10 Περίεργα πράγματα για την Κολωνία που δεν γνωρίζατε
Πολλοί κάτοικοι της Κολωνίας νομίζουν ότι γνωρίζουν τα πάντα για την πόλη τους. Τι γίνεται όμως με αυτά τα δέκα περίεργα γεγονότα για την πόλη του καθεδρικού ναού;
Για τους κατοίκους της καθεδρικής πόλης, το Kölle τους είναι πρώτα απ’ όλα ένα συναίσθημα – ή καλύτερα: “Jeföhl”, όπως λένε στα Kölsch.
Καθημερινά γύρω από τον καθεδρικό ναό της Κολωνίας το Kölsch ρέει στα ζυθοποιεία και ο Ρήνος περνά κάτω από τη γέφυρα Hohenzollern προς τα βόρεια – ενώ πάνω από το πανίσχυρο ρεύμα στερεώνονται οι ερωτικές κλειδαριές των νεόνυμφων.
Υπάρχουν πολλά να ανακαλύψετε στην Κολωνία, την πόλη των εκατομμυρίων που αγαπά τόσο πολύ το καρναβάλι της. Και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
Η σχεδόν 2.000 ετών μητρόπολη κρύβει ακόμα μυστικά, μικρά ανέκδοτα και ιστορίες της πόλης – μερικές από τις οποίες θα θέλαμε να σας διηγηθούμε σήμερα.
1. Ο καθεδρικός ναός της Κολωνίας αποτιμάται σε 27 ευρώ στον ισολογισμό της αρχιεπισκοπής
Αρκετά φτηνός καθεδρικός ναός – έτσι δεν είναι; Από το 2015, η Αρχιεπισκοπή της Κολωνίας δημοσιεύει ετήσιο ισολογισμό.
Ο καθεδρικός ναός της Κολωνίας εμφανίζεται εκεί μόνο με αξία 27 ευρώ. Το σκεπτικό της αρχιεπισκοπής: δεν θα μπορούσε ποτέ να πουληθεί και η συντήρησή του κοστίζει μια περιουσία.
Η αρχιεπισκοπή, η οποία διαθέτει περιουσιακά στοιχεία ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει επικριθεί αρκετές φορές για τη διαχείριση των χρημάτων της εκκλησιαστικής φορολογίας.
Οι επικριτές κατηγορούν τη μητρόπολη της Κολωνίας για έλλειψη ενδιαφέροντος για διαφάνεια.
2. Δύο πολυέλαιοι κρέμονται στο αποχετευτικό σύστημα της Κολωνίας
Επτά μέτρα βαθιά κάτω από το έδαφος, ανατολικά της Ebertplatz, υπάρχει μια αίθουσα με πολυέλαιους στο φρεάτιο του αποχετευτικού δικτύου.
Η αίθουσα αποτέλεσε μέρος του εκσυγχρονισμού του αποχετευτικού συστήματος της Κολωνίας και χρησιμεύει για την ανακούφιση του αποχετευτικού συστήματος κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων.
Ο πληθυσμός της Κολωνίας αυξήθηκε απότομα προς το τέλος του 19ου αιώνα. Ωστόσο, το σύστημα αποχέτευσης δεν επαρκούσε για τόσο πολύ κόσμο.
Για το λόγο αυτό κατασκευάστηκε το πιο προηγμένο σύστημα αποχέτευσης της εποχής και ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β’ προσκλήθηκε στα εγκαίνιά του το 1890.
Για να τον εντυπωσιάσουν, τοποθετήθηκαν δύο πολυέλαιοι με έξι κεριά ο καθένας.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι πολυέλαιοι αντικαταστάθηκαν από έναν ηλεκτρικό πολυέλαιο με λευκό χρώμα, που αναπαράγεται πιστά από το πρωτότυπο.
Μέχρι σήμερα, η λεγόμενη αίθουσα πολυέλαιων αποτελεί λειτουργικό τμήμα του συστήματος αποχέτευσης και επίσης ιστορικό μνημείο.
