Τελωνειακοί υπάλληλοι στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης ανακάλυψαν σχεδόν 2,5 κιλά χρυσά κοσμήματα στη βαλίτσα ενός 43χρονου άνδρα που ταξίδευε από την Κωνσταντινούπολη. Τα εμπορεύματα ήταν κρυμμένα στην εσωτερική επένδυση.
Μετά από περίπου ενάμιση χρόνο, σημειώθηκε νέο ρεκόρ λαθρεμπορίου στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης.
Οι τελωνειακοί υπάλληλοι μόλις ανακοίνωσαν ότι στα μέσα Μαρτίου σταμάτησαν στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης έναν 43χρονο ταξιδιώτη που προσπαθούσε να περάσει λαθραία στη Γερμανία σχεδόν 2,5 κιλά χρυσά κοσμήματα.
Τα περιδέραια, τα βραχιόλια και τα δαχτυλίδια είχαν αξία περίπου 193.000 ευρώ, δήλωσε ο Thomas Seemann, εκπρόσωπος Τύπου του κεντρικού τελωνείου της Στουτγάρδης, συνοψίζοντας την ανακάλυψη των τελωνειακών υπαλλήλων το πρωί της Τρίτης.
“Οι διαφυγόντες εισαγωγικοί δασμοί ανέρχονται σε 42.500 ευρώ”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Τα κοσμήματα διανεμήθηκαν σε τέσσερις βαλίτσες
Ο άνδρας είχε προσγειωθεί στη Στουτγάρδη με τη μητέρα του από την Κωνσταντινούπολη και ήθελε να φύγει από την αίθουσα παραλαβής αποσκευών μέσω της πράσινης εξόδου για τα μη δηλωτέα εμπορεύματα.
Εκεί, τον 43χρονο πλησίασαν τελωνειακοί υπάλληλοι και του ζήτησαν να μεταβεί στο τελωνείο για έλεγχο.
Κατά την ακτινοσκόπηση των τεσσάρων βαλιτσών, οι τελωνειακοί ανακάλυψαν τα κοσμήματα που ήταν κρυμμένα στην επένδυση της βαλίτσας.
Ο χρυσός κατασχέθηκε και εναντίον του άνδρα κινήθηκε διαδικασία για λαθρεμπόριο.
212 βραχιόλια, δαχτυλίδια και περιδέραια που διακινήθηκαν λαθραία
Το λαθρεμπόριο χρυσών κοσμημάτων αποτελεί καθημερινό φαινόμενο για τους τελωνειακούς υπαλλήλους. Ωστόσο, το τελευταίο εύρημα-ρεκόρ στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης έγινε πριν από λίγες ημέρες.
Στις 9 Νοεμβρίου 2022, ένας 41χρονος άνδρας, ο οποίος ταξίδευε επίσης από την Τουρκία, συνελήφθη με 212 κοσμήματα στις αποσκευές του.
Μετέφερε βραχιόλια, δαχτυλίδια και περιδέραια αξίας περίπου 150.000 ευρώ. Τότε, οι εισαγωγικοί δασμοί για τα αδήλωτα εμπορεύματα ανέρχονταν σε 32.568 ευρώ.
Είναι εντυπωσιακό ότι το λαθρεμπόριο χρυσών κοσμημάτων έχει αναζωπυρωθεί και πάλι σημαντικά μετά από μια παύση λόγω της πανδημίας.
Το 2021, οι υπάλληλοι του κεντρικού τελωνείου του αεροδρομίου ανακάλυψαν συνολικά περίπου 31,5 κιλά.
Το 2022, ο αριθμός ήταν 30,7 κιλά και πέρυσι 30,8 κιλά. Η αγοραία αξία ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από 1,4 εκατομμύρια ευρώ.
Συγκριτικά: πριν από τον κοροναϊό, δηλαδή το 2019, βρέθηκαν επτά κιλά λιγότερα. Ωστόσο, δεν είναι αυτομάτως λαθρέμπορος κάθε επιβάτης που αγοράζει χρυσά κοσμήματα στις διακοπές του και δεν τα δηλώνει κατά την επιστροφή του στην πατρίδα.
