Έως και 80%: Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ηλικιωμένοι στην Αυστρία εισπράττουν πολύ μεγαλύτερη σύνταξη από ό,τι στη Γερμανία…
Η Αυστρία είναι ένας παράδεισος – για τους πεζοπόρους, τους φυσιολάτρες και κυρίως για τους συνταξιούχους.
Οι τελευταίοι επωφελούνται από τις υψηλότερες συντάξεις που καταβάλλονται στον μικρό γείτονα της Γερμανίας. Μπορεί η ιδέα να χρησιμεύσει ως μοντέλο και για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία;
Ένας άνδρας νέος συνταξιούχος στην Αυστρία (2.174 ευρώ) λαμβάνει περίπου 80 τοις εκατό υψηλότερες πληρωμές σε σύγκριση με έναν άνδρα νέο συνταξιούχο στη Γερμανία (1.199 ευρώ).
Αυτό υπολόγισε το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW).
Για τις γυναίκες, η διαφορά είναι 60 τοις εκατό (822 ευρώ στη Γερμανία, 1.308 ευρώ στην Αυστρία).
Αλλά: δεδομένου ότι οι αυξήσεις των συντάξεων στην Αυστρία, σε αντίθεση με τη Γερμανία, δεν ακολουθούν τους μισθούς αλλά τον πληθωρισμό, η διαφορά συρρικνώνεται σε περίπου 50 τοις εκατό με την πρόοδο της ηλικίας – και έτσι παραμένει σημαντική.
Πώς μπορούν να προκύψουν τόσο μεγάλες διαφορές;
Κι όμως, τα συστήματα στη Γερμανία και την Αυστρία είναι σχετικά συγκρίσιμα, εξήγησε ο ερευνητής του DIW Johannes Geyer στην εφημερίδα “Merkur”.
Και τα δύο μοντέλα χρηματοδοτούνται σε διανεμητική βάση μέσω εισφορών που σχετίζονται με τους μισθούς και υποστηρίζονται από φορολογική επιδότηση.
Το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης είναι επίσης παρόμοιο και στις δύο χώρες: σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το προσδόκιμο ζωής στην Αυστρία (81,9 έτη), για παράδειγμα, είναι λίγο υψηλότερο από ό,τι στη Γερμανία (81 έτη).
Η Δημοκρατία των Άλπεων προηγείται επίσης ελάχιστα της Γερμανίας όσον αφορά το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και τις μέσες ώρες εργασίας ανά έτος.
Παρά τις ομοιότητες αυτές, οι συνταξιοδοτικές παροχές διαφέρουν μαζικά – για διάφορους λόγους.
Ένας παράγοντας: οι Αυστριακοί καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές. Στο 22,8%, το ποσοστό εισφορών στη γειτονική χώρα της Γερμανίας είναι κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το γερμανικό ποσοστό.
Αυτό οφείλεται στις νομικές ρυθμίσεις, τις παροχές και τη βάση υπολογισμού.
Ωστόσο, στην Αυστρία ο εργοδότης καταβάλλει επίσης υψηλότερο μερίδιο από ό,τι στη Γερμανία, όπου εργαζόμενοι και εργοδότες χρηματοδοτούν από το μισό της εισφοράς.
Από τη διαφορά των 550 ευρώ μεταξύ των μέσων συντάξεων στις δύο χώρες, τα 230 ευρώ μπορούν να αποδοθούν μόνο στις υψηλότερες εισφορές.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα μελέτης του Thomas Url (WiFo Βερολίνου) και των Hermann Buslei, Peter Haan και Johannes Geyer (όλοι DIW) σε συνεργασία με το ερευνητικό δίκτυο για την ασφάλεια της τρίτης ηλικίας της Γερμανικής Ένωσης Συνταξιοδοτικών Ασφαλίσεων.
Επιπλέον, οι υψηλότεροι μισθοί στην Αυστρία αυξάνουν τις διαφορές με τη γερμανική σύνταξη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όσοι κερδίζουν περισσότερα πληρώνουν περισσότερα και κατά συνέπεια παίρνουν και περισσότερα πίσω.
Δεύτερος παράγοντας: η ελάχιστη περίοδος αναμονής για την οποία πρέπει να καταβληθούν εισφορές στο συνταξιοδοτικό ταμείο πριν από την ανάληψη παροχών.
