Παραμονή Αγίου Νικολάου: Το έθιμο των παπουτσιών στη Γερμανία
Το έθιμο των παπουτσιών στη Γερμανία, παραμονή του Αγίου Νικολάου (Nikolaus/ Sankt Nikolaus)
Από πού προέρχεται αυτό το έθιμο των παπουτσιών στη Γερμανία;
Κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου βουρτσίζουν τα παιδιά τα παπούτσια τους, τα βγάζουν έξω από την πόρτα, ελπίζοντας ότι αυτά θα γεμίσουν το πρωί της 6 Δεκεμβρίου με τα δώρα του Αγίου Νικολάου.
Το έθιμο αυτό είναι ένα από τα πιο γνωστά γύρω από τον Άγιο Νικόλαο και καθιερώθηκε γύρω στα μέσα του 16ου αιώνα.
Ο Νικόλαος λένε ότι έζησε τον 4ο αιώνα στην τουρκική Μύρα και ήταν επίσκοπος. Ο γνωστός αυτός άνθρωπος είχε μεγάλη καρδιά για τα παιδιά και τους φτωχούς, τους έδινε όλα όσα του ανήκαν. Αν αυτό δεν ήταν αρκετό, ικέτευε γνωστούς του.
Αργότερα, τον έκαναν Άγιο και έγινε ο πιο δημοφιλής στην Ευρώπη μεταξύ όλων των αγίων. Πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου. Αυτός είναι ο λόγος που γιορτάζεται κάθε μέρα αυτή η ημέρα του Αγίου Νικολάου.
Σύμφωνα με ένα μύθο από τον 9ο αιώνα, ο Άγιος Νικόλαος έσωσε τρία φτωχά κορίτσια από την πορνεία. Ήταν οι κόρες ενός φοβισμένου από το Θεό, άπορου ανθρώπου. Επειδή δεν είχε τίποτα, δεν μπορούσε να τους δώσει προίκα.
Δεν είχε άλλο τρόπο παρά να τους στείλει στην πορνεία. Για να βοηθήσει την οικογένεια, ο Άγιος Νικόλαος έριξε τρία κομμάτια χρυσού μέσα στο τζάκι. Αυτά έπεσαν απευθείας στις κάλτσες που κρέμονταν εκεί για να στεγνώσουν.
Από εκεί έμεινε το έθιμο να έρχεται ο Άγιος Νικόλαος κρυφά να γεμίζει τις κάλτσες ή τα παπούτσια στις 6 Δεκέμβριου τα ξημερώματα.
Σύμφωνα με ένα άλλο μύθο, ο Άγιος Νικόλαος έσωσε την πόλη της Μύρας από την πείνα.
Οι πειρατές είχαν επιτεθεί σε όλα τα πλοία με με σοδειές και ζητούσαν λύτρα. Επειδή η πόλη δεν μπορούσε να πληρώσει το απαιτούμενο ποσό, οι πειρατές απαίτησαν τα παιδιά ως δούλους.
Ο Νικόλαος θυσίασε το θησαυρό της εκκλησίας και αγόρασε τα πλοία. Επίσης, σε αυτόν το μύθο, το έθιμο που ο Νικόλαος φέρνει δώρα, είναι δικαιολογημένο.
Σύμφωνα με το έθιμο, τα παιδιά έφτιαξαν μια βάρκα (παρόμοια με τα πλοία που είχαν οι πειρατές), έτσι ώστε να γεμίσει με δώρα. Μόνο αργότερα αυτά τα σκάφη αντικαταστάθηκαν από την μπότα ή την κάλτσα.
Αυτό το έθιμο της “ρύθμισης των πλοίων” πρέπει να είναι γνωστό από τον 16ο αιώνα. Τέλος ο Άγιος Νικόλαος δεν ήταν μόνο φίλος των παιδιών, αλλά και ο προστάτης των ναυτικών.
Γι’ αυτό υπάρχουν εκκλησίες του Αγίου Νικολάου (Sankt-Nikolaus-Kirchen) σε πολλές λιμενικές πόλεις. Γι’ αυτό ο Άγιος Νικόλαος έφερνε στα παιδιά ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, αλλά και είδη ένδυσης και άλλα απαραίτητα που χρειάζονταν.
Σε ένα παλιό ποίημα, αναφέρεται ο εξής στίχος:”Sankt Nikolaus, leg mir ein, was dein guter Wille mag sein. Apfel, Nuss und Mandelkerne essen alle Kinder gerne.” =«Άγιε Νικόλαε βάλε σ’ εμένα ό,τι καλό θέλεις εσύ, μήλα, καρύδια και αμύγδαλα που τρώνε όλα τα παιδιά με ευχαρίστηση.”
Mην ξεχάσετε σήμερα, παραμονή του Αγίου Νικολάου, να καθαρίσετε και να βγάλετε τα παπούτσια σας μπροστά από την πόρτα σας!
Γράφει η Βασιλική Τιρμάκη | Δουλειά και ζωή στη Γερμανία
Υποστήριξε το GRland.info
Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 1ο Advent στη Γερμανία 2021: Προέλευση – σημασία εορτασμού
- Ποια είναι τα έθιμα της Advent περιόδου στη Γερμανία
- Η πολιτιστική ιστορία του Adventskalender στη Γερμανία
- Πως είναι τα Χριστούγεννα στην Γερμανία;
- Ημέρα του Αγίου Νικολάου στη Γερμανία
- Nikolaustag στη Γερμανία: Τι εορτάζεται την 6η Δεκεμβρίου;