Γερμανία: Αύξηση κρουσμάτων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων
Στη Γερμανία, ο αριθμός των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι μπορεί να ευθύνεται το διαδίκτυο…
Όταν πρόκειται για κρυολογήματα, οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πώς να βοηθήσουν τον εαυτό τους.
Είτε πρόκειται για ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι, μια μέρα στο κρεβάτι ή ένα ταξίδι στο γιατρό, ο καθένας έχει τις δοκιμασμένες μεθόδους του.
Ωστόσο, όταν πρόκειται για ενοχλήσεις στον ενδόμυχο τομέα, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να διστάζουν να συμβουλευτούν έναν ειδικό.
Παρά την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου, φαίνεται να υπάρχει έλλειψη εκπαίδευσης σχετικά με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).
Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία ΣΜΝ, τα κρούσματα ΣΜΝ αυξάνονται, ιδίως η σύφιλη. “Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι η σύφιλη βρίσκεται σε άνοδο από το 2000.
Τότε υπήρχαν 800 κρούσματα, σήμερα υπάρχουν πάνω από 8.000”, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο Norbert Brockmeyer, πρόεδρος της Εταιρείας ΣΜΝ.
Τεράστια αύξηση της σύφιλης και της ηπατίτιδας Β στη Γερμανία
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), ο αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων σύφιλης αυξήθηκε από 5330 το 2013 σε 8309 το 2022.
Για την ηπατίτιδα Β, η αύξηση είναι ακόμη πιο ραγδαία, από 715 σε 16.635 κρούσματα.
Οι ερευνητές υποψιάζονται έναν συγκεκριμένο λόγο για την εξέλιξη αυτή
Σύμφωνα με τον Brockmeyer, ευθύνονται τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης. “Οι γνωριμίες μπορούν να γίνουν ψηφιακά. Αυτό δημιούργησε την ευκαιρία να γίνουν σεξουαλικές επαφές πιο γρήγορα”, δήλωσε ο Brockmeyer στο γερμανικό πρακτορείο τύπου dpa.
Η Silke Klumb από την Deutsche Aidshilfe επισημαίνει ότι η συχνότητα ορισμένων ΣΜΝ εξαρτάται από την ομάδα.
Αυτό επηρεάζεται από τη σεξουαλική συμπεριφορά, τον αριθμό των συντρόφων και τη συχνότητα των εξετάσεων.
Ως παράδειγμα αναφέρει το γεγονός ότι ο αριθμός των διαγνώσεων του ιού HIV στη Γερμανία, ιδίως μεταξύ των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών, έχει μειωθεί από το 2007.
Πώς να προστατευτείτε από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;
Η πιο γνωστή και αποδεδειγμένη μέθοδος είναι το προφυλακτικό. Υπάρχει εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β, για παράδειγμα. Υπάρχουν επίσης ορισμένα φάρμακα, όπως το αντιβιοτικό Doxy-PrEP.
Αυτά προορίζονται για την προστασία των ατόμων που κάνουν συχνά σεξ χωρίς προφυλάξεις από ορισμένα ΣΜΝ. Υπάρχουν επίσης ορισμένα φάρμακα για την πρόληψη των λοιμώξεων από τον ιό HIV.
Το πρόβλημα εδώ, ωστόσο, είναι ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα συχνά δεν χρησιμοποιούν προφυλακτικά και, επομένως, διατρέχουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από άλλα ΣΜΝ.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα καταλήγει σε ένα πράγμα: όποιος υποψιάζεται ότι έχει προσβληθεί από κάποιο ΣΜΝ πρέπει να εξετάζεται αμέσως από γιατρό.
Ανάγκη για εκπαίδευση: οι άνθρωποι υποτιμούν τον ίδιο τους τον κίνδυνο
Σύμφωνα με τον Brockmeyer, οι άνθρωποι όλων των ηλικιών πρέπει να είναι πολύ πιο ενημερωμένοι σχετικά με τα διάφορα ΣΜΝ.
Παρόλο που τα χλαμύδια, για παράδειγμα, τείνουν να διαγιγνώσκονται σε νεότερα άτομα, οι ηλικίες 55 έως 60 ετών επίσης συχνά προσβάλλονται, εξηγεί.
Επιπλέον, το 80% των περισσότερων ΣΜΝ δεν έχουν συμπτώματα.
Επομένως, οι προσβεβλημένοι συχνά δεν πηγαίνουν στο γιατρό. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρξει μια πιο πρακτική λύση, όπως τα τεστ για τον HIV στο σπίτι.
Αυτά θα πρέπει να διατίθενται μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων και κέντρων υγείας, πιστεύει. “Πρέπει να υπάρξει περισσότερη εκπαίδευση στον τομέα των swingers, τόσο των ομοφυλόφιλων όσο και των ετεροφυλόφιλων”, προσθέτει.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι τα ΣΜΝ περιβάλλονται από πολλούς μύθους και παρεξηγήσεις. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι συχνά εκτιμούν ότι ο κίνδυνος που διατρέχουν είναι πολύ μικρότερος από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.
“Παρόλο που η λοίμωξη από χλαμύδια είναι το πιο συχνό βακτηριακό ΣΜΝ στην ομάδα των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, μόνο το 8% των ερωτηθέντων αξιολογεί τον κίνδυνο ως (απολύτως) πιθανό”, εξηγεί στο dpa ο Johannes Breuer από το Ομοσπονδιακό Κέντρο Αγωγής Υγείας (BZgA).
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η τάση, το θέμα θα πρέπει να είναι λιγότερο ταμπού. Θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερα προγράμματα προαγωγής της υγείας και πρόληψης, λέει ο Breuer.
“Όλοι θα πρέπει να έχουν τη γνώση και τη δυνατότητα να φροντίζουν τον εαυτό τους και τη σεξουαλική τους υγεία”.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Αργίες στη Γερμανία το 2024: Οι γερμανικές αργίες με μια ματιά
- Πως να κλείσετε ραντεβού σε γιατρό στη Γερμανία
- Οικονομικές παροχές και υποστήριξη για τους γονείς στη Γερμανία
- Χριστουγεννιάτικος μισθός: Ποιος το παίρνει και πόσα ευρώ;
- Νέοι κανονισμοί για τους οδηγούς: Τι θα αλλάξει το 2024;
- Δείτε τι αλλάζει στη Γερμανία τον Δεκέμβριο του 2023