Συνέντευξη με τον νέο Γενικό Πρόξενο Στουτγάρδης κ. Συμεών Λιναρδάκη
Είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε από κοντά το νέο Γενικό Πρόξενο Στουτγάρδης, τον κύριο Συμεών Λιναρδάκη, ο οποίος ανέλαβε επίσημα τα προξενικά του καθήκοντα πριν από λίγες ημέρες.
Σας παρουσιάζουμε τον ίδιο, την έως τώρα πορεία του και τα μελλοντικά του σχέδια για το Γενικό Προξενείο της Στουτγάρδης.
Ο κύριος Λιναρδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιώς, συγκεκριμένα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών (1996).
Μιλά άπταιστα Αγγλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Γαλλικά και επί του παρόντος βελτιστοποιεί τις γνώσεις του στα Γερμανικά.
Η έως τώρα επαγγελματική του σταδιοδρομία είναι μεγάλη και συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Ιανουάριος 2021: Γενικός Πρόξενος Στουτγάρδης
- Ιούλιος 2018 – Δεκέμβριος 2020: Αναπληρωτής Επικεφαλής Πρεσβείας στη Σαουδική Αραβία
- Νοέμβριος 2017 – Ιούνιος 2018: Σύμβουλος Πρεσβείας – Γρ. Αναπλ. Υπουργού Εξωτερικών
- Μάρτιος 2017 – Οκτώβριος 2017: Διπλωματικός Σύμβουλος Υπουργείο Μεταναστ. Πολιτικής
- Νοέμβριος 2016 – Φεβρουάριος 2017: ΥΠΕΞ – Διεύθυνση Εθιμοτυπίας
- Αύγουστος 2013 – Οκτώβριος 2016: Γενικός Πρόξενος στη Βενετία
- Οκτώβριος 2009 – Ιούλιος 2013: Αναπληρωτής Επικεφαλής Πρεσβείας στη Βενεζουέλα
- Ιούλιος 2005 – Σεπτέμβριος 2009: Γραμματέας Πρεσβείας στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών
- Σεπτέμβριος 2004 – Ιούνιος 2005: Διπλωματική Ακαδημία Υπουργείου Εξωτερικών
- Δεκέμβριος 2003 – Αύγουστος 2004: ΥΠΕΞ/Β2 Διεύθυνση – Εμπορικός Ακόλουθος
- Σεπτέμβριος 2001 – Νοέμβριος 2003: Εθνική Σχολή Δημ. Διοίκησης (Τμήμα Εμπ. Ακολούθων)
Ο κύριος Λιναρδάκης είναι ένας ιδιαίτερα δραστήριος άνθρωπος που βαδίζει αντίστοιχα με τους απαιτητικούς ρυθμούς της εποχής μας.
Στα σχέδιά του συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η περαιτέρω στελέχωση του Γενικού Προξενείου της Στουτγάρδης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών, η εν μέρει ψηφιοποίηση κάποιων υπηρεσιών του προξενείου καθώς και η αναβάθμιση κάποιων συστημάτων με σκοπό την ταχύτερη εξυπηρέτηση του κοινού του Γενικού Προξενείου της Στουτγάρδης.
Ακολουθεί η συνέντευξη με τον Γενικό Πρόξενο
GRland.info: Κύριε Λιναρδάκη, καταρχήν καλώς ήρθατε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στη Στουτγάρδη!
Συγχαρητήρια για την εκλογή σας για το αξίωμα του Γενικού Προξένου στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Ποιες οι πρώτες εντυπώσεις σας και πώς νιώθετε;
Κύριε Σκριτλή, καλημέρα σας και ευχαριστώ για τη φιλοξενία στον ιστότοπο σας, στον οποίο εύχομαι, επ΄ ευκαιρία, καλή επιτυχία εφόσον επεκτείνεστε πλέον και στα όρια της δικής μας προξενικής περιφέρειας.
Επιτρέψτε μου να σημειώσω, βέβαια, ότι δεν εξελέγην στη θέση του Γενικού Προξένου, απλά τοποθετήθηκα με απόφαση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών καθότι είμαι υπάλληλος του εν λόγω Υπουργείου.
