Τι πρέπει να ξέρετε για την ενοικίαση διαμερίσματος στη Γερμανία;
Η Γερμανία μπορεί να είναι ένα έθνος ενοικιαστών, αλλά ακόμη και οι έμπειροι “κυνηγοί” διαμερισμάτων μπορεί να μπερδευτούν από τις ιδιαιτερότητες στην ενοικίαση διαμερίσματος στη Γερμανία. Ακολουθούν έξι συγκεχυμένα πράγματα που συχνά βάζουν τρικλοποδιά στους ομογενείς όταν νοικιάζουν στη Γερμανία.
Κάθε χώρα έχει τις δικές της μοναδικές ιδιορρυθμίες όταν πρόκειται για την εύρεση διαμερίσματος – και η Γερμανία που αγαπά τους κανόνες δεν αποτελεί εξαίρεση.
Από τα επιπλέον έξοδα που μπορεί να μην έχετε προβλέψει στον προϋπολογισμό σας μέχρι τους περίεργους και ιδιαίτερους κανόνες για τους ενοικιαστές, είναι εύκολο να μπερδευτείτε στην αγορά ενοικίασης, ειδικά αν έρχεστε από το εξωτερικό.
Για να σας βοηθήσουμε στο δρόμο σας, ακολουθεί ο οδηγός του GRland.info για έξι από τα πιο μπερδεμένα πράγματα σχετικά με την ενοικίαση στη Γερμανία, καθώς και μερικές χρήσιμες συμβουλές για να τα παρακάμψετε.
1. Πρέπει να γνωρίζετε πώς υπολογίζονται τα δωμάτια και οι όροφοι στη Γερμανία
Αν νοικιάζετε ένα διαμέρισμα, θα θέλετε τουλάχιστον να γνωρίζετε το μέγεθός του και πού βρίσκεται στο κτίριο. Ακούγεται απλό, σωστά;
Σίγουρα θα έπρεπε να είναι – αλλά για τους ενοικιαστές που μένουν για πρώτη φορά στη Γερμανία, τίποτα δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται.
Σε μέρη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα διαμερίσματα ή τα σπίτια περιγράφονται γενικά με βάση τον αριθμό των υπνοδωματίων που διαθέτουν – κάτι που φυσικά είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν έχετε έναν ορισμένο αριθμό ατόμων που πρέπει να κοιμηθούν εκεί.
Αυτό σημαίνει ότι ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων είναι πιθανό να έχει δύο δωμάτια που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως υπνοδωμάτια, στη συνέχεια τουλάχιστον ένα καθιστικό, μια κουζίνα και ένα μπάνιο.
Στη Γερμανία, ωστόσο, τα καθιστικά και τα υπνοδωμάτια συνδυάζονται μαζί ως “δωμάτια”, οπότε κάτι που περιγράφεται ως διαμέρισμα δύο δωματίων θα έχει ένα υπνοδωμάτιο, ένα καθιστικό (ή δεύτερο υπνοδωμάτιο), μια κουζίνα και ένα μπάνιο.
Με ένα διαμέρισμα ενός δωματίου, έχετε απλώς ένα σαλόνι και ένα υπνοδωμάτιο σε ένα ενιαίο χώρο, σε στυλ γκαρσονιέρας – αν και η κουζίνα είναι πιθανό να είναι ξεχωριστή.
Το άλλο πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση είναι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται τα πατώματα στη Γερμανία (και στην πραγματικότητα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης).
Ενώ οι Αμερικανοί τείνουν να αναφέρουν τον όροφο στο επίπεδο του δρόμου ως “πρώτο όροφο”, οι Ευρωπαίοι τον περιγράφουν ως ισόγειο – ή, στα γερμανικά, Erdgeschoss. Αυτό σημαίνει ότι ο πρώτος όροφος (1. Etage) είναι ο όροφος ακριβώς πάνω από το επίπεδο του δρόμου, τον οποίο οι Αμερικανοί θα γνώριζαν ως δεύτερο όροφο, και ούτω καθεξής.
Ο όροφος κάτω από το επίπεδο του εδάφους είναι το Keller και αυτός ακριβώς στην κορυφή είναι το Dachgeschoss (κυριολεκτικά, ο όροφος κάτω από τη στέγη).
Συμβουλή: Ζητήστε να δείτε μια Grundriss (κάτοψη) του κτιρίου και του συγκεκριμένου διαμερίσματός πριν την επίσκεψή σας, ώστε να έχετε μια καλή ιδέα για το πού βρίσκεται και πώς είναι διαρρυθμισμένο.
