Η Γερμανία θέλει περισσότερους εργαζομένους από τα Βαλκάνια
Πώς η Γερμανία σχεδιάζει να προσελκύσει περισσότερους εργαζομένους από τα Βαλκάνια με νέο νόμο για τους ειδικευμένους εργαζόμενους;
Παράλληλα με το νέο νόμο για τους ειδικευμένους εργαζόμενους, η Γερμανία εισάγει μέτρα για την ενθάρρυνση της μετανάστευσης περισσότερων εργαζομένων από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.
Ο νέος νόμος της Γερμανίας για τη μετανάστευση ειδικευμένων εργατών, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ εντός του έτους, αποσκοπεί στο να διευκολύνει και να επιταχύνει την έλευση ειδικευμένων ξένων εργατών από χώρες εκτός ΕΕ στη χώρα, ώστε να συμβάλει στην κάλυψη της αυξανόμενης έλλειψης εργατικού δυναμικού.
Όμως, εκτός από την ψήφιση του νόμου για την εξειδικευμένη μετανάστευση, το γερμανικό κοινοβούλιο συμφώνησε επίσης να επεκτείνει τον λεγόμενο “κανονισμό για τα Βαλκάνια”, ώστε να διευκολύνει την έλευση περισσότερων εργαζομένων από ορισμένες χώρες εκτός ΕΕ στη Γερμανία.
Τι είναι ο γερμανικός κανονισμός των Βαλκανίων;
Ο κανονισμός για τα Βαλκάνια θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2016 και παρέχει στους υπηκόους της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπεδίου, των Σκοπίων, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας πρόσβαση στη γερμανική αγορά εργασίας για κάθε είδους απασχόληση.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, οι εργαζόμενοι χρειάζονται δεσμευτική προσφορά εργασίας από εργοδότη στη Γερμανία και αναγνωρισμένα προσόντα.
Αρχικά, ο κανονισμός επρόκειτο να λήξει στα τέλη του 2020, αλλά, λόγω της μεγάλης ζήτησης από τους εργοδότες στη Γερμανία για εργαζόμενους από αυτές τις χώρες, ο κανονισμός παρατάθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Ο κανονισμός θεωρείται ένα μοντέλο επιτυχίας που επέτρεψε στους εργοδότες στη Γερμανία να προσλαμβάνουν κάθε χρόνο έως και 25.000 εξειδικευμένους εργαζόμενους από τις χώρες αυτές.
Πώς θα αλλάξει ο νόμος;
Με την επέκταση του νόμου, ο κανονισμός για τα Βαλκάνια θα παραμείνει μόνιμος και η ετήσια ποσόστωση των εργαζομένων που επιτρέπεται να προέρχονται από αυτές τις περιοχές θα διπλασιαστεί σε 50.000 ετησίως.
Θα μπορούν να εισέρχονται στη Γερμανία για κάθε είδους απασχόληση χωρίς να χρειάζεται να προσκομίζουν αποδεικτικά επαγγελματικών προσόντων.
Αυτό είναι ιδιαίτερα καλό νέο για τον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος χαιρέτισε το γεγονός ότι ο νέος κανονισμός δεν απαιτεί προσόντα από τους μετανάστες, αλλά επιτρέπει στις εταιρείες να αποφασίσουν αν η μακροχρόνια επαγγελματική εμπειρία τους είναι επαρκής.
Εκτός από την επέκταση της ποσόστωσης για τους εργαζομένους από τα Βαλκάνια, το γερμανικό κοινοβούλιο προτίθεται επίσης να εισαγάγει μια μεταναστευτική ποσόστωση για ανειδίκευτους εργαζομένους από χώρες εκτός των Βαλκανίων, οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν προσφορά εργασίας στη Γερμανία.
Ο αριθμός που συζητείται επί του παρόντος είναι 30.000, ο οποίος θα καθορίζεται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης (BA) με βάση τη ζήτηση.
Οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορούν να αναλαμβάνουν κάθε είδους απασχόληση που απαιτεί πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης για οκτώ μήνες εντός ενός έτους, εφόσον ο εργοδότης δεσμεύεται από συλλογικές συμβάσεις και καλύπτει πλήρως τα έξοδα ταξιδιού.
Υπάρχουν επίσης σχέδια να δοθεί πρόσβαση στην αγορά εργασίας σε αλλοδαπούς βοηθούς νοσηλευτών κάτω από το επίπεδο των ειδικευμένων εργαζομένων, με στόχο την απόκτηση περίπου 1.200 επιπλέον ανθρώπων.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 7 πράγματα που αλλάζουν στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2023
- Εργασία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν αρρωστήσετε
- 4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το νερό βρύσης στη Γερμανία
- Γερμανία: Πότε πληρώνεται το Εισόδημα του Πολίτη (Bürgergeld)
- Ποια γερμανική ασφάλιση χρειάζεστε για ατυχήματα;
- Προβλέπεται νέα παροχή για γονείς: Ποιος παίρνει πόσα ευρώ;
- Πιο καυτό από ποτέ φέτος: Ο καύσωνας φτάνει το Σαββατοκύριακο
- Το τρένο περνά μέσα από ένα σπίτι στο Βερολίνο (Vid)
- 60.000 οικογένειες στη Γερμανία δεν δικαιούνται το Elterngeld
- Καιρός στη Βάδη-Βυρτεμβέργη: Ακραία ζέστη και στη Στουτγάρδη