Η Αγία Κορώνα, προστάτιδα των πασχόντων από ασθένειες και επιδημίες
Ποια είναι η Αγία Κορώνα;
Σύμφωνα με το αγιολόγιο της Εκκλησίας μας η Αγία Κορώνα ή Στεφανίδα όπως μεταφράζεται το όνομά της και αναφέρεται στο Ορθόδοξο Συναξάριο, έζησε τα μέσα του 2ου αιώνος μ.Χ.
Ήταν γυναίκα ενός στρατιωτικού στην Ιταλία το 160 μ.Χ, όταν βασιλιάς ήταν ο Αντωνίνος. Στο μεταξύ πέθανε ο άνδρας της και έμεινε χήρα.
Παρέστη στο μαρτύριο του Αγίου Βίκτωρα, τον οποίο προέτρεπε και ενεθάρρυνε να υποστεί με θάρρος το μαρτύριο.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε τους ειδωλολάτρες, τη συνέλαβαν και την οδήγησαν στον ηγεμόνα και αφού εκεί oμολογησε τη πίστη της στο Χριστό, της έδεσαν τα χέρια στις κορυφές δύο δέντρων (φοινίκων) που με τη βία λύγισαν.
Ακολούθως άφησαν ελεύθερες τις κορυφές των δέντρων που επανήλθαν στην αρχή τους θέση τους, σχίζοντας το σώμα της μάρτυρος σε δύο μέρη.
Η μνήμης της εορτάζεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία στις 11 Νοεμβρίου, ενώ στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία στις 14 Μαΐου.
Σε πολλές πόλεις της Βαυαρίας και της Αυστρίας υπάρχουν ήδη από τον 14 αιώνα μ.Χ. εκκλησίες και παρεκκλήσια προς τιμή της Αγίας Κορώνας, που θεωρείται και ως προστάτης των πασχόντων από επιδημίες και αρρώστιες. Κοντά στη Βιέννη υπάρχουν και δύο πόλεις με το όνομα της „Αγίας Κορώνας“.
Στη Βαυαρία, στη κωμόπολη Arget κοντά στο Μόναχο, υπάρχει ένα παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας που ανάγει την ιστορία του στην ακόλουθη παράδοση:
Το 1599 μ.Χ. ένα ζεύγος Βαυαρών βρήκε στο χωράφι, που είναι σήμερα κτισμένο το παρεκκλήσι, μια ξύλινη εικόνα της αγίας Κορώνας, την οποία και μετέφεραν στο σπίτι τους.
Η εικόνα όμως αυτή επέστρεφε μόνης της με θαυματουργικό τρόπο στο χωράφι, όπου ευρέθη. Για το λόγο αυτό κτίστηκε στον τόπο εκείνο το 1648 μ.Χ. ένα εκκλησάκι, προς τιμή της αγίας.
Το 1807 μ.Χ. κατεδαφίστηκε το εκκλησάκι και οι πέτρες του χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός χοιροστασίου, το οποίο όμως δεν πρόκοψε.
Για το λόγο αυτό ο ιδιοκτήτης του κατεδάφισε το χοιροστάσιο και επέστρεψε τις πέτρες για να κτιστεί εκ νέου το 1820 μ.Χ. το εκκλησάκι.
Έκτοτε το ναΐδριο αυτό ανακαινίστηκε πολλές φορές και τελευταία, το 1986 μ.Χ., με έξοδα του Βαυαρικού Κράτους, λόγω του επίσημου χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου μνημείου.
Στο εσωτερικό του παρεκκλησίου υπάρχει μια ξύλινη αγία τράπεζα με παραστάσεις από το μαρτύριο της Αγίας Κορώνας, εικόνες, αφιερώματα και πίνακες με το ιστορικό του παρεκκλησίου.
Στην εσοχή, της εξωτερικής πλευράς του ανατολικού τοίχου, υπάρχει το εξής κείμενο σε γοτθική γραφή (σε ελεύθερη μετάφραση):
Κουρασμένε πεζοπόρε στάσου ακίνητος,
ξεκουράσου εδώ στην Αγία Κορώνα.
Προσευχήσου σ’αυτήν ευλαβικά,
εάν έχεις στεναχώριες και βάσανα.
Τροπάρια προς τιμή της Αγίας Κορώνας (Στεφανίδας)
Τρισάριθμον σύνταγμα, τῶν Ἀθλητῶν τοῦ Χριστοῦ, συμφώνως τιμήσωμεν, ὡς
καθαιρέτας ἐχθροῦ, Μηνᾶν τὸν ἀοίδιμον, Βίκτωρα τὸν γενναῖον, καὶ
Βικέντιον ἅμα, τούτοις συνευφημοῦντες, Στεφανίδα τὴν θείαν. Αὐτῶν Χριστῷ
ἱκεσίαις, πάντας ἐλέησον.