2. Η προκαταβολή και μόνο μπορεί να “στεγνώσει” τις οικονομίες σας
Αν ψάχνετε για διαμέρισμα στη Γερμανία, θα χρειαστείτε σίγουρα κάποια χρήματα ως απόθεμα.
Εκτός από τα έξοδα για το ενοίκιο του πρώτου μήνα, τα έπιπλα και τα χρήματα που θα δαπανηθούν για την κατάρτιση των συμβολαίων, είναι απίστευτα συνηθισμένο να σας ζητηθεί ως προκαταβολή το διπλάσιο ή και το τριπλάσιο του μηνιαίου ενοικίου – έτσι, αν το νέο σας σπίτι κοστίζει 1.000 ευρώ το μήνα, μπορεί να σας ζητηθεί να πληρώσετε μέχρι και 3.000 ευρώ από την αρχή.
Σε γενικές γραμμές, οι εγγυήσεις αποτελούν την ασφάλεια του ιδιοκτήτη για την περίπτωση απώλειας ενοικίου ή ζημιών στο ακίνητο, και πιθανότατα θα πρέπει να τις πληρώσετε ακόμη και αν είστε αξιόπιστο άτομο με εξαιρετική πιστοληπτική ικανότητα.
Τα καλά νέα είναι ότι γενικά θα πρέπει να λάβετε πίσω τα χρήματα αυτά στο ακέραιο όταν μετακομίσετε – αν και οι άνθρωποι περιστασιακά μπορεί να βρεθούν σε δυσχερή θέση αν δεν είναι σίγουροι για την κατάσταση στην οποία πρέπει να αφήσουν το σπίτι.
Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ενοικιαστές στη Γερμανία να ξαναβάφουν ολόκληρο το διαμέρισμα για να διασφαλίσουν ότι είναι στην ίδια κατάσταση που ήταν όταν πρωτοήρθαν.
Συμβουλή: Μάθετε τα δικαιώματα και τις ευθύνες σας. Σύμφωνα με την Ένωση Ενοικιαστών του Βερολίνου, η υψηλότερη εγγύηση που μπορεί να ζητήσει ένας ιδιοκτήτης είναι το τριπλάσιο του καθαρού ενοικίου σας (χωρίς τους λογαριασμούς).
Αυτή μπορεί να καταβληθεί σε δόσεις από την ημερομηνία που θα μετακομίσετε – έτσι το ένα τρίτο του ποσού αυτού πάνω στο ενοίκιο του πρώτου μήνα, το ένα τρίτο πάνω στο ενοίκιο του δεύτερου μήνα και το τελευταίο τρίτο πάνω στο ενοίκιο του τρίτου μήνα.
Πριν μετακομίσετε, ενημερωθείτε από τον ενοικιαστή ή τον ιδιοκτήτη σας για το τι περιμένουν από εσάς να κάνετε για να επαναφέρετε το διαμέρισμα σε άριστη κατάσταση.
3. Οι ενοικιαστές πρέπει να αγοράσουν τη δική τους κουζίνα και τις δικές τους συσκευές
Αυτό είναι κάτι που ξαφνιάζει πολλούς ξένους: όταν μετακομίζετε σε ένα νέο διαμέρισμα στη Γερμανία, μην περιμένετε να το βρείτε εξοπλισμένο με πράγματα όπως ψυγεία, φούρνους και πλυντήρια πιάτων.
Αυτό μπορεί να φαίνεται απίστευτα παράξενο για τους ανθρώπους από άλλες χώρες που έχουν συνηθίσει να μεταπηδούν από διαμέρισμα σε διαμέρισμα και απλώς να ξεπακετάρουν τα πράγματά τους ή να φτιάχνουν κάποια συναρμολογούμενα έπιπλα, αλλά είναι λογικό αν σκεφτείτε πώς αντιμετωπίζεται η ενοικίαση στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τη Statista, πάνω από το 50% του πληθυσμού είναι ενοικιαστές και όχι ιδιοκτήτες σπιτιού και παραδοσιακά, οι άνθρωποι στη Γερμανία τείνουν να μένουν στα διαμερίσματά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό σημαίνει ότι συχνά εξοπλίζουν τα μέρη με μια ωραία κουζίνα και συσκευές που στη συνέχεια επιθυμούν να πάρουν μαζί τους όταν φύγουν.
