών.
Για να πάρουν ένα καρότσι, οι πελάτες πρέπει να δώσουν ένα κέρμα, το οποίο παίρνουν πίσω όταν επιστρέφουν το καρότσι – ένα σύστημα που γλιτώνει την εταιρεία από την ανάγκη των παρκαδόρων να μαζεύουν τα καρότσια.
Αν και οι αγοραστές πρέπει να φέρουν τις δικές τους τσάντες και να τις συσκευάσουν οι ίδιοι, τα προσυσκευασμένα προϊόντα και τα barcodes στα προϊόντα που σκάναραν, έκαναν τα πάντα πιο γρήγορα.
Η Aldi διαθέτει σήμερα περίπου 2.400 καταστήματα στις ΗΠΑ, ενώ άλλα 800 έχουν προγραμματιστεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Σύμφωνα με την Placer.ai ο αριθμός των πελατών που επισκέφθηκαν τα καταστήματα Aldi την άνοιξη του 2022 αυξήθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.
Φέτος, η επισκεψιμότητα σημείωσε αύξηση 10%-18% κάθε μήνα σε σύγκριση με το 2023, υπερδιπλάσια από την αύξηση στα παραδοσιακά παντοπωλεία.
Η ιδιωτική ετικέτα της Aldi
Η στήριξη στις μάρκες καταστημάτων είναι μία από τις πιο επιτυχημένες τακτικές μείωσης του κόστους που έχει εφαρμόσει η Aldi.
Η Aldi λέει ότι περίπου το 90% των ειδών στα καταστήματά της προέρχονται από τα own branded της.
Ενδεικτικό είναι ότι το 20% των ειδών διατροφής που πωλήθηκαν πέρυσι στις ΗΠΑ ήταν ιδιωτικής ετικέτας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μάρκετινγκ Τροφίμων.
Ο Σκοτ Πάτον, αντιπρόεδρος των εθνικών αγορών και της αλληλεπίδρασης με τους πελάτες στην Aldi USA, δήλωσε στο Business Insider ότι η ύπαρξη τόσων πολλών προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας εξοικονόμησε στην εταιρεία έξοδα που σχετίζονται με τις εθνικές μάρκες, όπως οι αμοιβές για τη διαφήμιση.
Δίνει επίσης στην Aldi μεγαλύτερο λόγο στον τρόπο δημιουργίας των προϊόντων – για παράδειγμα, η Aldi συνεργάστηκε με έναν από τους προμηθευτές της σε μανταρίνια για να μειώσει την ποσότητα πλαστικού στη συσκευασία τους, μια κίνηση που βοήθησε στην εξοικονόμηση.
Η Costco και η Trader Joe’s χρησιμοποιούν παρόμοιες πρακτικές.
Όπως επισημαίνει ο Φιλ Λέμπερτ, αναλυτής της βιομηχανίας τροφίμων, πολλοί ήταν εκείνοι που για χρόνια περιφρονούσαν τα προϊόντα που έφερνα τη σφραγίδα των καταστημάτων.
Σήμερα όμως, οι πελάτες της Gen Z και οι Millennials είναι λιγότερο πιθανό να ενδιαφέρονται για τη μάρκα και είναι πιο πιθανό να δίνουν προτεραιότητα στην τιμή.
Το hype της Aldi
Για να επωφεληθεί από την αύξηση των καταναλωτών και να τους δεσμεύσει περισσότερο, η αλυσίδα κυκλοφόρησε δύο συλλογές επώνυμων ενδυμάτων και αξεσουάρ.
Η επιλογή του περασμένου φθινοπώρου – «Aldi-das», όπως την αποκαλούν κάποιοι στο TikTok – περιελάμβανε παπούτσια, παντόφλες, κούπες ταξιδιού και ένα σακίδιο πλάτης.
Επέκταση
Το 2023, η Aldi συμφώνησε να αγοράσει 400 καταστήματα από τη Southeastern Grocers, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τα καταστήματα της Winn-Dixie, μιας αλυσίδας της Φλόριντα που έγινε γνωστό όνομα στον αμερικανικό νότο κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.
Αναλυτές της εταιρείας δεδομένων καταναλωτών Dunnhumby δήλωσαν ότι η εξαγορά θα πρέπει να «σημάνει συναγερμό για τους λιανοπωλητές όχι μόνο στα νοτιοανατολικά αλλά και σε όλες τις ΗΠΑ».
Φυσικά, η επέκταση της Aldi αντιμετωπίζει αντίξοες συνθήκες. Οι Αμερικανοί έχουν πολλές επιλογές για ψώνια και πρόσφατοι νεοεισερχόμενοι όπως η Amazon και η Lidl που μπήκε το 2017 στην αγορά των ΗΠΑ, ανταγωνίζονται για μερίδιο αγοράς.
H ανάπτυξη της αλυσίδας όμως φαίνεται πως αρχίζει τώρα. Σύμφωνα και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Aldi USA, Τζέισον Χαρτ «μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας θα έχουμε πιθανότατα 4.000 ή 5.000 καταστήματα».
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Όλες οι ημερομηνίες καταβολής του επιδόματος τέκνων για το 2025
- Στη Γερμανία η παλιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά στον κόσμο – Ποια είναι;
- Επιτρέπεται να πιείτε Glühwein στο μεσημεριανό διάλειμμα από την εργασία σας;
- Όλες οι δημόσιες αργίες για το 2025 στη Γερμανία