Έρχεται σχέδιο προστασίας από τη ζέστη στη Γερμανία
Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Karl Lauterbach σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα σχέδιο προστασίας από τη ζέστη τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, πολλές από τις πόλεις της Γερμανίας έχουν ήδη λάβει μέτρα για την προστασία των κατοίκων τους από την άνοδο της θερμοκρασίας.
Τα καλοκαίρια στη Γερμανία γίνονται όλο και πιο ζεστά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι καύσωνες, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού: κατά μέσο όρο, κάθε χρόνο στη Γερμανία αναφέρονται μεταξύ 5.000 και 20.000 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη.
Ο υπουργός Υγείας Λάουτερμπαχ ελπίζει να αλλάξει αυτό το γεγονός με ένα σχέδιο προστασίας από τη ζέστη, το οποίο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, σκοπεύει να θέσει σε εφαρμογή αυτό το καλοκαίρι.
Ο Lauterbach έχει ήδη συζητήσει συγκεκριμένες δράσεις με άλλα υπουργεία και εμπειρογνώμονες από τους δήμους, καθώς και με το υγειονομικό προσωπικό, και θέλει να δρομολογήσει μέτρα προστασίας από τη ζέστη μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Το σχέδιο πρόκειται να υιοθετήσει το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία εφαρμόζει μέτρα προστασίας σε εθνική κλίμακα ανάλογα με τη σοβαρότητα του καύσωνα, όπως η επικοινωνία και η προειδοποίηση των ηλικιωμένων για επερχόμενους καύσωνες, η ενθάρρυνση της τακτικής ενυδάτωσης και η δημιουργία ειδικού ιστότοπου για την παροχή πληροφοριών σχετικά με την προστασία από τη ζέστη.
“Έχουμε κάνει πολύ λίγα στο παρελθόν – θέλουμε να το διορθώσουμε αυτό τώρα”, δήλωσε ο Lauterbach.
Οι γερμανικές πόλεις προπορεύονται
Αλλά ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη λάβει συγκεκριμένα μέτρα, πολλές πόλεις σε ολόκληρη τη Γερμανία έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν μέτρα για την προστασία των κατοίκων από την άνοδο της θερμοκρασίας.
Σε σύγκριση με τις αγροτικές περιοχές, οι πόλεις της Γερμανίας πλήττονται ιδιαίτερα από τους καύσωνες λόγω του λεγόμενου “φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας”, σύμφωνα με το οποίο οι πυκνές αστικές δομές, η εκτεταμένη χρήση θερμοαπορροφητικών υλικών όπως το σκυρόδεμα και η άσφαλτος και οι περιορισμένοι χώροι πρασίνου συμβάλλουν στη συσσώρευση και τη διατήρηση της θερμότητας.
Στην πόλη Μανχάιμ της Βάδης-Βυρτεμβέργης, η οποία πλήττεται ιδιαίτερα από την άνοδο της θερμοκρασίας, οι τοπικές αρχές προωθούν ενεργά το “πρασίνισμα” των στεγών και των προσόψεων, δηλαδή την κάλυψή τους με χόρτα ή φυτά.
Χίλια νέα δέντρα φυτεύονται επίσης στην περιοχή της πόλης κάθε χρόνο.
Μακροπρόθεσμα, το Μανχάιμ φιλοδοξεί να γίνει μια “πόλη-σφουγγάρι”, προσαρμόζοντας περισσότερες επιφάνειές του ώστε να απορροφούν το νερό της βροχής και να το συγκρατούν όσο το δυνατόν περισσότερο, αντί να το διοχετεύουν και να το απομακρύνουν.
Το Βερολίνο ήταν το πρώτο ομοσπονδιακό κρατίδιο που ανέπτυξε μια ιδέα προστασίας από τη ζέστη για τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, η οποία περιλαμβάνει μέτρα όπως συστάσεις για την κατανάλωση νερού, ψυχρότερη αποθήκευση φαρμάκων και μεταφορά ασθενών υψηλού κινδύνου σε κλιματιζόμενα δωμάτια.