Ωστόσο, αυτό κάνει τα πράγματα δύσκολα τώρα που η αγορά ενοικίων -ιδιαίτερα στις πόλεις- γίνεται όλο και πιο ακριβή και είναι δύσκολο να βρει κανείς διαμέρισμα.
Εάν πρέπει να περάσετε από πολλά ανεπιθύμητα διαμερίσματα στο Βερολίνο ή το Μόναχο, για παράδειγμα, καθώς προσπαθείτε να βρείτε το τέλειο διαμέρισμα σε λογικές τιμές, το να εξοπλίζεστε με συσκευές κουζίνας κάθε φορά θα ήταν εφιάλτης.
Συμβουλή: Ελέγξτε εκ των προτέρων με τον ιδιοκτήτη ή τον πράκτορα ενοικίασης αν περιλαμβάνεται η κουζίνα.
Μερικές φορές ο ιδιοκτήτης θα πει ότι περιλαμβάνεται κουζίνα και εννοεί ότι υπάρχει ένας μόνο φούρνος (ναι, είναι απογοητευτικό).
Αν δεν θέλετε να μπείτε στη διαδικασία να φτιάξετε ή να αγοράσετε τη δική σας κουζίνα, δείτε αν μπορείτε να αγοράσετε κάποιες συσκευές από τον πρώην ενοικιαστή με έκπτωση.
4. Οι λογαριασμοί δεν περιλαμβάνονται στο κόστος του ενοικίου στη Γερμανία
Για όποιον έχει συνηθίσει να έχει απλώς ένα πράγμα που ονομάζεται “ενοίκιο” και περιλαμβάνει όλα τα έξοδά του, μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση όταν φτάνει στη Γερμανία και διαπιστώνει ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν περισσότερα από ένα είδη.
Ακόμα πιο μπερδεμένο είναι το γεγονός ότι τα διάφορα είδη ενοικίου έχουν προφανώς διαφορετικές τιμές θερμοκρασίας και μπορούν να περιγραφούν είτε ως κρύα είτε ως ζεστά.
Το Kaltmiete (ή ψυχρό ενοίκιο) είναι το βασικό ποσό που πληρώνετε για τη χρήση του ακινήτου, ενώ το Warmmiete (θερμό ενοίκιο) είναι το πλήρες ποσό που πληρώνετε για το ενοίκιο, τις υπηρεσίες και τα κοινόχρηστα, όπως η θέρμανση, το νερό και το διαδίκτυο.
Για να μάθετε το Warmmiete σας, απλά προσθέστε τα Nebenkosten (πρόσθετα έξοδα) στο Kaltmiete σας. Αυτό θα πρέπει να είναι το συνολικό ποσό που πληρώνετε κάθε μήνα.
Συμβουλή: Δυσκολεύεστε να θυμηθείτε τη διαφορά μεταξύ “θερμού” και “ψυχρού” ενοικίου;
Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει: αν δεν πληρώνετε λογαριασμούς, το διαμέρισμά σας μπορεί να κρυώνει αρκετά το χειμώνα – οπότε το ζεστό ενοίκιο είναι το ενοίκιο του διαμερίσματος, συν τους λογαριασμούς όπως η θέρμανση.
Με άλλα λόγια, το ζεστό ενοίκιο είναι το ενοίκιο που πληρώνετε για ένα ζεστό διαμέρισμα.
Ωστόσο, σημειώστε ότι μερικές φορές οι λογαριασμοί θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος και διαδικτύου είναι ξεχωριστοί από το ενοίκιο, οπότε συνυπολογίστε τα στον προϋπολογισμό σας.
5. Μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρετε σε ποιον να απευθυνθείτε
Ένα από τα πιο μπερδεμένα πράγματα σχετικά με τη μίσθωση στη Γερμανία μπορεί να είναι να ξέρετε σε ποιον να απευθυνθείτε αν έχετε κάποιο πρόβλημα.
