“Πληρωμή μόνο με κάρτα”: Όλο και περισσότεροι έμποροι αρνούνται πλέον να δεχθούν μετρητά. Επιτρέπεται όμως να το κάνουν;
Βγήκατε σήμερα έξω μόνο με μετρητά; Αν καταλήξετε σε ένα κατάστημα που δεν δέχεται μετρητά, θα πρέπει να αφήσετε πίσω το όμορφο φόρεμά σας και να αναβάλλετε την αγορά ενός νέου κινητού τηλεφώνου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει δικαίωμα πληρωμής με μετρητά.
Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα ευρώ είναι νόμιμο χρήμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως τέτοια πρέπει να γίνονται δεκτά ως μέσο πληρωμής, λέει ο Christian Bereska, δικηγόρος και πρόεδρος της Επιτροπής Αστικού Δικαίου του Γερμανικού Δικηγορικού Συλλόγου (DAV).
Ωστόσο, πρέπει να γίνει διάκριση “αν οι κρατικές αρχές επιβάλλουν τέτοιες απαγορεύσεις πληρωμών με μετρητά” ή αν το κάνουν ιδιωτικές εταιρείες.
Στην περίπτωση των πιστωτών δημοσίου δικαίου, υπάρχει υποχρεωτική αποδοχή χαρτονομισμάτων ευρώ σε περίπτωση χρηματικής οφειλής, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Ref.: C-422/19, C-423/19) το 2021.
“Κάτι διαφορετικό ισχύει στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών”, λέει ο Christian Bereska. Εδώ, τα μέρη επιτρέπεται να συνάπτουν άλλες συμφωνίες – για παράδειγμα, να συνάπτουν συμβάσεις με απαγόρευση πληρωμής σε μετρητά.
Για να είναι αυτές αποτελεσματικές, ωστόσο, ο πάροχος πρέπει να τονίζει σαφώς ότι η πληρωμή σε μετρητά αποκλείεται γενικά, λέει ο δικηγόρος.
“Οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να είναι άκυρο ως εκπληκτική ρήτρα”.
Σύμφωνα με τον Sascha Straub από το Βαυαρικό Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών, μια πινακίδα στην αίθουσα πώλησης αρκεί για την παροχή πληροφοριών. Μια ατομική συμφωνία δεν είναι απαραίτητη πέραν αυτού.
Παρεμπιπτόντως, ακόμη και ένας έμπορος που δέχεται κατ’ αρχήν την πληρωμή με μετρητά μπορεί, σύμφωνα με τον συνήγορο προστασίας των καταναλωτών Straub, “να αρνηθεί να δεχθεί περισσότερα από 50 κέρματα ή πληρωμή άνω των 200 ευρώ σε κέρματα ευρώ”.
Οι έμποροι έχουν πλεονεκτήματα με τις μεθόδους πληρωμής χωρίς μετρητά
Εάν η πληρωμή με μετρητά αποκλείεται, οι καταναλωτές συνήθως δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βάλουν το χέρι στην κάρτα giro ή στην πιστωτική κάρτα – είτε σε φυσική μορφή είτε με τη μορφή αντιγράφου που είναι αποθηκευμένο ψηφιακά στο smartphone τους.
Η Helena Klinger από το Institute for Financial Services (iff) αναφέρεται επίσης στην επιλογή πληρωμής σε ορισμένες εφαρμογές εμπόρων.
Όσοι έχουν δημιουργήσει μια σύνδεση με τον τρεχούμενο λογαριασμό τους, για παράδειγμα, μπορούν στη συνέχεια να πληρώσουν και μέσω της εφαρμογής του αντίστοιχου εμπόρου λιανικής πώλησης.
Αν δεν τα έχετε όλα αυτά μαζί σας, θα φύγετε από το κατάστημα με άδεια χέρια, τουλάχιστον εκείνη την ημέρα.
Αγορές χωρίς ίχνη δεδομένων γίνονται αδύνατες χωρίς μετρητά
Για τους πελάτες, από την άλλη πλευρά, ο προστάτης των καταναλωτών Straub θεωρεί μειονεκτική την κατάργηση του τρόπου πληρωμής με μετρητά.
Δεν θα μπορούσε να υποτεθεί ότι η εξοικονόμηση κόστους που θα είχαν οι έμποροι με την κατάργηση της μεθόδου πληρωμής θα μετακυλιόταν στους πελάτες.
Οι αγορές χωρίς να αφήνουν ίχνη δεδομένων δεν θα ήταν τότε επίσης πλέον δυνατές.
