Διατήρηση λογαριασμού στην Ελβετία ακόμη και αν δεν ζείτε εκεί: Κάποιοι που ζουν στη Γερμανία το κάνουν. Άλλοι μπορεί να σκέφτονται να επενδύσουν χρήματα στη Δημοκρατία των Άλπεων. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα – διευκρινίζουμε τα πιο σημαντικά ερωτήματα.
Μπορούν πράγματι οι Γερμανοί και οι Έλληνες να επενδύσουν χρήματα στην Ελβετία;
“Μόνο λίγες ελβετικές τράπεζες εξακολουθούν να προσφέρουν λογαριασμούς για αλλοδαπούς”, λέει ο Christian Lange, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας VZ VermögensZentrum Bank. Επομένως, όποιος ενδιαφέρεται να επενδύσει χρήματα στην Ελβετία πρέπει να επικοινωνήσει με τα επιμέρους ιδρύματα.
Ωστόσο, δεν υπάρχει γενικό δικαίωμα ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού, όπως εξηγεί η Monika Dunant από την Ένωση Ελβετικών Τραπεζών (Swiss Banking) στη Βασιλεία.
Υπάρχει ελάχιστη κατάθεση σε ελβετική τράπεζα;
“Ανάλογα με το ίδρυμα, ισχύουν διαφορετικοί όροι για τους Γερμανούς, Έλληνες και τους κατοίκους άλλων χωρών κατά το άνοιγμα τραπεζικής σχέσης στην Ελβετία”, λέει η Dunant.
Αυτό ισχύει και για την ελάχιστη κατάθεση. Σύμφωνα με τον Christian Lange, πρόκειται συνήθως για ένα εξαψήφιο έως επταψήφιο ποσό- οι ελβετικές τράπεζες δεν δέχονται γενικά μικρότερα ποσά από τους επενδυτές.
Πριν από το άνοιγμα λογαριασμού στην Ελβετία, οι πελάτες από τη Γερμανία, την Ελλάδα ή άλλες χώρες πρέπει συνήθως να επισκεφθούν αυτοπροσώπως το αντίστοιχο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για να αποδείξουν την ταυτότητά τους.
Ποια είναι τα υπέρ ενός τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία και ποια είναι τα κατά;
Η Monika Dunant επικαλείται ένα “ευρύ φάσμα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας” καθώς και την ασφάλεια δικαίου και τις σταθερές συνθήκες στην Ελβετία.
Σε αυτά προστίθενται η “τεχνογνωσία και το αίσθημα ευθύνης των τραπεζών και των υπαλλήλων τους, καθώς και η ποιότητα των συμβουλών και των υπηρεσιών τους”, λέει η Dunant.
Ωστόσο, πολλά από τα πλεονεκτήματα που συνδέονταν με την επένδυση στην Ελβετία πριν από λίγο καιρό δεν υφίστανται πλέον.
Το θρυλικό ελβετικό τραπεζικό απόρρητο ανήκει στο παρελθόν. Από το 2017, οι ελβετικές τράπεζες υποβάλλουν τακτικά στοιχεία σχετικά με τους λογαριασμούς των φορολογουμένων και τους λογαριασμούς θεματοφυλακής στην αρμόδια φορολογική υπηρεσία της Γερμανίας και της Ελλάδας.
Και όσον αφορά την ασφάλεια, οι ελβετικές τράπεζες δεν είναι πιο ασφαλείς από τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά λίγο-πολύ ισότιμες: στην Ελβετία, οι καταθέσεις ανά άτομο προστατεύονται μέχρι 100.000 ελβετικά φράγκα, ενώ στη Γερμανία είναι 100.000 ευρώ ανά άτομο.
Επιπλέον, η επένδυση χρημάτων στην ίδια την Ελβετία είναι γενικά ακριβότερη από ό,τι στη Γερμανία.
“Τα τέλη συναλλαγών στην Ελβετία είναι συγκριτικά υψηλά”, λέει ο Lange. Ορισμένες φορές υπάρχει επίσης ένας φόρος εξωτερικού.
