Αγοράζετε κάτι παρόλο που δεν έχετε αυτή τη στιγμή τα χρήματα για να το κάνετε; Μπορείτε να το κάνετε αυτό με τις προσφορές “αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα”. Αλλά: Αυτό που σχεδόν δεν σας φαίνεται να αγοράζετε στην αρχή μπορεί να σας κοστίσει πολύ αργότερα.
Αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα
Τα καταστήματα, τα ηλεκτρονικά καταστήματα και οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών διαφημίζονται με τέτοιες προσφορές.
Αυτό που αρχικά ακούγεται δελεαστικό μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε παγίδα χρέους. Απαντήσεις στις πιο σημαντικές ερωτήσεις.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των προσφορών “αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα”;
“Η προσφορά είναι σαγηνευτική και βολική για τους καταναλωτές”, λέει η Ines Moers της Bundesarbeitsgemeinschaft Schuldnerberatung.
Επειδή το οικονομικό αντάλλαγμα δεν χρειάζεται να καταβληθεί αμέσως, δεν αισθάνεται σαν αγορά.
Αλλά όταν τα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ημέρες και εβδομάδες πριν από την πληρωμή, είναι εύκολο να χάσετε την αίσθηση. Ειδικά αν κάνετε συχνή χρήση τέτοιων προσφορών.
“Όσο πιο μακριά στο μέλλον είναι η προθεσμία πληρωμής, τόσο πιο συγκεχυμένη γίνεται η οικονομική κατάσταση για τους καταναλωτές”, λέει η Niels Nauhauser από το Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
Οι εταιρείες ασχολούνται αποκλειστικά με τις “πωλήσεις προϊόντων και την προσοδοφόρα παραπομπή νέων πελατών σε συνεργάτες”.
Εάν η οφειλή δεν μπορεί να πληρωθεί κατά την ημερομηνία λήξης, στους ενδιαφερόμενους προσφέρονται συχνά ακριβά δάνεια με δόσεις.
Τι πρέπει να προσέξω αν θέλω να επωφεληθώ από μια τέτοια προσφορά;
Η Ines Moers συμβουλεύει να ελέγξετε το κόστος της αναβολής πληρωμής πριν υπογράψετε τη σύμβαση. Συχνά, η προσφορά δεν είναι δωρεάν.
Επιπλέον, οι πελάτες θα πρέπει να αναρωτηθούν αν έχουν το οφειλόμενο ποσό στη διάθεσή τους κατά την ημερομηνία λήξης.
Εκείνοι που δεν χρειάζονται την αγορά μέχρι μια μεταγενέστερη ημερομηνία μπορούν επίσης να την αναβάλουν.
Πόσο θα μου κοστίσει η αναστολή πληρωμής;
“Διαφέρει πολύ”, λέει η Ines Moers. Στην πραγματικότητα, λέει, υπάρχουν προσφορές όπου η αναβολή πληρωμής είναι δωρεάν, ενώ άλλες χρεώνουν τέλος ή τόκο.
Ορισμένοι πάροχοι μετατρέπουν επίσης την πληρωμή κατά την ημερομηνία λήξης σε δάνειο με δόσεις ή σε δάνειο πιστωτικής κάρτας, προκειμένου να δεσμεύσουν τους καταναλωτές ως οφειλέτες μακροπρόθεσμα, λέει η συνήγορος των καταναλωτών Nauhauser.
Σύμφωνα με την Ines Moers, αυτό συχνά κοστίζει ακριβά στους πελάτες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα επιτόκια για τα δάνεια δόσεων που διαμεσολαβούνται με αυτόν τον τρόπο είναι τεράστια.
Η Moers έχει ακούσει για ποσοστά της τάξης του 14%, για παράδειγμα. Συγκριτικά, το μέσο επιτόκιο των τρεχόντων δανείων με δόσεις είναι λιγότερο από έξι τοις εκατό, σύμφωνα με την πύλη σύγκρισης Verivox.