Ένας λόγος για τον οποίο χρυσά κοσμήματα βρίσκονται τακτικά στις τσάντες των ταξιδιωτών που προσγειώνονται στη Στουτγάρδη είναι προφανώς η απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Κωνσταντινούπολη.
“Τα χρυσά κοσμήματα είναι ένα δημοφιλές δώρο στους τουρκικούς γάμους”, λέει ο Seemann. Πώς όμως οι υπάλληλοι προσδιορίζουν την αξία των εμπορευμάτων;
Ο ευκολότερος τρόπος είναι μέσω της πράγματι καταβληθείσας αξίας. Πρώτον, ζητείται τιμολόγιο.
Εάν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, η αξία υπολογίζεται με βάση τον αριθμό καρατίων, το βάρος του κοσμήματος και την τρέχουσα ημερήσια ισοτιμία χρυσού.
“Καθώς τα χρυσά κοσμήματα είναι συνήθως μάλλον απλά κατασκευασμένα, το κόστος κατασκευής δεν λαμβάνεται υπόψη”.
Οι τελωνειακοί έλεγχοι για σημάδια χρήσης
Ένα επαναλαμβανόμενο σημείο διαφωνίας είναι η κατάσταση των εμπορευμάτων.
Ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται από τους ταξιδιώτες: Είναι παλαιότερα και δεν αγοράστηκαν στο εξωτερικό.
“Με τα χρυσά κοσμήματα, είναι σχετικά εύκολο να καταλάβει κανείς αν είναι καινούργια ή παλαιότερα λόγω του μαλακού υλικού και των αντίστοιχων ενδείξεων”, λέει ο Seemann.
Με άλλα αντικείμενα, όπως ένα smartphone, τα ίχνη χρήσης και η συσκευασία στη θήκη μπορεί να αποτελέσουν το αποφασιστικό στοιχείο.
“Σε περίπτωση αμφιβολίας, ωστόσο, πρέπει να αποδεικνύεται από πού αγοράστηκε το κινητό τηλέφωνο”.
Εάν δεν μπορείτε πλέον να βρείτε τιμολόγιο, το τελωνείο θα προσδιορίσει την αξία των εμπορευμάτων.
Αυτή βασίζεται σε τιμές από συγκρίσιμες εισαγωγές, αναζητείται μια συγκριτική τιμή στο διαδίκτυο ή εκτιμάται η αξία του αναμνηστικού του ταξιδιώτη.
Τι επιτρέπεται;
Κρίσιμο όριο έως 700
Η αξία των αγαθών από χώρα εκτός ΕΕ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 430 ευρώ για τους ταξιδιώτες ηλικίας 15 ετών και άνω.
Εάν η αξία είναι υψηλότερη από αυτή, μπορεί να εφαρμοστεί κατ’ αποκοπή συντελεστής μέχρι την αξία των 700 ευρώ, πάνω από την οποία επιβάλλεται φόρος σύμφωνα με το δασμολόγιο.
Εάν οι προκύπτοντες εισαγωγικοί δασμοί υπερβαίνουν τα 250 ευρώ, το τελωνείο πρέπει να κινήσει φορολογική ποινική διαδικασία.
Αυτό είναι ένα όριο που επιτυγχάνεται γρήγορα για τα χρυσά κοσμήματα.
Εάν είναι κάτω από αυτό το ποσό, η παράβαση μπορεί αντ’ αυτού να αντισταθμιστεί με προσαύξηση μέχρι το ποσό των εισαγωγικών δασμών που επιβλήθηκαν.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Γερμανία: Οι καλύτερες εφαρμογές παράδοσης φαγητού και ειδών παντοπωλείου
- Γερμανία: Oδηγοί λεωφορείων παίζουν με τα κινητά τους στο τιμόνι
- Σημαντικές αλλαγές στη Γερμανία από την 1η Απριλίου 2024
- Πρόωρη συνταξιοδότηση: Ποιος μπορεί και πόσο θα μου κοστίσει;