Η Κολωνία έχει ένα παρόμοιο σχέδιο δράσης για τη ζέστη με το Βερολίνο, το οποίο επικεντρώνεται επίσης στους ηλικιωμένους και πολλές άλλες γερμανικές πόλεις και δήμοι έχουν παρόμοια σχέδια.
Η πόλη Speyer στη Ρηνανία-Παλατινάτο, μία από τις πιο θερμές πόλεις της χώρας, έθεσε πριν από αρκετά χρόνια ως στόχο να συμβάλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής με ένα σχέδιο προστασίας του κλίματος και ήδη εφαρμόζει στρατηγικές για την προστασία των κατοίκων από την άνοδο της θερμοκρασίας.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο Speyer περιλαμβάνουν τη δημιουργία “κινητών πράσινων δωματίων” – αναδυόμενων χώρων πρασίνου με τοίχους γεμάτους φυλλώματα που βρίσκονται σε περιοχές του κέντρου της πόλης όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν τακτικά στο υψηλότερο σημείο.
Έχουν επίσης δημιουργηθεί νέοι χώροι καθισμάτων κάτω από δέντρα ή σκιάδια, δημιουργώντας μικρές οάσεις δροσιάς, ενώ ψύκτες πόσιμου νερού είναι επίσης διάσπαρτοι σε όλη την πόλη.
Η Λειψία αναπτύσσει επίσης ένα σχέδιο δράσης για τη ζέστη, το οποίο παρέχει συμβουλές προστασίας και συμπεριφοράς για τις ευάλωτες ομάδες.
Εφαρμόζει επίσης στρατηγικές όπως η φύτευση δέντρων στους δρόμους, το πρασίνισμα των οροφών και των προσόψεων και η δημιουργία δροσερών χώρων μέσα στην πόλη.
Μακροπρόθεσμες δυσκολίες
Ωστόσο, η μετατροπή των πόλεων σε χώρους ανθεκτικούς στο κλίμα δεν είναι έργο που μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη- τα σχέδια αστικής ανάπτυξης πρέπει να ενσωματώνουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και να διασφαλίζουν την εφαρμογή τους.
Ένα κρίσιμο βήμα θα είναι η απομάκρυνση από τα σκούρα υλικά που συγκρατούν τη θερμότητα και η προτίμηση σε ανοιχτά χρώματα και υλικά που δεν αντανακλούν έντονα τη θερμότητα.
Οι πολεοδόμοι και οι υπεύθυνοι των κατασκευαστικών έργων πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτούς τους παράγοντες και να ενσωματώσουν την προστασία από τη θερμότητα στα οικοδομικά τους σχέδια.
Πρέπει επίσης να υπάρξει μεγαλύτερη ανταλλαγή γνώσεων και να κατευθυνθούν περισσότεροι οικονομικοί πόροι προς την εφαρμογή μέτρων προστασίας από τη θερμότητα σε ολόκληρη τη χώρα.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Τι να κάνω αν χάσω την δουλειά μου στη Γερμανία;
- Ελλάδα το καλοκαίρι του 23: Οι καλύτερες διαδρομές με αυτοκίνητο
- 7 πράγματα που αλλάζουν στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2023
- Ασφάλιση ασθενείας στη Γερμανία (Gesetzliche Krankenversicherung)
- Είναι η Ελβετία πραγματικά “καλύτερη” από τη Γερμανία;
- Πρόστιμα έως 50.000:: Τι πρέπει να προσέχετε όταν ποτίζετε;
- 9+1 βασικές εφαρμογές για ομογενείς που ζουν στο Μόναχο
- ELSTER: Ηλεκτρονική φορολογική υπηρεσία στη Γερμανία
- Τι συμβαίνει αν δεν πληρώσετε έναν λογαριασμό στη Γερμανία;
- Ποιο πόσο είναι το κατάλληλο να δώσετε για φιλοδώρημα;
- Ασφάλιση μακροχρόνιας φροντίδας στη Γερμανία (Pflegeversicherung)
- Εργασία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν αρρωστήσετε