Γερμανία: Τι θα γίνει αν ξεχάσω να κάνω φορολογική δήλωση;
Η παρατεταμένη προθεσμία για όσους υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση μέσω συμβούλου πλησιάζει στις 31 Αυγούστου στη Γερμανία. Τι συμβαίνει όμως αν χάσετε αυτή την προθεσμία ή οποιαδήποτε άλλη;
Οι Γερμανοί είναι γνωστοί για την ακρίβειά τους, και ένα από τα μέρη όπου η ακρίβεια λαμβάνεται πιο σοβαρά υπόψη είναι η Finanzamt (φορολογική υπηρεσία).
Τι γίνεται όμως αν χρονοτριβείτε – ή παραβλέψετε κατά λάθος μια προθεσμία υποβολής – και υποβάλλετε τη φορολογική σας δήλωση (Steuererklärung) λίγο αργότερα;
Οι συνέπειες μπορεί να ποικίλλουν αρκετά.
Χρειάζεται να υποβάλω γερμανική φορολογική δήλωση;
Εάν είστε μισθωτός στη Γερμανία χωρίς πρόσθετες πηγές εισοδήματος, δεν υποχρεούστε να υποβάλλετε φορολογική δήλωση.
Αλλά περίπου το 50 τοις εκατό των εργαζομένων το κάνει ούτως ή άλλως, δεδομένου ότι υπάρχει ένα σωρό εκπτώσεις που μπορείτε να κάνετε για τα πάντα, από τα έξοδα του Home Office μέχρι τα έξοδα μετακίνησης.
Αν όμως υποβάλλετε οικειοθελώς, έχετε λίγο περισσότερα περιθώρια.
Μπορείτε να παραδώσετε τη δήλωσή σας έως και τέσσερα χρόνια μετά την καταληκτική ημερομηνία και να εξακολουθήσετε να λαμβάνετε εκπτώσεις φόρου.
Ωστόσο, αν έχετε επιπλέον πηγές εισοδήματος, είστε αυτοαπασχολούμενος ή έχετε πολλαπλές θέσεις εργασίας, είστε υποχρεωμένος να υποβάλετε τη φορολογική δήλωση εντός της φορολογικής προθεσμίας, ή αλλιώς της καταληκτικής ημερομηνίας.
Πότε είναι οι προθεσμίες φορολογικής δήλωσης στη Γερμανία;
Όσοι υποβάλλουν φόρους μέσω φορολογικού συμβούλου (Steuerberater) ή φορολογικής ένωσης έχουν περισσότερο χρόνο για να υποβάλουν τους φόρους τους – η προθεσμία για το έτος 2021 παρατάθηκε έως την Πέμπτη 31 Αυγούστου.
Δυστυχώς, όποιος υποβάλλει μόνος του την αίτηση έχει χάσει την προθεσμία, η οποία ήταν η 31η Οκτωβρίου του περασμένου έτους.
Για το φορολογικό έτος 2022, όσοι υποβάλλουν αίτηση μόνοι τους έχουν προθεσμία μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2023 για να υποβάλουν τους φόρους τους, ενώ όσοι έχουν φορολογικό σύμβουλο έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024.
Η Γερμανία όρισε πρόσφατα νέες προθεσμίες, τόσο για τους αυτοκαταθέτες όσο και για όσους υποβάλλουν με φορολογικούς συμβούλους, μέχρι το έτος 2027.
Μπορεί να παραταθεί η προθεσμία;
Εάν μπορείτε να προβλέψετε ότι δεν θα είστε σε θέση να τηρήσετε την προθεσμία, θα πρέπει να ζητήσετε παράταση από την αρμόδια φορολογική σας υπηρεσία, ει δυνατόν εγγράφως και αιτιολογημένα, πριν από τη λήξη της προθεσμίας.
Ένας κατανοητός βάσιμος λόγος θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, ένα ατύχημα με νοσοκομειακή περίθαλψη, ο θάνατος ενός στενού συγγενή, μια μεγαλύτερη διαμονή στο εξωτερικό, η έλλειψη εγγράφων ή μια μετακόμιση.
Εάν στο παρελθόν ήσασταν συνήθως στην ώρα σας, τότε έχετε πολλές πιθανότητες να λάβετε παράταση έως και τέσσερις μήνες. Αν ζητήσετε μόνο έναν επιπλέον μήνα, αυξάνετε τις πιθανότητες να σας λυπηθεί η εφορία.