Οι πρώτες εντυπώσεις, στις οποίες αναφερθήκατε, είναι, ομολογώ, εξαιρετικά θετικές, ιδιαίτερα από τους συμπολίτες μας με τους οποίους έχω προλάβει να έλθω σε επαφή.
Η ευγένεια και ο σεβασμός που επιδεικνύουν κατά την επαφή τους τόσο με εμένα όσο και με το εν γένει προσωπικό του Προξενείου να είναι σίγουροι ότι θα την ανταποδώσουμε
GRland.info: Πόσος Ελληνισμός υπάρχει στη Στουτγάρδη και στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης εν γένει, ο οποίος κάνει χρήση των υπηρεσιών του Γενικού Προξενείου της Στουτγάρδης;
Από τις γενικότερες πληροφορίες, αλλά και τα στατιστικά στοιχεία που παρακολουθώ, εκτιμώ ότι οι Έλληνες πολίτες που διαβιούν στο κρατίδιο της ΒΒ ξεπερνούν πλέον τους 120.000 με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανάγκη ανταπόκρισης και του Προξενείου στα καθημερινά αιτήματα, που όπως είναι λογικό υπάρχουν σε αυξημένο βαθμό.
GRland.info: Ποιες υπηρεσίες αναλαμβάνει και καλύπτει Γενικό Προξενείο της Στουτγάρδης; Ποια τμήματα υπάρχουν και σε τι μπορούν να εξυπηρετηθούν οι συμπολίτες μας;
To Γενικό Προξενείο Στουτγάρδης, όπως και όλες οι προξενικές αρχές της χώρας μας στο εξωτερικό, καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, ήτοι διαβατήρια, επικυρώσεις εγγράφων, θεωρήσεις υπογραφών, πιστοποιητικά μετοικεσίας, συμβολαιογραφικές και δικαστικές πράξεις, θεωρήσεις εισόδου στη χώρα για πολίτες τρίτων χωρών, καταχώρηση ληξιαρχικών γεγονότων Ελλήνων πολιτών στη Γερμανία, αλλά και υπηρεσίες που ενδεχομένως να προκύψουν σε εξαιρετικές περιπτώσεις (πχ, έκτακτος επαναπατρισμός στην Ελλάδα, κλπ).
GRland.info: Ποιες είναι οι ώρες λειτουργίας του προξενείου για το ελληνικό και μη κοινό και με ποιους τρόπους μπορεί να έρθει κάποιος σε επαφή με το προξενείο για την καλύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεών του;
Οι ώρες εργασίας μας είναι καθημερινά από 09.00 εώς 17.00, οι δε ώρες κοινού είναι από 09.00 έως 15.00 όλες τις ημέρες, με εξαίρεση την Τρίτη όπου το ωράριο κοινού είναι 10.00 – 16.00.
Οι πολίτες εξυπηρετούνται μέσω ραντεβού που έχουν ήδη κλείσει μέσω της σελίδας μας στο διαδίκτυο, με εξαιρέσεις, φυσικά, επείγοντα ζητήματα ή περιπτώσεις ατόμων που δεν έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση με την τεχνολογία (π.χ. ηλικιωμένοι), οι οποίοι μπορούν να προσέρχονται χωρίς πρότερο ορισμό συνάντησης.
Ραντεβού δεν χρειάζεται, επίσης, για την περίπτωση επικυρώσεων υπογραφής αφού πρόκειται για μια μάλλον απλή και σύντομη διαδικασία.
Με το προξενείο επικοινωνεί κανείς πρωτίστως με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τη διεύθυνση του οποίου μπορεί να βρουν οι πολίτες στο ιντερνέτ, ενώ τα όποια τηλεφωνικά αιτήματα παρακαλούμε, μέσα από τη σελίδα μας, να υποβάλλονται στο χρονικό διάστημα 15.00 με 16.30 όταν έχουν κατά κανόνα διεκπεραιωθεί τα περισσότερα καθημερινά ραντεβού μας.
Η σελίδα μας, επίσης, είναι ακόμη ένας παράγοντας απευθείας ενημέρωσης των πολιτών (και στις δύο γλώσσες) αφού εκεί αναφερόμαστε λεπτομερώς στο σύνολο των θεμάτων που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία μας.
