Αν και η Γερμανία είναι μια πλούσια χώρα, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από τη φτώχεια. Αλλά πότε θεωρούμαι πραγματικά φτωχός; Δείχνουμε πού βρίσκονται τα όρια.
Στο σούπερ μάρκετ, μόνο τα φθηνότερα είδη μπαίνουν στο καρότσι με τα ψώνια, η πίστωση του κινητού τηλεφώνου έχει εξαντληθεί και τα καινούργια ρούχα είναι εξίσου εκτός συζήτησης με τις επισκέψεις σε εστιατόρια και τις βραδιές στον κινηματογράφο.
Όσοι είναι φτωχοί δεν έχουν μόνο οικονομικές ανησυχίες, αλλά και ελάχιστες ευκαιρίες συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.
Τι σημαίνει όμως η φτώχεια στη Γερμανία; Σε ποιο όριο θεωρούμαι φτωχός; Εμείς σας δείχνουμε τα ελάχιστα ποσά που πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας για να μην καταταγείτε ως φτωχοί.
Ποιος θεωρείται φτωχός στη Γερμανία;
Σε εύπορες κοινωνίες όπως η Γερμανία, η φτώχεια μετριέται συνήθως με σχετικούς όρους. Αυτό σημαίνει ότι εξαρτάται από το πώς στέκεστε με το εισόδημά σας σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα.
Συνεπώς, στη Γερμανία, οι άνθρωποι θεωρούνται ότι διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας εάν έχουν λιγότερο από το 60% του μέσου καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού ανά μήνα.
Το όριο αυτό είναι το λεγόμενο όριο κινδύνου φτώχειας ή όριο κινδύνου φτώχειας. Το 2021, το 15,8% του πληθυσμού, περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση.
Το ποσοστό αυτό ονομάζεται επίσης ποσοστό κινδύνου φτώχειας. Εάν έχετε λιγότερο από το 40% του μέσου εισοδήματος, θεωρείστε επίσημα φτωχός σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης – σε σχετικούς όρους.
Αυτό είναι τότε το όριο της φτώχειας.
Μέσο εισόδημα: Το μέσο εισόδημα, ή αλλιώς διάμεσο εισόδημα, είναι η τιμή που βρίσκεται ακριβώς στη μέση όταν όλα τα εισοδήματα ταξινομούνται σε αύξουσα σειρά.
Σε αντίθεση με τη σχετική φτώχεια, υπάρχει επίσης ένας ορισμός για την απόλυτη φτώχεια. Αυτό σημαίνει ότι έχετε τόσο λίγα χρήματα που απειλείται άμεσα η επιβίωσή σας.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, θεωρείστε απολύτως φτωχός εάν έχετε στη διάθεσή σας λιγότερα από 1,90 δολάρια ΗΠΑ την ημέρα.
Ποιο είναι το όριο της φτώχειας;
Το πόσο υψηλό είναι το μηνιαίο καθαρό εισόδημα για το όριο κινδύνου φτώχειας ποικίλλει από τύπο νοικοκυριού.
Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία κάνει διάκριση μεταξύ μονογονεϊκών, κανονικών νοικοκυριών με και χωρίς παιδιά.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία αφορούν το έτος 2021. Πρόκειται για αρχικά αποτελέσματα, όχι για τελικά αποτελέσματα. Εάν έχετε λιγότερα από τα αναφερόμενα ποσά διαθέσιμα ανά μήνα, θεωρείτε φτωχός στα χαρτιά:
- Εργένης: 1.251 ευρώ
- Ζευγάρι, δύο παιδιά κάτω των 14 ετών: 2.627 ευρώ
Αν αναλυθεί ανά τύπο νοικοκυριού, πολύ περισσότεροι μονογονείς και ανύπαντροι κινδυνεύουν από τη φτώχεια από ό,τι ο παγγερμανικός μέσος όρος.
Το 2021, πάνω από το ένα τέταρτο των μονογονεϊκών οικογενειών (26,6%) αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας. Μεταξύ των εργένηδων, το ποσοστό ήταν 26,8%.
Αντίθετα, τα ζευγάρια με ένα παιδί (9%) και δύο παιδιά (11,4%), καθώς και τα ζευγάρια χωρίς παιδιά (11,5%) ήταν λιγότερο πιθανό από το μέσο όρο να κινδυνεύουν από τη φτώχεια.
Εάν σε ένα νοικοκυριό ζούσαν τρία ή περισσότερα παιδιά, πάνω από το ένα πέμπτο των οικογενειών αυτών διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας (23,6%).
Πού βρίσκεται το όριο κινδύνου φτώχειας για τους συνταξιούχους;
Για τους συνταξιούχους, επίσης, το όριο κινδύνου φτώχειας βασίζεται στο μέσο εισόδημα του συνολικού πληθυσμού και στο αν ζουν μόνοι ή με σύντροφο.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας το 2021 για τα άτομα άνω των 65 ετών ήταν 19,4%, υψηλότερο από τον παγγερμανικό μέσο όρο.
Παρόμοια ήταν η εικόνα και για τα άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, των οποίων το ποσοστό κινδύνου φτώχειας ήταν 18,8%.
Οι ηλικιωμένες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια από ό,τι οι ηλικιωμένοι άνδρες – και μάλιστα περισσότερο από όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Το 2021, το 21% των γυναικών άνω των 65 ετών αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας, ενώ οι άνδρες της ίδιας ηλικίας επηρεάζονταν σε ποσοστό 17,4%.
Οι ηλικιωμένες γυναίκες ηλικίας 75 ετών και άνω διέτρεχαν επίσης 21% κίνδυνο φτώχειας, ενώ οι άνδρες αυτής της ηλικιακής ομάδας διέτρεχαν 15,9% κίνδυνο.
Πώς εξελίχθηκε ο κίνδυνος φτώχειας;
Όσοι πέφτουν συχνότερα κάτω από το όριο της φτώχειας παραμένουν φτωχοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αυτό προκύπτει από την έκθεση δεδομένων 2021, που δημοσιεύεται από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το Κέντρο Ερευνών Κοινωνικών Επιστημών του Βερολίνου και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Πληθυσμό σε συνεργασία με το Κοινωνικοοικονομικό Πάνελ (SOEP).
Σύμφωνα με την έκθεση, το 88% των ατόμων που έπεσαν κάτω από το όριο κινδύνου φτώχειας το 2018 είχαν ήδη απειληθεί από τη φτώχεια τουλάχιστον μία φορά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- 9 αλλαγές στη νομοθεσία που θα επηρεάσουν τα οικονομικά σας
- Το γνωρίζατε; Ποιες εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη έντομα σε τρόφιμα;
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2023
- Γερμανία: 7 εξωπραγματικές τροπικές πισίνες για τον χειμώνα
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Γερμανία: 8 σούπερ εκδηλώσεις τον Φεβρουάριο του 2023
- Με πενιχρή σύνταξη ένας στους πέντε συνταξιούχους στη Γερμανία
- Οι Έλληνες του Μονάχου στο πλευρό των σεισμόπληκτων της Τουρκίας
- Το σούπερ μάρκετ Edeka δημιουργεί τμήμα ληγμένων τροφίμων