Εάν μετρηθεί ως χώρα, τότε το έγκλημα στον κυβερνοχώρο – το οποίο προβλέπεται να προκαλέσει ζημιές ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως το 2021, – θα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Κίνα.
Η Cybersecurity Ventures αναμένει ότι το παγκόσμιο κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο θα αυξηθεί κατά 15% ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια, φθάνοντας τα 10,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2025, από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2015.
Το κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο
Αυτό αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη μεταφορά οικονομικού πλούτου στην ιστορία, διακινδυνεύει τα κίνητρα για την καινοτομία και τις επενδύσεις, είναι εκθετικά μεγαλύτερες από τις ζημίες που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές σε ένα χρόνο, και θα είναι πιο κερδοφόρες από το παγκόσμιο εμπόριο όλων των μεγάλων παράνομων ναρκωτικών σε συνδυασμό.
Η εκτίμηση του κόστους ζημιών βασίζεται σε ιστορικά στοιχεία σχετικά με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης ανάπτυξης από έτος σε έτος, μιας δραματικής αύξησης των εχθρικών δραστηριοτήτων χάκερ και οργανωμένου εγκλήματος, και μια επιφάνεια επιθέσεων στον κυβερνοχώρο που θα είναι κατά τάξη μεγέθους μεγαλύτερη το 2025 από ότι είναι σήμερα.
Το κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο περιλαμβάνει ζημιά και καταστροφή δεδομένων, κλεμμένα χρήματα, απώλεια παραγωγικότητας, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, κλοπή προσωπικών και οικονομικών δεδομένων, υπεξαίρεση, απάτη, διαταραχή μετά την επίθεση στην κανονική πορεία της επιχείρησης, εγκληματολογική έρευνα, αποκατάσταση και διαγραφή παραβιασμένων δεδομένα και συστήματα και βλάβη στη φήμη.
Η πρόσφατη άνοδος των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο έχει καταστεί μεγάλη ανησυχία για όλους τους οργανισμούς με επιρροή παγκοσμίως.
Τι είναι μια επίθεση στον κυβερνοχώρο
Τι είναι μια επίθεση στον κυβερνοχώρο; Είναι μια προσπάθεια να αποκτηθεί έλεγχος σε υπολογιστή και να παρακολουθεί τις κινήσεις ενός ατόμου ή μιας ομάδας χωρίς την άδειά τους.
Αυτή μπορεί να είναι η νέα μορφή όπλου για την καταστροφή μιας χώρας. Γιατί να σπαταλούν σφαίρες και χρήματα όταν μια χώρα μπορεί να γονατίσει μέσα σε λίγα λεπτά στοχεύοντας τα δίκτυα ισχύος, τις εθνικές τράπεζες κ.λπ.
Αυτό είναι γνωστό ως πόλεμος στον κυβερνοχώρο.
Ο Economist περιγράφει τον πόλεμο στον κυβερνοχώρο ως τον «πέμπτο τομέα του πολέμου και το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πρόσφατα χαρακτήρισε οποιαδήποτε σοβαρή επίθεση στον κυβερνοχώρο ως πράξη πολέμου.
Στο παρελθόν οι χάκερ, για χάρη της διασκέδασης, στόχευαν σε υπολογιστές ενός χρήστη, αλλά σταδιακά άρχισαν να σχηματίζουν ομάδες, ισχυρές για να επιτεθούν στους μεγάλους και δυνατούς.
Καθώς άρχισα να γράφω αυτήν την ανάρτηση, μια νέα επίθεση είχε συμβεί.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανέφερε ότι το σύστημα υπολογιστών του είχε σημαντική παραβίαση.
Στοχοποιήθηκε από χάκερ που πιστεύουν ότι συνδέονται με ξένη κυβέρνηση. Οι χάκερ έκλεψαν email και άλλα σημαντικά έγγραφα.
Κυβερνοεπίθεση στο Gmail
Όπως όλοι γνωρίζουμε, το Gmail δέχτηκε επίθεση όπου λογαριασμοί αξιωματούχων υψηλών κρατών όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ασία, στρατιωτικό προσωπικό, δημοσιογράφους και πολλών άλλων παραβιάστηκαν.
Η μόνη ενέργεια που έλαβε η Google ήταν ο εντοπισμός της επίθεσης. Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει; Δεν περιμένουμε να επιτεθούν ή να συλλάβουν όσους ήταν ένοχοι.
Αυτή είναι δουλειά του Πενταγώνου, αλλά δυστυχώς δεν κάνει πολλά για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων.
Διαπιστώθηκε ότι η επίθεση προήλθε από μια επαρχία της Κίνας, την Τζινάν. Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, προειδοποίησε την Google να μην τους κατηγορήσει χωρίς κατάλληλες αποδείξεις και στοιχεία, διαφορετικά θα αντιμετώπιζε δραστικές ενέργειες.
Κυβερνοεπίθεση στη Lockheed Martin
Μετά το Gmail, ο επόμενος στόχος ήταν η Lockheed Martin. Για όσους δεν γνωρίζουν την Lockheed Martin, είναι μια εταιρεία που ασχολείται με την Αμερικανική Αεροδιαστημική, Ασφάλεια και Άμυνα, και είναι εταιρεία τεχνολογίας.
Μόλις πραγματοποιήθηκε η επίθεση, ο Lockheed την ανίχνευσε γρήγορα και έλαβε μέτρα ασφαλείας που τους επέτρεψαν να είναι ασφαλείς. Δεν παραβιάστηκαν πολύτιμες πληροφορίες. Πρέπει να πω, ο Lockheed ήταν τυχερός.
