Η Ελλάδα θεωρούνταν κάποτε παράδεισος για τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Ωστόσο, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι φοροφυγάδες καταδιώκονται σκληρά – με σημαντική επιτυχία…
Από την οικονομική κρίση του 2008, πολλοί άνθρωποι θεωρούσαν την Ελλάδα ως την επιτομή της κακοδιαχείρισης, της διαφθοράς και της οικονομικής αστάθειας.
Τότε, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρείχε ένα πακέτο διάσωσης αξίας άνω των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ για να σώσει τη χώρα της νότιας Ευρώπης από την κατάρρευση και την έξοδο από τη νομισματική ένωση.
Αλλά τώρα, 16 χρόνια αργότερα, η ταλαιπωρημένη εικόνα της χώρας φαίνεται να έχει αλλάξει προς το καλύτερο: Ενώ η οικονομία στη Γερμανία παραμένει στάσιμη ή μερικές φορές ακόμη και συρρικνώνεται, τα τελευταία στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης δείχνουν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δείχνουν να βελτιώνονται: το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η ανάπτυξη αυτή ανήλθε στο 2,3%, όπως ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Συγκριτικά, ο μέσος όρος σε ολόκληρη την ΕΕ ήταν 0,6%.
Ακραία μορφή φοροδιαφυγής – αλλά η ελληνική κυβέρνηση αντιστέκεται
Η Ελλάδα έχει σήμερα τη δεύτερη υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ μετά την Πολωνία.
Το γεγονός αυτό χάρισε γρήγορα στους Έλληνες τον τίτλο του «μικρού οικονομικού θαύματος» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τον οποίο τίμησε και ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) κατά την επίσκεψή του τον Αύγουστο.
Οι ειδικοί βλέπουν έναν λόγο για τη θετική τάση στον αυστηρό αγώνα του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της ανεξέλεγκτης διαφθοράς – ή πιο συγκεκριμένα: κατά της φοροδιαφυγής.
Πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών (IAW) του Πανεπιστημίου του Λιντς υπολόγισε ότι αυτή ανέρχεται σε περίπου 21,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας (περίπου 47,6 δισεκατομμύρια ευρώ), το οποίο χάνεται για το δημόσιο ταμείο κάθε χρόνο.
Στη Γερμανία, το ποσοστό αυτό είναι 11,3%. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα είδη απάτης, όπως η απάτη στην ιδιοκτησία, η εμπορική απάτη, η απάτη στις πωλήσεις και η απάτη στον ΦΠΑ.
Οι ελληνικές φορολογικές αρχές καταδιώκουν αυστηρά τους φοροφυγάδες: το φορολογικό κενό μειώθηκε στο μισό σε τρία χρόνια
Ειδικά η τελευταία μορφή απάτης είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλες σχεδόν τις κοινωνικές τάξεις.
Ο ΦΠΑ ανέρχεται σήμερα στο 24%. Εάν η οικονομία παρακάμπτει διαχρονικά τις φορολογικές αρχές και τσεπώνει τον φόρο αυτό, όπως στο παρελθόν, τότε στο τέλος του έτους δημιουργείται ένα σημαντικό κενό στα κρατικά ταμεία.
Το 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολόγιζε το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ, το 2018 το ποσό αυτό μειώθηκε στο μισό το 2021 επί Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το ποσοστό αθέτησης στο 8% έως το 2026 – το σημερινό ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 15 και 17%.
Κατά μέσο όρο στην ΕΕ, τα κράτη μέλη παραλείπουν άθελά τους λίγο κάτω από το πέντε τοις εκατό. Αλλά πώς κατάφερε η Ελλάδα να κάνει αυτό το βήμα;
Η Ελλάδα κάνει το φορολογικό σύστημα πιο ψηφιακό – και ζητά από τους πολίτες βοήθεια μέσω εφαρμογής
Η φορολογική αρχή ΑΑΔΕ απασχολεί σήμερα περίπου 5.000 φοροελεγκτές, αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντα στο παρελθόν, ιδίως μετά τις περικοπές χρέους στη δεκαετία του 2010.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα Economoistas, άλλοι 250.000 Έλληνες υποστηρίζουν τώρα επίσης τους ερευνητές – μέσω μιας εφαρμογής για smartphone που ονομάζεται Appodixi.
Οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να αναφέρουν στις φορολογικές αρχές πλαστά «apodixi», δηλαδή αποδείξεις. Ένας κωδικός QR εκτυπώνεται πλέον σε κάθε απόδειξη.
Με μια γρήγορη σάρωση με την κάμερα μέσω της εφαρμογής, ο πελάτης λαμβάνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την αγορά του, αν η απόδειξη είναι σωστή και επίσης αν τα συστήματα του εκδότη της απόδειξης είναι δικτυωμένα με την εφορία.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό θα τους παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους απατεώνες του ΦΠΑ – μέχρι στιγμής με επιτυχία.
Σχεδόν 200.000 πλαστές αποδείξεις έχουν αναφερθεί από πελάτες μέχρι στιγμής.
Οι αρχές καταβάλλουν επίσης μπόνους από 100 έως 3.000 ευρώ στους ερασιτέχνες ερευνητές για κάθε επιτυχώς εντοπισμένο φοροφυγά – ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος.
Οι φορολογικές αρχές γνωρίζουν πλέον την ακριβή κατάσταση των παραγγελιών
Γενικά, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε μια διαδικασία ψηφιοποίησης του φορολογικού της συστήματος: Όλοι οι χονδρέμποροι και οι λιανοπωλητές, καθώς και οι επιχειρήσεις εστίασης, πρέπει πλέον να δικτυώσουν τα λογιστικά τους συστήματα με τις φορολογικές αρχές.
Οι κινητές επιχειρήσεις, όπως οι έμποροι στην εβδομαδιαία αγορά, οι οδηγοί ταξί και οι πωλητές πάγκων, είναι επίσης υποχρεωμένοι να δέχονται τραπεζικές και πιστωτικές κάρτες.
Αυτό οδήγησε σε αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Αυστηρότεροι όροι θα ισχύουν επίσης για τους αυτοαπασχολούμενους από την 1η Ιανουαρίου.
Τα ελάχιστα εισοδήματα μεταξύ 10.920 και 50.000 ευρώ θα πρέπει τότε επίσης να φορολογούνται κανονικά.
Στο παρελθόν, επτά στους δέκα αυτοαπασχολούμενους εκμεταλλεύονταν αυτό το παραθυράκι δηλώνοντας χαμηλότερο ετήσιο μισθό, πληρώνοντας μειωμένο φορολογικό συντελεστή ή καθόλου – και αφήνοντας τα υπόλοιπα χρήματα να πάνε στην τσέπη τους χωρίς να τα δηλώσουν.
Ικανοποίηση για τους πολιτικούς: «Εφαρμόστηκαν αλλαγές που πολλοί θεωρούσαν αδύνατες»
Προφανώς, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, 400.000 από τους περίπου 744.000 αυτοαπασχολούμενους στην Ελλάδα δήλωσαν ότι κερδίζουν μόλις 3.216 ευρώ ετησίως.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χατζηδάκης σχολίασε λακωνικά αυτά τα πλαστά ποσά: «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι κάποιος προσποιείται ότι ζει με 268 ευρώ το μήνα».
Πιθανώς και επειδή ο πολιτικός ελπίζει σε σημαντικά πρόσθετα φορολογικά έσοδα από την 1η Ιανουαρίου: ο νόμος αναμένεται να γεμίσει τα ταμεία με επιπλέον 874 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Μητσοτάκης αισθάνεται επίσης ενθαρρυμένος από τη συνολική θετική εξέλιξη και χαρακτήρισε στα κοινωνικά δίκτυα τον «αγώνα κατά της φοροδιαφυγής ως αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη».
Και περαιτέρω, γεμάτος ικανοποίηση: έχει αποδειχθεί ότι «εφαρμόζονται αλλαγές που πολλοί στην Ελλάδα θεωρούσαν αδύνατες».
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2024
- Γερμανία: 10 εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο του 2024
- Σπάνιο νόμισμα δύο ευρώ ειδικής κοπής που προσφέρεται 1.000 φορές την τιμή του
- Top 10 δισεκατομμυριούχων στη Γερμανία: Ποιος είναι ο πλουσιότερος Γερμανός;
- Πώς το φορολογικό σύστημα εντοπίζει απατεώνες στις φορολογικές δηλώσεις του 2024;
- Είδηση ΣΟΚ: Η ασφάλιση περίθαλψης στη Γερμανία απειλείται με πτώχευση
- Αν έχετε κάτω από αυτόν τον μισθό θεωρείστε και επίσημα φτωχός