Ὡς εὐσεβείας Μάρτυρας, καὶ Ἀθλητὰς θεόφρονας, ἡ Ἐκκλησία γεραίρει
δοξάζουσα, μαρτυρικοῖς ἐν ᾄσμασι, Μηνᾶν τε Βίκτωρα καὶ Βικέντιον
χαίρουσα, καὶ Στεφανίδα τὴν γενναιόφρονα, καὶ Χριστὸν μεγαλύνει, τὸν
τούτους δοξάσαντα.
Ὕμνοις φιλομάρτυρες ἱεροῖς, Μηνᾶν τὸν γενναῖον, καὶ τὸν Βίκτωρα τὸν
στερρόν, σὺν τῷ Βικεντίῳ, καὶ Στεφανίδι ἅμα, τοὺς ἀριστεῖς τοῦ Λόγου,
ἐγκωμιάσωμεν.
Μύθοι και παραδόσεις
Ήταν πράγματι η Αγία Κορώνα η προστάτις από τις επιδημίες; Μύθοι και παραδόσεις επ’ αυτού κυκλοφορούν πολλοί με δεδομένη την επικαιρότητα λόγω της COVID-19 και τη συρροή πιστών στα ξωκκλήσια για προσευχή. Η γερμανική Deutcshe Welle αναφέρει ότι η αλήθεια χάνεται στα στενά σοκάκια της Ιστορίας.
Όπως και σε πολλά άλλα ιστορικά γεγονότα, σημασία δεν έχει ποια είναι η αλήθεια, αλλά τι πιστεύουν οι άνθρωποι ότι είναι αλήθεια, εν προκειμένω για τους χριστιανούς πιστούς το εκκλησάκι της Αγίας Κορώνας έξω από το Μόναχο έγινε σύμβολο προστασίας από την πανδημία της COVID-19.
Καθολικοί και Ορθόδοξοι σπεύδουν για να ζητήσουν τη βοήθειά τους, αφήνοντας κατά μέρος τις δογματικές διαφορές, ενώ η μεταφορά και εγκατάσταση της εικόνας που αγιογραφήθηκε από τους ορθοδόξους της Βαυαρίας αναμένεται να γίνει σε λαμπρή τελετή, στην οποία θα παρευρεθούν ανώτερα στελέχη του Βατικανού.
Η αγιογράφηση
Oι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία και Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης εφημέριος του ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, μετέβησαν στις 15 Μαρτίου 2020 στο παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας και τέλεσαν ιερή παράκληση υπέρ υγείας και σωτηρίας αυτών που προσβλήθηκαν ήδη από τον κορωνοϊό και υπέρ ταχείας αφάνισης της θανατηφόρου αυτής ασθένειας.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ανέθεσε πάραυτα στον αγιογράφο κ. Πασχάλη Δουγαλή, που υπηρετεί και ως ιεροψάλτης στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου να αγιογραφήσει με βυζαντινή τεχνοτροπία την εικόνα της Αγίας, με σκοπό να τη δωρίσει στο παρεκκλήσι αυτό.
Ο αγιογράφος ζωγράφησε την Αγία Κορώνα/Στεφανίδα με τη σκηνή του μαρτυρίου της και την επέδωσε στους ιερείς της Ενορίας Αγίων Πάντων.
Η εικόνα τοποθετήθηκε στην Αγία Τράπεζα του ιερού ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου και σύμφωνα με την ευλαβή παράδοση της Εκκλησίας μας, παρέμεινε εκεί επί 40 ημέρες για τον καθαγιασμό της.
Στις 14 Μαΐου 2020 οι κληρικοί της Ενορίας μετέφεραν την εικόνα στο παρεκκλήσι στην κωμόπολη Arget, με την πρέπουσα τιμή, για να παραμείνει εκεί εσαεί ως συνοδός των προσευχών των πιστών.
Η βαυαρική κοινωνία και ιδιαίτερα τα ΜΜΕ αγκάλιασαν με μεγάλο ενδιαφέρον την πρωτοβουλία αυτή και γενικά τη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στην αντιμετώπιση της λαίλαπας του κορωνοϊού.
Ήταν η πρώτη φορά που μια ορθόδοξη εικόνα της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας αγιογραφείται στη Γερμανία και καθαγιάζεται στο Μόναχο. Μάλιστα φέρει το όνομά της στη γερμανική και ελληνική γλώσσα.
Οικογένειες της ομογένειάς μας συνέβαλαν οικονομικά στη δαπάνη της αγιογράφησης της εικόνας της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας και της κατασκευής του υπέροχου ξυλόγλυπτου πλαισίου (κορνίζας) της.
Η ορθόδοξη χριστιανική πρωτοβουλία προκάλεσε το ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου που αφιέρωσε ρεπορτάζ και σχόλια κυρίως για την αγιογράφηση της αγίας του ιού, με τίτλους όπως «Αγία Κορώνα προσευχήσου για μας», «Αγία βοήθησε», «Η Αγία Κορώνα έχει ένα παρεκκλήσι – οι Ορθόδοξοι δωρίζουν μία εικόνα».
Δείτε επίσης
Oδοιπορικό της ομάδας μας στο όμορφο παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας, νότια του Μονάχου, μαζί με τον πατέρα Απόστολο Μαλαμούση. Περισσότερα..
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