Προσωπικά πιστεύω ότι η σελίδα μας στο διαδίκτυο θα μπορούσε να γίνει η κύρια πηγή πληροφόρησης των πολιτών, κάτι στο οποίο, κι εγώ στις προσωπικές μου επαφές, αναφέρομαι από την πρώτη στιγμή.
GRland.info: Πού πιστεύετε πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη λειτουργία του Γενικού Προξενείου της Στουτγάρδης, καθώς παρελθοντικά υπήρξαν παράπονα για τον τρόπο και ρυθμό λειτουργίας του;
Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν πάντα, σε διάφορα επίπεδα, ιδιαίτερα στον τομέα της εξ αποστάσεως επικοινωνίας, μέσω δηλαδή τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Από αναλήψεως των καθηκόντων μου γίνεται προσπάθεια η ανταπόκριση με αυτά τα μέσα να είναι κατά το δυνατόν άμεση, νομίζω δε ότι ιδιαίτερα στην ηλεκτρονική επικοινωνία, αλλά και στην τηλεφωνική, τις απογευματινές ώρες, η κατάσταση έχει βελτιωθεί αισθητά.
Η αναμενόμενη, το αμέσως επόμενο διάστημα, ενίσχυση μας με περαιτέρω προσωπικό θα συμβάλλει στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που έρχονται σε επικοινωνία μαζί μας, Ελλήνων και όχι μόνο.
Τέλος, για τις περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης υπάρχει κινητό τηλέφωνο σε λειτουργία 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα
GRland.info: Οι Έλληνες της Ομογένειας έχουν πολλές απαιτήσεις από τις εκάστοτε Ελληνικές Αρχές στο εξωτερικό, πόσο μάλλον από το Γενικό Προξενείο της Στουτγάρδης που έχει ιδιαίτερο φόρτο εργασίας. Πιστεύετε πως μπορείτε να ανταπεξέλθετε στην πίεση που ενδέχεται να προκύψει και στην κριτική που ίσως σας ασκηθεί;
Είναι απόλυτα κατανοητό και αναμενόμενο οι πολίτες να έχουν αυξημένες απαιτήσεις από τα Προξενεία της χώρας τους στο εξωτερικό, ιδιαίτερα εφόσον δεν έχουν, είτε λόγω εργασίας είτε λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών των τελευταίων μηνών, την ευκαιρία μιας πιο τακτικής και άμεσης επαφής με τη χώρα μας.
Θεωρώ ως εκ τούτου απολύτως εύλογη την αυξημένη εργασιακή πίεση που οι απαιτήσεις αυτές συνεπάγονται και είμαι τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, έτοιμοι να ανταποκριθούμε με επαγγελματισμό, ευγένεια και ανθρωπιά.
Όσον αφορά την κριτική δεν την αποστρέφομαι, αντίθετα την επιδιώκουμε, την καλωσορίζουμε, εφόσον είναι καλόπιστη και δικαιολογημένη, και με αυτή ως γνώμονα προσπαθούμε συνεχώς να βελτιωνόμαστε.
GRland.info: Πώς θα θέλατε και σκοπεύετε εσείς ο ίδιος να συμβάλετε στη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών του προξενείου και έτσι στην καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού;
Εκ πρώτης σας ανέφερα την βελτίωση της εξ αποστάσεως επικοινωνίας με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, από εκεί και πέρα προτιθέμεθα άμεσα να ενεργοποιήσουμε την υπηρεσία του τηλεφωνητή, αλλά και σε δεύτερο χρόνο να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε μια κάποια παρουσία σε μέσα κoινωνικής δικτύωσης.
GRland.info: Με ποιον τρόπο το Γενικό Προξενείο σχεδιάζει την ενημέρωση των ομογενών για προξενικά και όχι μόνο ζητήματα;
Διαμέσου ανακοινώσεων στη σελίδα του Προξενείου, με τη χρήση στο μέλλον κάποιων εκ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως σας προανέφερα, αλλά και με την εντατικοποίηση της χρήσης της ηλεκτρονικής επικοινωνίας που, με χαρά παρατηρώ, γίνεται όλο και πιο προσιτή σε μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας.