Κυβερνοεπίθεση στη Sony και άλλες εταιρείες
Η Sony, ο γίγαντας ψυχαγωγίας δέχτηκε επίθεση, όχι μία, αλλά δύο διαδοχικές επιθέσεις μέσα σε λίγες μέρες.
Οι χάκερ έκλεψαν εκατομμύρια προσωπικές πληροφορίες και κωδικό πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς που σχετίζονται με το PlayStation Network.
Αυτό ήταν ένα πλήγμα για όλους τους παίκτες που κατέχουν το PS3. Σίγουρα ο αντίπαλος, το XBOX 360 έχει ήδη λάβει μέτρα ασφαλείας για το δίκτυο XBOX Live, το οποίο έχει περισσότερους χρήστες από το PSN (PlayStation Network).
Αντί να είναι ο στόχος των χάκερ το XBOX 360, η φτωχή Nintendo έγινε το θύμα τους. Αλλά αναφέρθηκε ότι δεν χάθηκε καμία εταιρική ή προσωπική πληροφορία. Υποθέτω ότι ήταν τυχεροί εκείνη την ημέρα!
Ο εκδότης τυχερών παιχνιδιών από το Ηνωμένο Βασίλειο – Codemasters, ο οποίος κυκλοφόρησε πρόσφατα το Dirt 3, δέχθηκε ηλεκτρονική εισβολή στις 3 Ιουνίου.
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι τα ονόματα, όλες οι προσωπικές πληροφορίες, οι διευθύνσεις IP είχαν κλαπεί σε αυτήν την επίθεση.
Σύμφωνα με τους Codemasters, δεν είχαν ιδέα ποιος πραγματοποίησε την επίθεση και πόσες πληροφορίες χρηστών έχουν κλαπεί.
Έχουμε δει ότι σχεδόν όλοι τους δέχτηκαν επίθεση, υπάρχει όμως και μία ειδική ομάδα που ονομάζεται LulzSec, η οποία έστειλε ένα προειδοποιητικό email στην Εθνική Ασφάλεια Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ήταν αρκετά ευγενικοί για να μην τους επιτεθούν, αλλά δήλωσαν σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι οι διακομιστές δικτύου τους ήταν εύκολα προσβάσιμοι.
Σύμφωνα με την LulzSec, ήθελαν να τους βοηθήσουν. Η LulzSec, ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επίθεση της Sony.
Όπως μπορούμε να δούμε, υπήρξαν πολλές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες. Τέτοιες επιθέσεις προκαλούν μεγάλη απώλεια τόσο στα έσοδα όσο και στη φήμη της εταιρείας.
Για παράδειγμα, η παραβίαση της Sony προφανώς προκάλεσε πανικό και ως εκ τούτου προκάλεσε τους περισσότερους χρήστες είτε να σταματήσουν να παίζουν στο δίκτυο είτε απλά να στραφούν στην άλλη κονσόλα.
Μια εταιρεία που αντιμετωπίζει μια επίθεση δείχνει ότι απλώς δεν επένδυσε περισσότερο σε μέτρα ασφαλείας. Αυτό κάνει τους χρήστες να εμπιστεύονται λιγότερο εκείνες τις εταιρείες που έχουν αντιμετωπίσει μια τέτοια επίθεση.
Ποιοι κρύβονται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις
Επιπλέον, οι άνθρωποι πίσω από τις επιθέσεις δεν είναι κάποιοι geeks που κάθονται σε υπολογιστές στο σπίτι τους, η έφηβοι που με κάποιες εμπειρία στον προγραμματισμό και απλά δοκιμάζουν μερικά κόλπα πειρατείας.
Είναι μια οργανωμένη ομάδα με έμπειρα άτομα που έχουν κίνητρο να κάνουν κάτι σπουδαίο. Και μεγάλη ζημία σε κράτη και κυβερνήσεις.
Η αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων είναι ένα σαφές σημάδι ότι στο μέλλον θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολέμους. Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen:
“Μια καλά ενορχηστρωμένη επίθεση στον κυβερνοχώρο μπορεί να απενεργοποιήσει το ρεύμα στο σπίτι σας, στην πόλη σας, στη χώρα σας.
Μπορεί να κλείσει τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας. Μπορεί να κλείσει τις τράπεζες.
Εν ολίγοις, μια επίθεση στον κυβερνοχώρο μπορεί να καταστρέψει μια χώρα χωρίς έναν στρατιώτη να διασχίσει τα σύνορά της.
Δεν είναι υπερβολή να δηλώνεται ότι οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν γίνει μια νέα μορφή μόνιμου, χαμηλού επιπέδου πολέμου”.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο πρόβλημα, το FBI έχει ήδη λάβει τα μέτρα του για να συλλάβει τους υπεύθυνους.
Επίσης ενισχύει την ασφάλεια των οργανώσεων που διατρέχουν τον κίνδυνο επίθεσης.
Σοβαρά δεν θέλω να δω έναν άλλο πόλεμο να διεξάγεται για αυτόν τον λόγο. Για έναν στρατιώτη που θα ανέλαβε την πρωτοβουλία να επιτεθεί σε μια χώρα μέσω του κυβερνοχώρου, εκατομμύρια άνθρωποι θα κινδύνευαν!
Ελπίζω ότι τα ζητήματα αυτά θα επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων και όχι μέσω πολέμου.
Γράφει ο Φίλιππος Χατζής.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