Η Helena Klinger, ωστόσο, βρίσκει ακόμα κάποια πλεονεκτήματα από την άποψη του πελάτη: “Πάνω απ’ όλα, είναι απλή και γρήγορη, επειδή δεν είναι πλέον απαραίτητη η ανάληψη μετρητών από το λογαριασμό, ούτε η χρονοβόρα αναζήτηση του κατάλληλου χρηματικού ποσού”.
Έτσι, μειώνεται ο χρόνος μιας συναλλαγής πληρωμής στο ταμείο – τόσο για τον πληρωτή όσο και για όλους τους πελάτες που περιμένουν.
“Οι πληρωμές χωρίς μετρητά φαίνεται επίσης να είναι πιο συμφέρουσες όσον αφορά το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και από άποψη υγιεινής”, λέει η Klinger.
Θα επικρατήσει το μοντέλο αυτό στο εγγύς μέλλον;
Θα πιάσει τόπο στο μέλλον η εξορία των μετρητών από τα καταστήματα; Σύμφωνα με την Helena Klinger, αυτό εξαρτάται πρωτίστως από την ομάδα πελατών και τον επιχειρηματικό τομέα του λιανοπωλητή:
“Ενώ η πληρωμή χωρίς μετρητά φαίνεται αποδεκτή για τις ομάδες καταναλωτών με τεχνολογικές γνώσεις, η ιδέα είναι πιθανότερο να συναντήσει την απόρριψη των καταναλωτών στην περίπτωση των καθημερινών προμηθειών από τα σούπερ μάρκετ, τους αρτοποιούς ή τα φαρμακεία”.
Η Helena Klinger πιστεύει ότι στο μέλλον είναι νοητή μια συμβιβαστική λύση με ορισμένους εμπόρους – για παράδειγμα, να δέχονται μετρητά για ποσά έως 100 ευρώ, αλλά για όλα τα παραπάνω θα μπορούσε να απαιτείται η πληρωμή χωρίς μετρητά.
Ο Sascha Straub δεν πιστεύει ότι οι μέθοδοι πληρωμής χωρίς μετρητά θα επικρατήσουν μακροπρόθεσμα.
“Και για τους εμπόρους, επίσης, τα μετρητά θα παραμείνουν τουλάχιστον ένα σημαντικό εφεδρικό μέσο, με το οποίο κανείς άλλος δεν βγάζει χρήματα και το οποίο λειτουργεί επίσης εάν ο αναγνώστης καρτών είναι ελαττωματικός ή έχει παραβιαστεί”.
Κάτι άλλο είναι νοητό μόνο αν ένα ψηφιακό ευρώ πρέπει να αντικαταστήσει τις λειτουργίες των μετρητών στο μέλλον.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Γερμανία: Πως μπορείτε να πάρετε σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα;
- Είναι οι Γερμανοί τσιγκούνηδες στο φιλοδώρημα;
- Το πρωινό είναι το αγαπημένο γεύμα των Γερμανών
- 2 γερμανικά πιάτα ψηφίστηκαν μεταξύ των χειρότερων στον κόσμο
- Γερμανία: Τι ισχύει με το εισιτήριο των 49 ευρώ σε κάθε κρατίδιο
- Γερμανία: Αίτημα για αύξηση του κατώτατου μισθού σε 14,13 την ώρα
- Μεγάλη ανάκληση: Ανακαλύφθηκαν άκρως τοξικά χημικά σε μπαχαρικά
- Γερμανία-Εμπειρογνώμονες: Η ηλικία ενοχής δεν πρέπει να μειωθεί
- Πώς λειτουργούν τα ρολόγια έκτακτης ανάγκης για ηλικιωμένους;
- Δεν επιτρέπεται να σταθμεύετε το αυτοκίνητό σας σε αυτά τα 5 μέρη
- Τι επιτρέπεται να κάνετε κατά τη διάρκεια αναρρωτικής άδειας;
- Γερμανία: Ο υπουργός Υγείας παραδέχεται αναπηρίες από τα εμβόλια
- 4 τοπικές αγορές στο Βερολίνο για να δοκιμάσετε το Σαββατοκύριακο
- Αυτά τα χαρτονομίσματα μπορεί να αξίζουν μια μικρή περιουσία
- Διαγωνισμός: Αυτό είναι το πιο όμορφο εστιατόριο της Γερμανίας
- ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: 14χρονοι διέλυσαν το κρανίο Έλληνα στη Γερμανία
- Η Edeka αλλάζει σε Payback – τι θα συμβεί στην Deutschlandcard;