Ενώ οι άνθρωποι στη Γερμανία πρέπει να εκπληρώσουν μόνο μια περίοδο αναμονής πέντε ετών προτού δικαιούνται να λάβουν σύνταξη, στην Αυστρία είναι 15 ολόκληρα χρόνια.
Σύμφωνα με μελέτη του DIW, η ρύθμιση αυτή αντιπροσωπεύει περίπου 300 ευρώ της διαφοράς μεταξύ της μέσης γερμανικής και της αυστριακής σύνταξης.
Τρίτος παράγοντας: Η δημογραφία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο συνταξιοδοτικό πλαίσιο. η Αυστρία έχει βιώσει μεγαλύτερη μετανάστευση από τη Γερμανία από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, δήλωσε το DIW.
Σύμφωνα με τον υπολογισμό του Geyer, με μια τέτοια ασφαλιστική δομή, το σημερινό επίπεδο παροχών θα μπορούσε ήδη να χρηματοδοτηθεί με ένα ποσοστό εισφορών 14,8%.
Στην πραγματικότητα, το ποσοστό αυτό είναι σήμερα 18,6 τοις εκατό.
Κατ’ αρχήν, η Αυστρία γερνάει ταχύτερα, αλλά σύμφωνα με την πρόβλεψη του Geyer θα παραμείνει δημογραφικά νεότερη από τη Γερμανία μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τη μελέτη του DIW, αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των ποσοστών εισφορών θα είναι επίσης χαμηλότερη μακροπρόθεσμα.
Πόσο καλό είναι το γερμανικό ή αυστριακό σύστημα;
Η δημογραφία είναι λοιπόν ένας από τους λόγους για τις τόσο κραυγαλέες διαφορές μεταξύ των συντάξεων στη Γερμανία και την Αυστρία, μαζί με την ελάχιστη περίοδο αναμονής και το ποσοστό εισφορών.
Αλλά: Η δημογραφία είναι επίσης ένα επιχείρημα για το οποίο το αυστριακό μοντέλο και η βιώσιμη χρηματοδότησή του είναι αμφιλεγόμενο. Βεβαίως, πολλοί νέοι και μετανάστες εισφέρουν σήμερα στα ταμεία, αλλά μια μέρα θα κάνουν οι ίδιοι αιτήσεις.
Ο Geyer επέκρινε επίσης την έντονη εξάρτηση του συστήματος από τον πρώτο πυλώνα του διανεμητικού συστήματος: “Έτσι, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά οικονομικά, θα είναι δύσκολο”.
Η μεγαλύτερη εστίαση στην ιδιωτική συμπληρωματική ασφάλιση θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση.
Ωστόσο, τα δύο συστήματα δεν μπορούν να συγκριθούν: το ποια χώρα προσφέρει καλύτερο μοντέλο είναι, κατά την άποψη του Geyer, “δύσκολο να ειπωθεί” και αποτελεί πολιτικό ζήτημα.
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Αυστρία, με 15,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, απλώς δαπανά μεγαλύτερο ποσοστό των πόρων της για την παροχή υπηρεσιών γήρατος από ό,τι η Γερμανία με 12,6%.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Μισούν πραγματικά οι Γερμανοί την ψιλοκουβέντα;
- Έρευνα: Οι καλύτεροι εργοδότες στη Γερμανία
- 5 τρόποι με τους οποίους η ζωή στη Γερμανία σε αλλάζει ως άνθρωπο
- 5 πόλεις εκτός Γερμανίας για να επισκεφθείτε με το εισιτήριο 49€
- Οι καλύτεροι κήποι μπύρας στη Γερμανία
- Γιατί ο Ιούνιος είναι ο καλύτερος μήνας στη Γερμανία;
- Γερμανία: 6 πιο όμορφα κάστρα και παλάτια στην περιοχή του Ρουρ
- Πού μπορείτε να μαζέψετε τις δικές σας φράουλες στη Κολωνία;
- ΕΕ: Νέοι κανόνες για την αποζημίωση για καθυστερήσεις τρένων
- Επιτρέπεται να καπνίζετε στο μπαλκόνι σας στη Γερμανία;
- Γερμανία: Έρχεται φθηνότερο Deutschlandticket για τις οικογένειες