Γερμανία: «Καμπανάκι» για την τεχνητή νοημοσύνη
Οι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να αναγνωρίζουν πότε η τεχνητή νοημοσύνη έχει χειραγωγήσει κείμενα και εικόνες ή πότε τα έχει δημιουργήσει εντελώς
Την ανησυχία του σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τις πιθανές επιπτώσεις της στη δημοκρατία εξέφρασε ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ ο οποίος ζήτησε καλύτερο ψηφιακό προγραμματισμό στην κοινωνία για την καταπολέμηση των κινδύνων που εγκυμονεί η ταχεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους καλύτερα εργαλεία ενδελεχούς ελέγχου των απαντήσεων που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη και να αναγνωρίζουν πότε η τεχνητή νοημοσύνη έχει χειραγωγήσει κείμενα και εικόνες ή τα έχει δημιουργήσει εντελώς, είπε χαρακτηριστικά ο Σταϊνμάγερ.
Αυτό καθίσταται ολοένα και πιο επείγον σε μια εποχή που η παραπληροφόρηση μπορεί να δημιουργηθεί και να εξαπλωθεί με απίστευτη ταχύτητα, σπέρνοντας φόβο και σύγχυση στο κοινό, δυσφημώντας την επιστήμη και αποσταθεροποιώντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές, πρόσθεσε ο γερμανός πρόεδρος.
Απαιτούνται ηθικά και νομικά πλαίσια
Κάλεσε δε τις κοινωνίες να αναπτύξουν ηθικά και νομικά πλαίσια ώστε να παρακολουθούν την τεχνητή νοημοσύνη, είτε αυτή χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων είτε για να αποκαλύψει περιπτώσεις κακόβουλης χρήσης της.
«Ούτε η τεχνητή νοημοσύνη ούτε οι εταιρείες που τη διαχειρίζονται είναι δημοκρατικά εκλεγμένες», είπε ο Σταϊνμάιερ σε δηλώσεις στο πλαίσιο δείπνου στο Schloss Bellevue στο Βερολίνο, την επίσημη κατοικία του αρχηγού του γερμανικού κράτους.
Ενώ οι φιλελεύθερες δημοκρατίες μπορεί να αναγνωρίζουν αυτούς τους πιθανούς κινδύνους, υπάρχουν επίσης αυταρχικές και «ελευθεριακές-τεχνοκρατικές» δυνάμεις στον κόσμο που βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, επισήμανε ο Γερμανός πρόεδρος ο οποίος καταλήγοντας τόνισε: «Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για να είμαστε ξεκάθαροι στη στάση μας».
Ο Σταϊνμάγερ αποσαφήνισε ότι δεν αναμένει η τεχνητή νοημοσύνη να επιφέρει το τέλος της δημοκρατίας ή ακόμη και να οδηγήσει σε ένα «ελάχιστο κράτος».
Αυτό συμβαίνει επειδή η διαδικασία λήψης αποφάσεων σε μια δημοκρατία περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από το να βασίζεσαι σε δεδομένα και πρότυπα του παρελθόντος.
Αντίθετα, τα μέλη μιας δημοκρατίας πρέπει να συγκεντρώσουν γνώση και να εργαστούν μέσα από μια ποικιλία απόψεων για να καταλήξουν σε μια συλλογική λύση στα προβλήματα, είπε.
«Έχουμε προειδοποιηθεί ότι δυνητικά ανεξέλεγκτοι κίνδυνοι έρχονται στο δρόμο μας», είπε ο Σταϊνμάγερ. «Και αυτό αξίζει την προσοχή μας».
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 5 πόλεις εκτός Γερμανίας για να επισκεφθείτε με το εισιτήριο 49€
- Επιτρέπεται να καπνίζετε στο μπαλκόνι σας στη Γερμανία;
- Εξερευνήστε 10 μονοπάτια πεζοπορίας της Γερμανίας
- Τι να κάνω αν χάσω την δουλειά μου στη Γερμανία;
- 8 σημάδια ότι το καλοκαίρι έφτασε στη Γερμανία
- Επιτρέπεται η καλλιέργεια οπιοπαπαρούνας στη Γερμανία;
- Γίνε εθελοντής στο Euro 2024 που θα γίνει στη Γερμανία
- e-Rezept: Έρχεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στη Γερμανία
- Επιβίωση από ζόμπι στη Γερμανία: Σε ποια πόλη να πάτε;
- Τα πέντε πιο υποτιμημένα πράγματα στη Γερμανία