Παρακολούθηση παιδιών μέσω GPS; Πώς λειτουργεί και τι επιτρέπεται
Πολλοί γονείς θέλουν να γνωρίζουν πού βρίσκονται τα παιδιά τους – και τα παρακολουθούν μέσω GPS. Εξηγούμε ποιες συσκευές είναι διαθέσιμες για το σκοπό αυτό, πώς λειτουργεί τεχνικά και τι πραγματικά επιτρέπεται.
Τα σχολεία ξεκίνησαν και πάλι σε όλη τη Γερμανία. Ορισμένοι γονείς θέλουν, επομένως, να γνωρίζουν αν τα παιδιά τους πηγαίνουν/έρχονται στο σχολείο χωρίς προβλήματα.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά του δημοτικού σχολείου.
Πώς λειτουργεί το GPS
Το GPS σημαίνει παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης. Το σύστημα GPS στέλνει σήματα από δορυφόρους σε δέκτες GPS σε συσκευές όπως πχ. τα smartphones.
Οι δορυφόροι μεταδίδουν την ταυτότητά τους, τη θέση τους και την ακριβή ώρα.
Το σήμα χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της απόστασης της συσκευής με δυνατότητα GPS από τον δορυφόρο.
Εάν λαμβάνει δεδομένα από τουλάχιστον τρεις δορυφόρους, η θέση μπορεί να υπολογιστεί, συνήθως με ακρίβεια 10 έως 15 μέτρων.
Εμπόδια, όπως δέντρα, κτίρια ή τοπογραφικά χαρακτηριστικά, δυσχεραίνουν τη λήψη GPS.
Οι συσκευές με δυνατότητα GPS μπορούν να μεταδώσουν τη θέση τους μέσω του διαδικτύου – για παράδειγμα, στο smartphone των γονέων.
Ευρεία γκάμα συσκευών με δυνατότητα GPS
Υπάρχουν διάφορες συσκευές με δυνατότητα GPS. Για την παρακολούθηση των παιδιών τους, οι γονείς χρησιμοποιούν συνήθως μία από τις ακόλουθες εφαρμογές:
Οι εφαρμογές εντοπισμού GPS μπορούν να εγκατασταθούν στο smartphone του παιδιού. Στη συνέχεια, το smartphone μεταδίδει το στίγμα του μέσω διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου στην αντίστοιχη εφαρμογή στο smartphone των γονέων.
Τα έξυπνα ρολόγια με δυνατότητα GPS μπορούν όχι μόνο να μεταδίδουν την τοποθεσία, αλλά είναι επίσης κατάλληλα για την ανταλλαγή μηνυμάτων – κάτι που, ωστόσο, απαγορεύεται, ιδίως στα σχολεία.
Τα βραχιόλια GPS είναι εξοπλισμένα με μια συσκευή εντοπισμού GPS που μεταδίδει τη θέση. Ορισμένες εκδόσεις διαθέτουν επίσης κουμπί SOS. Τα βραχιόλια GPS προορίζονται συνήθως για μικρότερα παιδιά.
Ορισμένες συσκευές διαθέτουν ακόμη και λειτουργία geofencing: εδώ οι γονείς μπορούν να επισημάνουν συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες πρέπει να κινούνται τα παιδιά τους.
Εάν τα παιδιά εγκαταλείψουν αυτή την περιοχή, οι γονείς λαμβάνουν μια προειδοποίηση.
Πότε επιτρέπεται και πότε όχι η παρακολούθηση στη Γερμανία
Η διαβίβαση δεδομένων θέσης σε τρίτους επιτρέπεται μόνο με ρητή και γραπτή άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου περί προστασίας δεδομένων τηλεπικοινωνιών και τηλεμέσων (TTDSG).
Ωστόσο, υπάρχει εξαίρεση για τους ανηλίκους- εδώ ισχύει η συγκατάθεση του γονέα ή του κηδεμόνα.
Επιπλέον, οι γονείς είναι συνήθως οι ιδιοκτήτες του smartphone, οπότε παρακολουθούν τη “δική τους” συσκευή.
Νομικά, επομένως, δεν χρειάζονται τη συγκατάθεση των παιδιών.
Παρ’ όλα αυτά, οι εκπαιδευτικοί συνιστούν στους γονείς να ενημερώνουν τα παιδιά τους ότι τα παρακολουθούν.
Δεν επιτρέπονται, ωστόσο, οι συσκευές GPS που έχουν και λειτουργία ακρόασης – για παράδειγμα, καταγράφοντας το περιβάλλον του παιδιού μέσω μικροφώνου, όπως κάνουν τα “baby monitors”.
Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τον τρόπο επεξεργασίας των δεδομένων
Όσοι χρησιμοποιούν συσκευές εντοπισμού GPS θα πρέπει πάντα να αναρωτιούνται τι συμβαίνει με τα δεδομένα θέσης, πού, πώς και για πόσο χρονικό διάστημα αποθηκεύονται.
Η Tatjana Halm από το Βαυαρικό Κέντρο Συμβουλευτικής Καταναλωτών συνιστά στους γονείς να βεβαιώνονται ότι η επεξεργασία των δεδομένων και η χρήση τους είναι διαφανής.
“Διαφορετικά, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προφίλ κίνησης με τα δεδομένα που συλλέγονται”, λέει η Halm.
Από αυτό θα μπορούσαν στη συνέχεια να εξαχθούν συμπεράσματα, για παράδειγμα για το πότε βρίσκεται το παιδί πού ή πού κάνει διακοπές η οικογένεια.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.