Αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία – σε δύο στάδια
Ο νόμιμος κατώτατος μισθός στη Γερμανία πρόκειται να αυξηθεί. Η πρώτη αύξηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί ήδη από το 2024, αλλά το δεύτερο στάδιο θα αργήσει πολύ…
Ο γενικός νόμιμος κατώτατος μισθός στη Γερμανία πρόκειται να αυξηθεί σε δύο στάδια – από 12,00 σε 12,41 ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2024 και σε 12,82 ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2025.
Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε από την αρμόδια επιτροπή για τον κατώτατο μισθό στο Βερολίνο τη Δευτέρα, σύμφωνα με το dpa.
Ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία θα αυξηθεί σε δύο στάδια – μέχρι το 2025
Αυτή τη φορά, ωστόσο, η εισήγηση δεν έγινε με συναίνεση. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην επιτροπή τάσσονται κατά της αύξησης αυτής, την οποία θεωρούν πολύ χαμηλή, και υπερψηφίστηκαν στην επιτροπή, σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις.
Η πρόταση της επιτροπής για τον κατώτατο μισθό πρέπει ακόμη να καταστεί δεσμευτική από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση μέσω διατάγματος. Κανονικά πρόκειται για μια τυπική διαδικασία. Τη Δευτέρα παρέμενε ασαφές πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο πλαίσιο αυτής της ψηφοφορίας.
Η Επιτροπή δεν συμφώνησε για την αύξηση του κατώτατου μισθού
“Η έκδοση του ψηφίσματος έρχεται σε μια περίοδο αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και επίμονα υψηλού πληθωρισμού στη Γερμανία, που θέτουν μεγάλες προκλήσεις τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους”, αναφέρεται στο ψήφισμα της Επιτροπής για τον κατώτατο μισθό. Η πλειοψηφία της Επιτροπής θεωρεί δικαιολογημένη την αύξηση του κατώτατου μισθού σε αυτό το βαθμό στο πλαίσιο μιας συνολικής αξιολόγησης.
Η Γερμανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (DGB) ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Ελάχιστου Μισθού εξέδωσε ένα απολύτως μη ικανοποιητικό ψήφισμα ενάντια στις ψήφους των συνδικάτων.
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Stefan Körzell, ο οποίος είναι επίσης μέλος της επιτροπής για τον κατώτατο μισθό, δήλωσε στο Βερολίνο τη Δευτέρα: “Δεν υπήρχε περίπτωση να δώσουμε το χέρι μας για μια προσαρμογή λίγων λεπτών (ευρώ)”.
Με την απόφαση αυτή, οι σχεδόν έξι εκατομμύρια εργαζόμενοι στον κατώτατο μισθό υπέστησαν τεράστια απώλεια πραγματικών μισθών. “Για να εξασφαλιστεί η ελάχιστη προστασία και η αντιστάθμιση του πληθωρισμού, ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να είχε αυξηθεί τουλάχιστον στα 13,50 ευρώ. Οι εργοδότες και ο πρόεδρος της επιτροπής αρνήθηκαν να το πράξουν”.
Οι θέσεις τους απείχαν πολύ μεταξύ τους, δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής για τον κατώτατο μισθό, Christiane Schönefeld, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. Σύμφωνα με την ίδια, οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν μέχρι νωρίς το πρωί της Δευτέρας.
Συνασπισμός με στόχο την αύξηση του νόμιμου κατώτατου μισθού το 2022
Ο συνασπισμός των κομμάτων SPD, Πρασίνων και FDP είχε αυξήσει για τελευταία φορά τον κατώτατο μισθό με νόμο από 10,45 ευρώ σε 12 ευρώ την 1η Οκτωβρίου 2022. Ειδικά το SPD είχε κάνει εκστρατεία για το σκοπό αυτό στην προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του 2021 για την Μπούντεσταγκ. Η σημερινή αύξηση πρόκειται τώρα να γίνει, ως συνήθως, βάσει πρότασης της Επιτροπής.
Λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών καταναλωτή, οι κοινωνικές οργανώσεις, μεταξύ άλλων, είχαν ταχθεί υπέρ της αύξησης κατά 2 ευρώ στα 14 ευρώ και είχαν επίσης επισημάνει ότι οι υψηλότεροι μισθοί οδηγούν αργότερα σε υψηλότερες συντάξεις.
Από την άλλη πλευρά, η επιχειρηματική κοινότητα απηύθυνε προειδοποιήσεις: “Μια πολύ σημαντική και πολύ γρήγορη αύξηση του κατώτατου μισθού θα ήταν πολύ δύσκολο να απορροφηθεί από πολλές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου”, δήλωσε ο Stefan Genth, διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Λιανικού Εμπορίου (HDE).
Θεσμοθετημένος κατώτατος μισθός στη Γερμανία από το 2015
Ο νόμιμος κατώτατος μισθός ισχύει στη Γερμανία από το 2015. Ξεκίνησε στα 8,50 ευρώ την ώρα και έχει αυξηθεί αρκετές φορές από τότε. Σύμφωνα με τον νόμο περί κατώτατου μισθού, μια επιτροπή αποτελούμενη από τρεις εκπροσώπους των εργοδοτών και των συνδικάτων, δύο ακαδημαϊκούς και έναν πρόεδρο πρέπει να υποβάλλει πρόταση για το μελλοντικό επίπεδο του κατώτατου μισθού κάθε δύο χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στη χώρα.
Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων έχουν δικαίωμα ψήφου. Εάν υπάρξει αδιέξοδο, ο πρόεδρος μπορεί να χρησιμοποιήσει την ψήφο του για να δημιουργήσει πλειοψηφία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, περίπου 5,8 εκατομμύρια εργαζόμενοι που προηγουμένως κέρδιζαν λιγότερα από 12 ευρώ την ώρα επωφελήθηκαν από την τελευταία αύξηση το περασμένο φθινόπωρο. Οι εργοδότες που παραβιάζουν το κατώτατο όριο μισθών αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 500.000 ευρώ.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Τι να κάνω αν χάσω την δουλειά μου στη Γερμανία;
- Ελλάδα το καλοκαίρι του 23: Οι καλύτερες διαδρομές με αυτοκίνητο
- 7 πράγματα που αλλάζουν στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2023
- Ασφάλιση ασθενείας στη Γερμανία (Gesetzliche Krankenversicherung)
- Είναι η Ελβετία πραγματικά “καλύτερη” από τη Γερμανία;
- Πρόστιμα έως 50.000:: Τι πρέπει να προσέχετε όταν ποτίζετε;
- 9+1 βασικές εφαρμογές για ομογενείς που ζουν στο Μόναχο
- ELSTER: Ηλεκτρονική φορολογική υπηρεσία στη Γερμανία
- Τι συμβαίνει αν δεν πληρώσετε έναν λογαριασμό στη Γερμανία;
- Ποιο πόσο είναι το κατάλληλο να δώσετε για φιλοδώρημα;
- Ασφάλιση μακροχρόνιας φροντίδας στη Γερμανία (Pflegeversicherung)