«Απόβαση» της Xiaomi στην Ευρώπη με έδρα τη Γερμανία
Προφανώς και η συγκυρία δεν μπορούσε να είναι χειρότερη. Εν μέσω της πανδημίας η κινεζική κατασκευάστρια εταιρία κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρικών συσκευών Xiaomi άνοιξε τον περασμένο Ιούλιο το πρώτο της υπερκατάστημα στη Γερμανία.
Λίγους μήνες αργότερα και εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, η εμβληματική αντιπροσωπεία στην παλιά πόλη του Ντίσελντορφ έπρεπε να κλείσει.
Η εξέλιξη ουδόλως πτόησε τα σχέδια του ανερχόμενου κολοσσού. Κάθε άλλο. Με φόντο τις εξαιρετικές πωλήσεις, ο διευθυντής της Xiaomi στη Γερμανία Άλαν Τσεν Λι προαναγγέλλει σημαντική επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρίας.
«Οικοδομούμε τα κεντρικά ευρωπαϊκά μας γραφεία στο Ντίσελντορφ», ανέφερε ο μάνατζερ μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Λόγω της πανδημίας δεν υπάρχει ακόμη ακριβές χρονοδιάγραμμα. «Θα είμαστε παρόντες με εκατοντάδες συνεργάτες», διαβεβαιώνει πάντως ο Τσεν Λι, διευκρινίζοντας ότι μελλοντικά τα logistics, τα οικονομικά, η εξυπηρέτηση πελατών και το μάρκετινγκ θα «τρέχουν» από το Ντίσελντορφ.
Η επιλογή της όμορφης πόλης του Ρήνου δεν είναι φυσικά τυχαία, αφού βρίσκεται ουσιαστικά στην «καρδιά» της Ευρώπης.
Αυξανόμενο μερίδιο αγοράς
Μόλις έναν χρόνο μετά την «απόβασή» της στη Γερμανία η Xiaomi έχει γίνει ήδη η τρίτη σημαντικότερη μάρκα κινητής τηλεφωνίας.
Σύμφωνα με την εταιρία καταναλωτικών ερευνών Canalys, το μερίδιο αγοράς ανέρχεται ήδη στο 10%, με τις Samsung και Apple να καταλαμβάνουν φυσικά τη μερίδα του λέοντος.
Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι οι πωλήσεις συσκευών της Xiaomi αυξήθηκαν κατά 140%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως την Ισπανία, την Πολωνία ή την Κροατία, η κινεζική εταιρία καταγράφει ήδη τις μεγαλύτερες πωλήσεις κινητών smartphone.
Συνολικά και σε παγκόσμιο επίπεδο η Xiaomi κατάφερε να ανεβάσει επίσης τις πωλήσεις της κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, πουλώντας 43,4 εκατομμύρια συσκευές (+31% σε σχέση με τρίτο τρίμηνο 2019).
Απόλυτοι κυρίαρχοι στην αγορά των κινητών τηλεφώνων παραμένουν η Apple και η Samsung. «Το iPhone 12 πουλάει τρελά», λέει ο αναλυτής της Canalys Βινσάν Τίλκε. Την Xiaomi ακολουθούν άλλοι δυο κινέζοι κατασκευαστές, οι ανταγωνίστριες Vivo και Oppo, που έχουν επίσης τα ευρωπαϊκά τους γραφεία στο Ντίσελντορφ.
Χρυσές δουλειές
Για την προερχόμενη από το Zhongguancun (Σίλικον Βάλεϊ του Πεκίνου) Xiaomi τα πράγματα πάνε εξαιρετικά. Το τρίτο τρίμηνο του 2020 κατάφερε να αυξήσει τον τζίρο της κατά 35% στα 72 δις γουάν (περ. 9,3 δις ευρώ), με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται στα 530 εκ. ευρώ (+18%).
Το λογισμικό Miui της εταιρίας μετρά 370 ενεργούς χρήστες τον μήνα, 26% περισσότερους απ΄ ότι πέρυσι. Στον τομέα των δικτυωμένων συσκευών, όπως σκούπες-ρομπότ, ήταν 290 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες.
Ένας βασικός λόγος της ισχυρής ανάπτυξης της Xiaοmi είναι η αδυναμία της ανταγωνίστριας Huawei που πλήττεται από τις αμερικανικές κυρώσεις.
Βάσει αυτών η εταιρία δεν μπορεί πλέον να πουλάει κινητά τηλέφωνα με υπηρεσίες Google, όπως maps ή youtube. O μάνατζερ της Xiaοmi αντιτείνει ωστόσο ότι η επιτυχία της εταιρίας του οφείλεται πρωτίστως στην ίδια.
«Καταφέραμε να πείσουμε τους πελάτες μας με καλά προϊόντα».
Εντούτοις και η Xiaοmi δεν είναι αμέτοχη στον μαινόμενο τεχνολογικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Στα μέσα Ιανουαρίου το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας που βρισκόταν τότε ακόμη υπό τη διοίκηση Τραμπ, ενέταξε την εταιρία στις «κομμουνιστικές-κινεζικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» και κάλεσε τους επενδυτές να πουλήσουν τα μερίδιά τους μέχρι τον Νοέμβριο.
Η Xiaοmi κινείται νομικά κατά της αμερικανικής απόφασης. Η διαμάχη είχε άμεσο αντίκτυπο στην τιμή της μετοχής της κινεζικής κατασκευάστριας που σημείωσε ελαφρά πτώση.
Τεράστια γκάμα προϊόντων
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την Huawei που κατασκευάζει και εξοπλισμό για κρίσιμες υποδομές, όπως δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, η Xiaοmi επικεντρώνεται σε συσκευές για τελικούς πελάτες.
Εφεξής βέβαια η εταιρία σκοπεύει να επενδύσει στη Γερμανία περισσότερο και σε τομείς πέραν της κινητής τηλεφωνίας και να διευρύνει τη γκάμα των προσφερόμενων προϊόντων.
Αυτά αφορούν κυρίως τις δικτυωμένες οικιακές συσκευές, όπως βραστήρες ρυζιού, ζυγαριές αλλά και drones, ταξιδιωτικές τσάντες και παιδικά παιχνίδια.
«Πολλοί πελάτες δεν γνωρίζουν καν πόσα διαφορετικά προϊόντα έχουμε», λέει ο μάνατζερ Τσεν Λι. Η Xiaomi διαθέτει ήδη αυτόνομο ηλεκτρονικό κατάστημα για τη Γερμανία.
Την ίδια ώρα συνεργάζεται με μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών αλλά και με discounter, όπως τα Aldi.
Σημαντικό ρόλο έχει για την εταιρία το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, διαβεβαιώνει ο διευθυντής της εταιρίας στη Γερμανία.
«Η αρχή μας είναι να παραμένουν τα δεδομένα στην αγορά απ΄ όπου προέρχονται. Αποθηκεύουμε τα δεδομένα ευρωπαίων χρηστών στην ΕΕ σε συνεργασία με τους σημαντικότερους παρόχους υπηρεσιών cloud όπως τις Amazon, Microsoft και Alibaba Cloud».
Η εταιρία είχε βρεθεί πέρσι στο στόχαστρο της κριτικής όταν έγινε γνωστό ότι κάθε σελίδα που ανοίγει με τον browser της Xiaomi αποστέλλεται σε server της Alibaba στην Κίνα. Λίγο αργότερα η εταιρία προχώρησε σε αναβάθμιση του λογισμικού.
Μην μαθαίνεις τα νέα από την Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facbook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info
Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.