Στην επιστολή σας προς την εφορία, μπορείτε να γράψετε κάτι ανάλογο με τα εξής: “Falls ich von Ihnen nichts Gegenteiliges höre, gehe ich von der Genehmigung meines Antrags auf Fristverlängerung aus”.
Εάν έχετε δώσει νέα προθεσμία και η εφορία δεν απαντήσει, μπορείτε να υποθέσετε ότι θα ικανοποιήσει το αίτημά σας.
Ωστόσο, δεν υπάρχει δικαίωμα παράτασης της προθεσμίας. Εάν κάποιος έχει ήδη καθυστερήσει αρκετές φορές, η εμπειρία δείχνει ότι η εφορία τείνει να απορρίψει την αίτηση.
Τι συμβαίνει αν χάσω μια προθεσμία;
Δεν συνιστάται να αφήνετε απλώς να περάσει η προθεσμία και να ελπίζετε ότι η εφορία θα σας ξεχάσει.
Παρόλα αυτά, η Finanzamt είναι συνήθως αρκετά επιεικής στην αρχή και σας στέλνει μια επιστολή που σας υπενθυμίζει να υποβάλετε τη φορολογική σας δήλωση.
Αλλά να έχετε λάβει ειδοποίηση: εάν υπάρχει γραπτή Aufforderung zur Abgabe der Steuererklärung unter Androhung eines Zwangsgeldes (“αίτηση υποβολής της φορολογικής δήλωσης υπό την απειλή χρηματικής ποινής”), τα πράγματα μπορεί γρήγορα να γίνουν σοβαρά.
Η φορολογική αρχή μπορεί ήδη να ορίσει μια προσαύξηση εκπρόθεσμης πληρωμής (Verspätungszuschlag) που πρέπει να πληρώσετε επιπλέον της φορολογικής σας υποχρέωσης – και να σας δώσει νέα προθεσμία.
Μπορείτε να αποφύγετε τουλάχιστον ένα πρόσθετο πρόστιμο, το Zwangsgeld (πρόστιμο), υποβάλλοντας τη φορολογική δήλωση πριν από την εκπνοή της νέας προθεσμίας.
Εάν αφήσετε να περάσει και αυτή η προθεσμία, η εφορία θα σας ενημερώσει για την καταβολή του προστίμου με ειδοποίηση.
Εάν δεν έχετε υποβάλει φορολογική δήλωση για πρώτη φορά, το πρόστιμο είναι συνήθως μεταξύ 100 και 500 ευρώ.
Ωστόσο, είναι δυνατόν να επιβληθούν πρόστιμα έως και 25.000 ευρώ.
Το ύψος του προστίμου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: Η οικονομική σας κατάσταση παίζει ρόλο, αλλά και το πόσο συνεργάσιμος ήσασταν μέχρι τώρα απέναντι στις αρχές ή αν είχατε υποβάλει στο παρελθόν τη φορολογική σας δήλωση.
Εκτίμηση ως έσχατη λύση
Εάν εξακολουθείτε να μην υποβάλλετε φορολογική δήλωση, η εφορία θα προβεί σε εκτίμηση του φορολογητέου εισοδήματός σας.
Αν και η εκτίμηση αυτή είναι συνήθως εις βάρος σας, εξακολουθείτε να είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε.
Έχετε ένα μήνα μετά την ειδοποίηση εκτίμησης (Schätzungsbescheid) για να ασκήσετε έφεση. Μετά από αυτό καθίσταται οριστική.
Εάν πληρώσετε τους φόρους σας με μεγάλη καθυστέρηση, η εφορία μπορεί επίσης να απαιτήσει προσαύξηση εκπρόθεσμης πληρωμής (Säumniszuschlag).
Ενδέχεται επίσης να προκύψουν τόκοι υπερημερίας (Steuernachzahlungen).
Οι τόκοι αυτοί αρχίζουν κανονικά μετά από μια περίοδο αναμονής 15 μηνών μετά το τέλος του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο προέκυψε ο φόρος.
Ο νόμιμος τόκος (gesetzlichen Zinsen) είναι 0,15 % για κάθε μήνα, δηλαδή 1,8 % για ένα έτος.
Για πολλά χρόνια, το επιτόκιο ήταν ακόμη και έξι τοις εκατό ετησίως, αλλά αυτό μειώθηκε με απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου του 2021.
Οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντικά ποσά πέραν των καθυστερούμενων φόρων, κανένα από τα οποία δεν αφαιρείται από τον μελλοντικό φόρο εισοδήματος.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.