Αν κάτι χαλάσει στο διαμέρισμα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιδιοκτήτη (Vermeiter) ή με τον επιστάτη (Hausmeister);
Αν μετακομίσετε και κάτι δεν φαίνεται να είναι εντάξει, φταίει ο προηγούμενος ενοικιαστής (Vormieter) – ή μήπως ο διαχειριστής του σπιτιού (Hausverwaltung);
Τι γίνεται αν έχετε μετακομίσει σε κοινόχρηστο διαμέρισμα ως Untermieter (υπενοικιαστής) και το κύριο πρόσωπο με το οποίο έχετε επαφή είναι ο κύριος ενοικιαστής (Hauptmieter) ή απλώς κάποιος άλλος με τον οποίο ζείτε μαζί (ο Mitbewohner σας);
Αν έχετε την ατυχία να έχετε χάσει το κλειδί ασφαλείας (Sicherheitsschlüssel) και χρειάζεστε ένα καινούργιο, μπορεί να μπει και ένα άλλο πρόσωπο στο παιχνίδι: ο πολύ συγκεκριμένος κλειδαράς (Schlüsseldienst), τον οποίο θα πρέπει να επισκεφθείτε για να πάρετε το κλειδί αντικατάστασης.
Απλά φροντίστε να επικοινωνήσετε πρώτα με τον Vermeiter ή την Hausverwaltung για να λάβετε τα κατάλληλα έγγραφα – και μην εκπλαγείτε αν ο κλειδαράς έχει επίσης μια επιχείρηση σε μια εντελώς διαφορετική περιοχή της πόλης.
Συμβουλή: Το πρόσωπο ή ο οργανισμός με τον οποίο υπογράφετε τη σύμβασή σας είναι πιθανό να είναι η πρώτη σας επαφή για την αντιμετώπιση των περισσότερων ζητημάτων στο διαμέρισμα.
Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για το Hausverwaltung, ένα γραφείο εκμίσθωσης που είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των ενοικιαστών για λογαριασμό του ιδιοκτήτη.
Μη φοβηθείτε να ρωτήσετε ποια είναι η διαδικασία για θέματα όπως οι χαλασμένες συσκευές όταν μετακομίσετε – και φροντίστε να ελέγξετε τις ώρες λειτουργίας του γραφείου τους για να μάθετε πότε είναι διαθέσιμοι να δεχτούν τις κλήσεις σας.
6. Μπορείτε να κάνετε θόρυβο μόνο σε συγκεκριμένες ώρες στη Γερμανία
Για τους ανθρώπους που προέρχονται από χώρες με μια πολύ πιο χαλαρή προσέγγιση στη συμβίωση, μπορεί να είναι σοκαριστικό να ανακαλύψετε πόσο ρυθμισμένη είναι η ζωή σας όταν ζείτε σε ένα διαμέρισμα στη Γερμανία.
Από τη σωστή διαλογή των σκουπιδιών σας μέχρι το παρκάρισμα σε λάθος μεγέθους χώρο στάθμευσης, μπορεί να βρεθείτε να παραβιάζετε κανόνες που δεν γνωρίζατε ότι υπήρχαν – και το θέμα του θορύβου δεν αποτελεί εξαίρεση.
Σχεδόν σε όλη τη χώρα, υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, της εβδομάδας και του ημερολογίου όπου είστε νομικά υποχρεωμένοι να αποφεύγετε να κάνετε υπερβολικό θόρυβο.
Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αργίες, οι Κυριακές, το μεσημέρι από τις 11 έως τις 3 μ.μ. και τη νύχτα από τις 10 μ.μ. έως τις 6 ή 7 π.μ.
Έτσι, αν η Κυριακή συνηθίζατε να είναι η μέρα για τις δουλειές του σπιτιού, μην εκπλαγείτε αν δείτε έναν δυσαρεστημένο γείτονα να σας φωνάζει “Sonntagsruhe!” από το μπαλκόνι του, καθώς βάζετε την ηλεκτρική σκούπα σας ενώ ακούτε ραδιόφωνο.
Φυσικά, αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές – οπότε δεν θα πρέπει να ανεχτείτε ούτε την techno στις 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης από το διαμέρισμα με τα πάρτι από κάτω σας.
Συμβουλή: Παρόλο που οι κανόνες σχετικά με τη δημιουργία θορύβου είναι γενικά ξεκάθαροι, δεν θα πρέπει να έχετε πρόβλημα αν τους παραβιάσετε, αν κανείς δεν διαμαρτυρηθεί.
Αυτό σημαίνει ότι, αν πραγματικά πρέπει να κάνετε κάποια εργασία την Κυριακή ή αν θέλετε να παίξετε μουσική το βράδυ του Σαββάτου, ενημερώνοντας τους γείτονες και ρωτώντας τους αν έχουν κάποιο πρόβλημα με αυτό εκ των προτέρων, θα μπορούσατε να πάρετε μια φορά στο τόσο άδεια.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.