Η τελευταία μελέτη Pisa έδωσε τα χειρότερα αποτελέσματα για τη Γερμανία μέχρι σήμερα. Ωστόσο, μια περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι οι Γερμανοί μαθητές είναι μέτριοι όσον αφορά τη δημιουργική σκέψη.
Τα καλύτερα νεαρά δημιουργικά μυαλά βρίσκονται στη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία – οι Γερμανοί έφηβοι έχουν μάλλον μέτριες επιδόσεις όσον αφορά τη δημιουργική σκέψη.
Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας ειδικής αξιολόγησης της τελευταίας μελέτης Pisa, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την Pisa.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι νέοι στη Γερμανία μπορούν να σκέφτονται δημιουργικά εξίσου καλά με τον μέσο όρο των συνομηλίκων τους στις χώρες του ΟΟΣΑ και επομένως βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τους συνομηλίκους τους στην Ισπανία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και το Ισραήλ.
Τεστ δημιουργικότητας με κωμικό διάλογο και ευαισθητοποίηση των μελισσών
Η Pisa εξετάζει τους 15-16χρονους στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες κάθε τρία χρόνια. Τα αποτελέσματα της τελευταίας μελέτης παρουσιάστηκαν τον Δεκέμβριο. Τα τεστ -συμπεριλαμβανομένου και αυτού- πραγματοποιήθηκαν το 2022.
Οι Γερμανοί μαθητές είχαν επιτύχει τις πιο αδύναμες τιμές επιδόσεων που έχουν ποτέ μετρηθεί για τη Γερμανία στο πλαίσιο της Pisa. Εκτός από το καθιερωμένο τεστ, αυτή τη φορά η έρευνα αξιολόγησε επίσης πόσο δημιουργικά μπορούν να σκέφτονται οι μαθητές αυτής της ηλικίας.
Για παράδειγμα, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν μέσα σε πέντε λεπτά τρεις διαφορετικές ιδέες που θα μπορούσαν να ευαισθητοποιήσουν για τη σημασία των μελισσών.
Σε άλλες εργασίες, τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν τις φυσαλίδες ομιλίας σε ένα δεδομένο κόμικ όσο πιο δημιουργικά γίνεται ή να τροποποιήσουν μια αφίσα με άποψη του διαστήματος έτσι ώστε να ταιριάζει με το θέμα “Η ζωή στο διάστημα”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 5.900 μαθητές στη Γερμανία ολοκλήρωσαν αυτό το δημιουργικό τεστ.
Η δημιουργική σκέψη συνδέεται με τα μαθηματικά, την ανάγνωση και τις φυσικές επιστήμες
Το ερώτημα ήταν αν οι νέοι μπορούσαν να σκεφτούν μια πρωτότυπη ιδέα, να αναπτύξουν περαιτέρω τις ιδέες των άλλων και να καταλήξουν σε πολλές ιδέες για το ίδιο ερώτημα, εξήγησε την Τρίτη η ερευνήτρια εκπαίδευσης και επικεφαλής του γερμανικού τμήματος της μελέτης PISA, Doris Lewalter από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. “Πρόκειται για την επίλυση κοινωνικών και επιστημονικών προβλημάτων και την έκφραση γραπτώς και οπτικώς”.
“Όταν οι μαθητές μαθαίνουν να εφαρμόζουν μαθηματικές και επιστημονικές γνώσεις και να κατανοούν κείμενα, προφανώς αναπτύσσουν και δημιουργική σκέψη”, δήλωσε η Lewalter, σύμφωνα με ανακοίνωση του πανεπιστημίου. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι ικανότητες αυτές είναι αλληλένδετες.
Τα κορίτσια πιο δημιουργικά από τα αγόρια παγκοσμίως
Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στη δημιουργική σκέψη παρατηρείται ένα παρόμοιο μοτίβο όπως και στο γενικότερο τεστ Pisa: οι χώρες της Ανατολικής Ασίας προηγούνται και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται πίσω.
Με μια δεύτερη ματιά, ωστόσο, εντυπωσιάζουν οι υψηλές δημιουργικές επιδόσεις των νέων από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, οι οποίες δεν βρέθηκαν στο πρώτο μισό των χωρών του ΟΟΣΑ στα τεστ μαθηματικών.
Σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, η μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα κορίτσια έχουν υψηλότερες ικανότητες στη δημιουργική σκέψη από ό,τι τα αγόρια. Το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο στη Γερμανία από ό,τι κατά μέσο όρο στις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.
Όπως και με τα αποτελέσματα του Pisa για τα μαθηματικά, την ανάγνωση και τις φυσικές επιστήμες, η μελέτη αυτή για τη δημιουργική σκέψη δείχνει επίσης σαφείς διαφορές “εις βάρος των μαθητών που βρίσκονται σε κοινωνικά μειονεκτική θέση και των μαθητών που προέρχονται από μετανάστες”, όπως ανέφεραν το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και η Μόνιμη Διάσκεψη των Υπουργών Παιδείας και Πολιτισμού σε δελτίο τύπου.
Συνειδητή ενσωμάτωση της δημιουργικότητας στα μαθήματα
Η δημιουργική σκέψη μπορεί να ενθαρρυνθεί, δήλωσε ο Lewalter. “Δεν χρειαζόμαστε ένα σχολικό μάθημα για τη δημιουργικότητα για το σκοπό αυτό”. Αντιθέτως, οι μαθητές θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία και την ενθάρρυνση να σκέφτονται δημιουργικά σε κάθε μάθημα.
“Αν οι εκπαιδευτικοί είναι ανοιχτοί σε διαφορετικές ιδέες, αν δεν χαρακτηρίζουν αμέσως τις απαντήσεις ως σωστές ή λανθασμένες, αλλά αντίθετα αναπτύσσουν μαζί υποτιθέμενες στρεβλές λύσεις, τότε οι μαθητές θα βιώσουν την εκτίμηση για τις ιδέες τους και θα μάθουν ταυτόχρονα να σκέφτονται δημιουργικά”, συνιστά ο επικεφαλής του γερμανικού τμήματος της μελέτης Pisa.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- Τι αλλάζει για τους πολίτες της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2024;
- Μπορείς να βοηθήσεις; Αγνοείται 9χρονο ελληνόπουλο στη Γερμανία (Φώτο)
- Αυτοκίνητο πήρε φωτιά: 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους αναμεσά τους 5 παιδιά
- Πρόστιμο 1000Ε σε οικογένεια που ανάρτησε γερμανική σημαία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
- Η Amazon συνεχίζει να επενδύει δισεκατομμύρια στη Γερμανία
- Αξιολόγηση Pisa: Ποια είναι τα σοβαρά προβλήματα των μαθητών της Γερμανίας;