Όλο και περισσότεροι Γερμανοί χτίζουν σπίτια από άχυρο
Το έδαφος είναι γεμάτο από κοτσάνια σιταριού, μπάλες άχυρου βρίσκονται παντού, υπάρχει μια μυρωδιά από χωράφια και φρέσκο ξύλο: αν μπείτε στο εργοτάξιο του Ralf Richter, θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε στάβλο. Γιατί εδώ δεν χτίζουν με τούβλα, αλλά με άχυρο!
Ο ξυλουργός τοποθετεί ακριβώς 365 μπάλες άχυρου (13 κιλά η καθεμία) ανάμεσα στον ξύλινο σκελετό ενός διώροφου κτιρίου κατοικιών στο Ebersbach (Lausitz).
“Οι μπάλες τοποθετούνται ανάμεσα στα δοκάρια, δημιουργώντας έναν τοίχο σπιτιού 35 εκατοστών από άχυρο, ο οποίος στη συνέχεια σοβατίζεται”.
Παραδόξως, το συμπιεσμένο άχυρο έχει πιστοποιημένη πυροπροστασία F90 – που σημαίνει ότι μπορεί να αντέξει τις φλόγες για 90 λεπτά.
Στη συμβατική κατασκευή σπιτιών με τούβλα ή γυψοσανίδα, προβλέπεται μόνο F60.
“Επιπλέον, το φυσικό υλικό δημιουργεί εξαιρετικό εσωτερικό κλίμα και είναι επίσης φθηνότερο από τα συμβατικά οικοδομικά υλικά”, λέει ο Richter.
Ο άνδρας από τη Λουζατία έχτισε μόνος του το πρώτο του σπίτι από άχυρο, αφού ανακάλυψε τη μέθοδο κατασκευής στη Νέα Ζηλανδία το 2006.
Εν τω μεταξύ, ο Ρίχτερ έχει ειδικευτεί σε αυτό παράλληλα με την ξυλουργική επιχείρησή του (στέγαστρα, κορυφογραμμές στέγης).
Richter: “Λόγω των κύριων δομικών υλικών ξύλο και άχυρο, το σπίτι είναι πολύ φιλικό προς το περιβάλλον, λειτουργεί με τοπικά δομικά υλικά.
Ακόμη και το Κέντρο Πολιτισμού Δόμησης της Δρέσδης έχει ήδη επισκεφθεί το εργοτάξιο μας και ενδιαφέρθηκε για το σπίτι από άχυρο”.
Η οικογένεια από το Βερολίνο που θέλει να μετακομίσει στο αχυρένιο σπίτι του Eberbsbach το 2024 θα πρέπει να πληρώσει 450.000 ευρώ.
Σε αντάλλαγμα, θα έχουν 200 τετραγωνικά μέτρα υψηλής τεχνολογίας χώρου διαβίωσης ανάμεσα σε μπάλες άχυρου: Ηλιακή ενέργεια από το δικό τους σύστημα στην οροφή, υπέρυθρη θέρμανση, τηλεχειριζόμενη οικοδομική τεχνολογία.
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, εξακολουθεί να είναι περίπου 10 τοις εκατό φθηνότερο από την κατασκευή ενός συμβατικού σπιτιού.
Dirk Großmann (61) από την εταιρεία “Baustroh” από το Verden/Aller: “Δεν εξαρτόμαστε ούτε από την Κίνα ούτε από τη διώρυγα του Σουέζ, έχουμε πολύ σύντομες αλυσίδες εφοδιασμού.
Τα σιτηρά μας φυτρώνουν μόνο λίγα χιλιόμετρα μακριά, μπορούμε να τα παραδώσουμε μέσα σε 14 ημέρες”.
Η εταιρεία του είναι ο μόνος Γερμανός κατασκευαστής που έχει πιστοποίηση για το άχυρο ως δομικό υλικό. Από εκεί προμηθεύεται και ο Ρίχτερ το οικοδομικό του υλικό.
Η ζήτηση για οικοδομικό άχυρο έχει “αυξηθεί κατά 100 τοις εκατό” λόγω των προβλημάτων παράδοσης και του διπλασιασμού των κατασκευαστικών τιμών του σκυροδέματος, λέει ο Großmann.
Στο Lüneburg, μπάλες άχυρου έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας πολυκατοικίας με 40 διαμερίσματα, ενώ στο Oberhausen ανακαινίστηκε με αυτόν τον τρόπο ακόμη και μια πισίνα.
Παρεμπιπτόντως, το φυσικό υλικό είναι πάντα ορατό μόνο κατά τη φάση της κατασκευής.
Τέλος, όλα τα κτίρια -όπως η μονοκατοικία στο Lausitz- επιχρίονται εσωτερικά και εξωτερικά για να προστατεύουν το άχυρο από την υγρασία και τα παράσιτα.
Μόνο τα μεγάλα καρφιά στον τοίχο πρέπει στη συνέχεια να στερεώνονται σε δοκούς και όχι στο άχυρο…
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Σεπτέμβριος 23: 8 αλλαγές που αφορούν τους ομογενείς στη Γερμανία
- Αυτά θα αλλάξουν για τους οδηγούς την 1η Σεπτεμβρίου 2023…
- Φορολογία στη Γερμανία: Πληρωμές φόρων – Πόσο και για ποιο λόγο;
- Γιατί η γερμανική σημαία είναι μαύρη, κόκκινη και χρυσή;
- Γερμανική πόλη δίνει μπόνους σε όσους δεν έχουν αυτοκίνητο;
- Μετά από 270 χρόνια κλείνει παραδοσιακό εστιατόριο στη Γερμανία