Αυξάνεται το χρέος σε πολλές χώρες: Οι οικονομολόγοι φοβούνται για παγκόσμιο κραχ
Η αύξηση του χρέους στις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ιαπωνία προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι προειδοποιούν για πιθανή νέα χρηματοπιστωτική κρίση.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, το δημόσιο χρέος της Γερμανίας ανήλθε σε επίπεδο ρεκόρ 2.445,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του 2023, με κατά κεφαλήν χρέος 28.943 ευρώ.
Η υπερχρέωση δεν είναι μοναδικό φαινόμενο της Γερμανίας. Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα.
Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες ανησυχούν για το ενδεχόμενο οικονομικής κρίσης, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι επιφυλακτικές απέναντι στη βιωσιμότητα του αυξανόμενου χρέους.
Η Γερμανία παρουσιάζει χρέος 63,6% του ΑΕΠ, ενώ η ΕΕ έχει κατά μέσο όρο χρέος 82,7% του ΑΕΠ.
Αντίστοιχα, οι ΗΠΑ έχουν χρέος 125% του ΑΕΠ και η Ιαπωνία 250,8%.
Αυτά τα επίπεδα χρέους δημιουργούν ανησυχίες για τη σταθερότητα των παγκόσμιων αγορών.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Andreas Busch, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αρχίζουν να αμφισβητούν τη βιωσιμότητα αυτών των χρεών, ειδικά ενόψει αυξανόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επίσης τονίζει την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, χαρακτηρίζοντάς τα ως σημαντική πολιτική αποτυχία.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του χρέους είναι το αυξανόμενο κόστος των τόκων.
Οι ΗΠΑ ξόδεψαν 892 δισεκατομμύρια δολάρια για πληρωμές τόκων κατά το τρέχον οικονομικό έτος, ποσό που ξεπερνά τις αμυντικές δαπάνες.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του αμερικανικού Κογκρέσου προβλέπει ότι το κόστος των πληρωμών τόκων θα ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια το επόμενο έτος.
Η Karen Dynan, καθηγήτρια στη Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ, επισημαίνει ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους θα χρειαστούν είτε αυξήσεις φόρων είτε περικοπές σε κοινωνικές παροχές όπως η κοινωνική ασφάλιση και η ασφάλιση υγείας.
Πολλοί πολιτικοί αποφεύγουν να συζητήσουν αυτές τις δύσκολες επιλογές.
Επιπλέον, οι αυξανόμενες αμυντικές δαπάνες επιδεινώνουν το πρόβλημα του χρέους.
Για παράδειγμα, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας πρόκειται να αυξηθεί κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος.
Αντιθέτως, η Εσθονία με δημόσιο χρέος 20,5% του ΑΕΠ καταφέρνει να επενδύει πάνω από το 3% της οικονομικής της παραγωγής στην άμυνα.
Σύμφωνα με τα κριτήρια σύγκλισης του Μάαστριχτ, ο λόγος του χρέους προς το ονομαστικό ΑΕΠ στην ΕΕ δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60%.
Ωστόσο, λίγες χώρες τηρούν αυτό το όριο. Αν το χρέος φτάσει το 150% ή 180% του ΑΕΠ, αυτό συνεπάγεται σοβαρό κόστος για την οικονομία και την κοινωνία.
Το ΔΝΤ εκφράζει ανησυχίες για το ότι τα μόνιμα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και δημιουργούν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deka, Ulrich Kater, προβλέπει ότι αν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε κραχ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Αν ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ συνεχίσει να αυξάνεται, είναι πιθανή μια παγκόσμια οικονομική κρίση.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Πρόβλεψη χιονιού στο ημερολόγιο των 100 ετών: Τι συνέπειες έχει ο καιρός τον Αύγουστο;
- GRland: Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Αύγουστο του 2024
- Κόλαση θερμότητας: Σε ποιες πόλεις της Γερμανίας υπάρχουν τα χειρότερα θερμικά σημεία;
- Πώς ένας άνθρωπος έγινε γνωστός ως ο μεγαλύτερος τσιγκούνης του Μονάχου;
- Νέα απάτη διάρρηξης στις διακοπές; Προσοχή στις πολύχρωμες πέτρες έξω από την πόρτα σας
- Καλά νέα: Η Amazon αυξάνει τον αρχικό μισθό και δίνει bonus στους υπαλλήλους
- ΕΚΤΑΚΤΗ ανάκληση: Προϊόν του σούπερ μάρκετ LIDL είναι μολυσμένo με λιστέρια
- Επιτέλους: Η Γερμανική αστυνομία θα δηλώνει την εθνικότητα των υπόπτων
- Το RKI ενημερώνει: Αυτός ο κίνδυνος καραδοκεί αν κάνετε διακοπές στη Γερμανία