Εξακολουθούν να πραγματοποιούνται τακτικά ξεναγήσεις, μερικές φορές και συναυλίες.
Για να μην αποσπάται η προσοχή των ακροατών από τη μυρωδιά, υπάρχουν δεσμίδες μέντας για όλους.
3 Η Κολωνία είναι η μόνη πόλη στη Γερμανία με μια λεωφόρο από φοίνικες
Η Κολωνία έχει τη μοναδική λεωφόρο φοινικοειδών στη Γερμανία.
Βρίσκεται στη χλωρίδα της Κολωνίας στον Βοτανικό Κήπο. Φυτεύτηκε το 2008 με 30 φοίνικες κινεζικής κάνναβης.
Αυτοί δημιουργήθηκαν από δενδρύλλια ενός φοίνικα που φυτεύτηκε στην τροπική αυλή το 1975.
4. Οι πύργοι του καθεδρικού ναού της Κολωνίας ποικίλλουν σε ύψος
Υπάρχει μια κλίση στην κορυφή του πύργου του Ιερού Ναού της Κολωνίας: Ο βόρειος πύργος έχει ύψος 157,18 μέτρα – ο νότιος πύργος είναι διαφορετικός: είναι τέσσερα ολόκληρα εκατοστά ψηλότερος.
Αλλά οι κάτοικοι της Κολωνίας δεν το παρατήρησαν αυτό μέχρι το 1985, όταν νόμισαν ότι οι κύριοι πύργοι του καθεδρικού ναού είχαν ύψος 157,38 μέτρα ο καθένας. Κανείς δεν το μέτρησε με ακρίβεια.
Οι κάτοικοι της Κολωνίας ήταν πάντα υπερήφανοι για τον καθεδρικό τους ναό, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα πάλευαν με το μέγεθός του: ακόμη και στο παρελθόν, οι άνθρωποι αμφέβαλλαν για το πραγματικό του μέγεθος.
Οι κάτοικοι της Κολωνίας πίστευαν ότι ο καθεδρικός ναός ήταν τέσσερα εκατοστά μικρότερος από ό,τι είχε δηλωθεί προηγουμένως.
Ωστόσο, η “ηλικιακή συρρίκνωση” για την οποία γίνεται μερικές φορές λόγος, μάλλον δεν έχει συμβεί στον καθεδρικό ναό μέχρι σήμερα.
5 Αεροπλάνα απογειώθηκαν στον Ρήνο της Κολωνίας
Σήμερα, λίγα είναι γνωστά για την ιστορία της πόλης ως υδατοδρόμιο.
Το λεγόμενο “Kunibertsrampe” κατασκευάστηκε γύρω στο 1880 περίπου 500 μέτρα βόρεια της γέφυρας Hohenzollern στις όχθες του Ρήνου για να αφήνει τα σκάφη να μπαίνουν στο νερό.
Στη συνέχεια, το 1927 ιδρύθηκε εκεί το “αεροδρόμιο υδροπλάνων στο Σεντ Κούνιμπερτ”.
Σύμφωνα με μια αναφορά, ένα άλλο αεροδρόμιο υπήρχε γύρω στο 1935 στη Machabäerstraße.
Η ακριβής τοποθεσία δεν είναι γνωστή, γι’ αυτό και δεν είναι ακόμη και σήμερα σαφές αν δεν ήταν ίσως το “λιμάνι υδροπλάνων στο St. Kunibert”.
Το λιμάνι του Niel λέγεται επίσης ότι χρησιμοποιήθηκε από τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία ως τοποθεσία για ένα μεγάλο υδροπλάνο.
6. 300 τόνοι γλυκών ρίχνονται κάθε χρόνο στην καρναβαλική πομπή της Κολωνίας.
Kamelle, Kamelle, Kamelle! Γνωστή και αγαπητή σε κάθε παιδί της Κολωνίας. Σύμφωνα με το Statista, περίπου 300 τόνοι γλυκών πετιούνται στο πλήθος κάθε χρόνο στο καρναβάλι της Κολωνίας.