Οι ετήσιες φορολογικές δηλώσεις, τις οποίες οι επενδυτές χρειάζονται για την εφορία στη Γερμανία, κοστίζουν επιπλέον σε πολλές ελβετικές τράπεζες.
“Μπορεί γρήγορα να αθροιστούν σε τριψήφια ποσά”, λέει ο Werner Bareis από το κέντρο συμβουλών καταναλωτών της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
Ο Bareis επισημαίνει επίσης ότι επενδύσεις χαμηλού κόστους, όπως τα αποταμιευτικά προγράμματα ETF, διατίθενται μόνο από λίγες τράπεζες στην Ελβετία.
Επιπλέον, είναι γενικά ακριβότερες από ό,τι στις απευθείας τράπεζες στη Γερμανία, σύμφωνα με την οργάνωση προστασίας των καταναλωτών.
Οι επενδυτές δεν θα μπορούσαν επίσης να περιμένουν ότι η ενεργητική διαχείριση κεφαλαίων και επενδύσεων θα λειτουργούσε καλύτερα με τους ελβετικούς παρόχους από ό,τι με άλλους.
Ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν αν θέλετε να επενδύσετε σε ελβετικά φράγκα;
Αν προτιμάτε να επενδύσετε σε ελβετικά φράγκα αντί για ευρώ, δεν χρειάζεται να περάσετε τα χρήματά σας από τα σύνορα στην Ελβετία.
“Οι επενδύσεις σε ξένο νόμισμα είναι επίσης δυνατές με γερμανικές τράπεζες”, λέει ο Bareis. Όποιος ενδιαφέρεται θα πρέπει να ζητήσει συμβουλές.
Και τι κρύβεται πίσω από τον περίφημο ελβετικό αριθμημένο λογαριασμό;
Αυτό σημαίνει ότι ο κάτοχος του λογαριασμού δεν κατονομάζεται, αλλά το πρόσωπο είναι ανώνυμο με έναν αριθμό. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των ελβετικών τραπεζών δεν προσφέρει πλέον αριθμημένους λογαριασμούς.
Κατά την πραγματοποίηση πληρωμών, πρέπει να δηλώνεται η πραγματική ταυτότητα.
Ο λόγος: Η Ελβετία έχει θεσπίσει αυστηρούς κανονισμούς για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Οι τράπεζες εφαρμόζουν με συνέπεια τα διεθνή πρότυπα της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF).
“Οι αριθμημένοι λογαριασμοί, οι οποίοι θα επέτρεπαν ανώνυμες συναλλαγές, δεν είναι συμβατοί με τους αυστηρούς κανονισμούς που ισχύουν στην Ελβετία”, λέει ο Dunant.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Μετά από έρευνα: Ποιος είναι ο μέσος μισθός στη Γερμανία;
- Θέλετε να πάτε Ελλάδα νωρίτερα; Δείτε τι πρόστιμα σας περιμένουν αν σας πιάσουν
- Μέχρι 46 βαθμούς! Ακραίος καύσωνας πλήττει την Ευρώπη με συνέπειες στη Γερμανία
- Ανησυχητικές τιμές: Το πόσιμο νερό στη Γερμανία είναι βαριά μολυσμένο
- Σε ποιες περιοχές της Γερμανίας τα σκυλιά πληρώνουν περισσότερο φόρο;
- Κάθε μέρα πολλές εταιρείες βάζουν λουκέτο στη Γερμανία: Τι κρύβεται από πίσω;
- Επηρεάζει τους άνδρες ανεξαρτήτου ηλικίας: Διάγνωση τρόμου για καρκίνο του πέους!
- Επιτρέπεται να πιώ ή να φάω κάτι στο σούπερ μάρκετ πριν το πληρώσω;
- Siemens: Επενδύσεις εκατομμυρίων και 10.000 νέες θέσεις εργασίας για όλη την Ευρώπη