GRland.info: Ποια είναι η σχέση σας με τον Ελληνισμό του εξωτερικού, τους συλλόγους και λοιπούς φορείς εν γένει και πώς σκοπεύετε να διατηρήσετε τους δεσμούς με τον οργανωμένο Ελληνισμό του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης;
Καταρχήν να πω ότι η πόρτα μου είναι ανοικτή για τους συλλόγους και τους λοιπούς φορείς της Ομογένειας, ενώ έχω ήδη πραγματοποιήσει ή και ορίσει συναντήσεις με κάποιους εξ αυτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.
Επίσης, για τον κάθε πολίτη που νομίζει ότι θα μπορούσα, για κάποιο λόγο, να του φανώ σε κάτι χρήσιμος υπάρχει η δυνατότητα απευθείας επικοινωνίας.
Συναντήσεις έχω φυσικά ζητήσει και με τους τοπικούς αξιωματούχους της περιοχής μας και αναμένω, με τη σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας, αυτές να λάβουν χώρα με σκοπό την περαιτέρω προβολή της χώρας μας και του Ελληνισμού γενικότερα.
GRland.info: Όσον αφορά την εκπαίδευση, ποιες είναι οι δυνατότητες που υπάρχουν στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης για τα τέκνα των ελληνικών οικογενειών; Τι ισχύει για το ελληνικό Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο;
Το θέμα της εκπαίδευσης, που αναμφίβολα είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα τέκνα των ελληνικών οικογενειών, είναι πρωτίστως θέμα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο, με μεγάλο αριθμό στελεχών του που απασχολούνται στο Ελληνικό Λύκειο και τα κατά τόπους κέντρα ελληνικής γλώσσας μπορεί και διατηρεί την επαφή με την ελληνική γλώσσα και παιδεία.
Γυμνάσιο και Δημοτικό δεν υπάρχει, όπως ίσως κι εσείς γνωρίζετε, στην Βάδη Βυρτεμβέργη ενδεχομένως λόγω της ανάγκης φοίτησης των παιδιών σε γερμανικό σχολείο κατά τη διάρκεια των ετών της υποχρεωτικής τους εκπαίδευσης.
GRland.info: Δεδομένης της διεθνούς έως τώρα καριέρας σας, ποια η επαγγελματική αλλά και προσωπική σας σχέση σας με την Πατρίδα σήμερα;
Η επαγγελματική μου σχέση δεν θα μπορούσε να είναι άλλη εκτός του Υπουργείου Εξωτερικών στο οποίο έχω την τιμή να υπηρετώ από το 2004, η προσωπική μου παραμένει σταθερή και αδιατάρακτη αφού είμαι γεννημένος στην Αθήνα όπου βρίσκεται η οικογένεια μου και έχω ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου.
GRland.info: Ποια είναι τα λοιπά σχέδιά σας για τα επόμενα χρόνια της παραμονής σας στη Γερμανία και ποιο το μήνυμά σας για τους Έλληνες;
Δεν μου αρέσει να κάνω ιδιαίτερα μακροχρόνια σχέδια, φιλοδοξώ ωστόσο να είμαι χρήσιμος στους συνανθρώπους και συμπατριώτες μου εκεί που μπορώ.
Το μήνυμα μου είναι πως ενωμένοι, παρά τα όποια παράπονα και επιμέρους διαφωνίες μας, πετυχαίνουμε περισσότερα, σε ό,τι αφορά στο Προξενείο θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι η Αρχή μας είναι ένας φιλικός χώρος για εκείνους και ότι είμαστε εδώ για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση τους.
GRland.info: Τέλος, διαβάζετε GRland.info;
Από την ημέρα κατά την οποία είχαμε την πρώτη μας επικοινωνία, ανελλιπώς.
Σας ευχαριστούμε πολύ, καλή αρχή, καλή επιτυχία και πορεία στο έργο σας!
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και το βήμα που ευγενικά μου παραχωρήσατε.
Το GRland.info θα βρίσκεται κοντά στο Γενικό Προξενείο της Στουτγάρδης και θα ενημερώνει το ελληνικό κοινό για όλα τα θέματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας.
Μην μαθαίνεις τα νέα από την Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facbook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info
Πως θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ.
Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: Γ. Κασιμάτης για τον COVID: «Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»