Για την ακρίβεια, πρόκειται για περίπου 700.000 σοκολάτες, 220.000 κουτιά σοκολάτας και 300.000 “Strüßjer” – έτσι αποκαλούν οι Κολωνέζοι τα μπουκέτα λουλουδιών τους.
7. Στο αεροδρόμιο της Κολωνίας/Βόννης υπήρχε ένας διάδρομος για τα διαστημικά λεωφορεία της Nasa
Σε περίπτωση που τα πράγματα σοβαρεύουν στο διάστημα: Από τον Μάιο του 1983, οι κάτοικοι της Κολωνίας μπορούσαν να υπερηφανεύονται για τον πρώτο διάδρομο προσγείωσης έκτακτης ανάγκης για διαστημικά λεωφορεία.
Πριν από 38 χρόνια, μια αντιπροσωπεία της Nasa προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κολωνίας/Βόννης με το διαστημικό λεωφορείο “Enterprise”.
Περισσότεροι από 300.000 επισκέπτες δεν θέλησαν να χάσουν το θέαμα. Εκτός από την Κολωνία, η Nasa διέθετε περίπου 60 χώρους επείγουσας προσγείωσης για τα διαστημικά λεωφορεία παγκοσμίως.
Το πρόγραμμα διαστημικών λεωφορείων της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας διακόπηκε το 2011.
8. Στην Κολωνία δεν υπάρχει η λέξη “αγάπη”
Τώρα λίγη γλωσσική εκπαίδευση: Στην Κολωνία, η λέξη για την αγάπη είναι “Leevde”. Όμως το ρήμα “αγαπώ” δεν υπάρχει στη τοπική διάλεκτο.
Αντ’ αυτού, οι κάτοικοι της Κολωνίας λένε “leev han”, που σημαίνει “αγαπώ”. Αν και οι κάτοικοι της Κολωνίας δεν έχουν τη δική τους λέξη για την αγάπη, έχουν τη δική τους λέξη για μια μυστική σχέση: “Fisternöllchen”.
9 Όποιος χτυπηθεί από πυροτεχνήματα την Καθαρά Δευτέρα δεν δικαιούται αποζημίωση
Πονάει, αλλά σύμφωνα με το δικαστήριο, είναι μέρος του παιχνιδιού.
Μια γυναίκα που συμμετείχε στην καρναβαλική παρέλαση της Καθαράς Δευτέρας στην Κολωνία το 2010 δέχτηκε δύο σοκολάτες και τραυματίστηκε στο αριστερό της μάτι.
Ως εκ τούτου, απαίτησε αποζημίωση για πόνο και ταλαιπωρία.
Η αγωγή της ενώπιον του περιφερειακού δικαστηρίου της Κολωνίας δεν ευδοκίμησε: όποιος τραυματίζεται από γλυκά που του πετάνε κατά τη διάρκεια μιας καρναβαλικής πομπής δεν δικαιούται αποζημίωση για πόνο και ταλαιπωρία.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στη Ρηνανία είναι σύνηθες και αναμενόμενο να πετιούνται μικρότερα αντικείμενα κατά τη διάρκεια μιας παρέλασης.
Οι “έξυπνοι” παίρνουν επομένως ομπρέλες μαζί τους στην πομπή.
10. Στις 11.11.2011 στις 11.11 π.μ. γεννήθηκαν δίδυμα στην Κολωνία
Την Παρασκευή, 11.11.2011, στις 11.11 π.μ. ακριβώς, γεννήθηκαν δίδυμα με καισαρική τομή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κολωνίας.
Εκείνη την εποχή, η ημερομηνία δεν ήταν επιθυμητή, αλλά ιατρικά αναγκαία. Και τα δύο παιδιά πράγματι γεννήθηκαν ακριβώς στις 11.11 π.μ. – με διαφορά μόλις 20 δευτερολέπτων.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.