Τη στιγμή της κατανάλωσης, δηλαδή στο ταμείο του καταστήματος, οι καταναλωτές συνήθως δεν γνωρίζουν ποιο είναι το πραγματικό συνολικό κόστος λόγω της συγκεχυμένης μικτής κατάστασης, λέει η Niels Nauhauser.
“Οι έμποροι και οι δανειστές εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός για να μεγιστοποιήσουν τις πωλήσεις και τα κέρδη από τα προϊόντα αυτά”.
Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις στις προσφορές “αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα”;
“Υπάρχουν πολυάριθμες εναλλακτικές λύσεις στα ακριβά καταναλωτικά δάνεια”, λέει η Nauhauser: από το “μην αγοράζεις αν δεν έχεις χρήματα” έως το “αγόρασε φθηνά μεταχειρισμένα” και διάφορα είδη πίστωσης, όπως η πίστωση-πλαίσιο, η διευκόλυνση υπερανάληψης ή η πίστωση ανάκλησης, τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να υποβληθούν σε σύγκριση τιμών.
Το ποια εναλλακτική λύση έχει περισσότερο νόημα εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση.
Η Ines Moers συνιστά επίσης να ρωτάτε τους φίλους σας αν μπορούν να δανειστούν ή να μοιραστούν ορισμένα αντικείμενα.
Εναλλακτικά, υπάρχουν πολυάριθμες εμπορικές πλατφόρμες διαμοιρασμού και ανταλλαγής στο διαδίκτυο.
Μια άλλη επιλογή είναι να πουλήσετε πρώτα τα παλιά αντικείμενα και να χρησιμοποιήσετε τα έσοδα για να αγοράσετε νέα πράγματα.
Ποια κόλπα βοηθούν στον καταναλωτισμό;
Η Nadja Tahmassebi, επικεφαλής ψυχολόγος της κλινικής Salus στο Friedrichsdorf, λέει ότι οι άνθρωποι που περιτριγυρίζονται από όμορφα παρουσιασμένα προϊόντα στα καταστήματα ή στις ηλεκτρονικές αγορές έχουν αυξημένη επιθυμία για κατανάλωση.
Γι’ αυτό βοηθάει να φύγετε ξανά από το κατάστημα ή το ηλεκτρονικό κατάστημα πριν αγοράσετε και να το σκεφτείτε: Το χρειάζομαι αυτό; Ή μήπως η περιρρέουσα κατάσταση με βάζει σε πειρασμό να το αγοράσω;
Επίσης χρήσιμο: μην πάτε για ψώνια πεινασμένοι ή διψασμένοι. Εκείνοι των οποίων οι βασικές ανάγκες καλύπτονται ανεπαρκώς είναι πιο επιρρεπείς σε παρορμητικές αγορές, λέει ο Tahmassebi.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Καφέ-εστιατόρια: Τι αλλάζει στην εστίαση το 2023 στη Γερμανία;
- 2023: Οι οδηγοί στη Γερμανία πρέπει να γνωρίζουν τις αλλαγές!
- Πληθωρισμός Γερμανία: Προϊόντα που γίνονται ακριβότερα/φθηνότερα
- Γερμανία: Τα νέα διεθνή σιδηροδρομικά δρομολόγια 2023
- Κρίσιμη χρονιά το 2023 για το συνταξιοδοτικό στη Γερμανία
- 7 λόγοι για να είστε αισιόδοξοι για τη ζωή στη Γερμανία το 2023
- Μετακόμιση στη Γερμανία: Απαντήσεις σε 10 συχνές ερωτήσεις
- 10 από τα καλύτερα φεστιβάλ στη Γερμανία το 2023
- Φόροι και μισθοί: Αυτό θα αλλάξει για τους εργαζόμενους το 2023
- Τι είναι καλύτερο; Αγορά ή Ενοικίαση σπιτιού στη Γερμανία;