Συμβούλιο Δεοντολογίας: Η Βαυαρία απολύει τον κριτικό του lockdown
Το υπουργικό συμβούλιο στη Βαυαρία του πρωθυπουργού Söder απέλυσε τον καθηγητή επιχειρηματικής δεοντολογίας του Μονάχου Lütge από το Βαυαρικό Συμβούλιο Δεοντολογίας.
Οι δηλώσεις του δεν είναι σύμφωνες με το έργο του συμβουλίου. Ο Lütge εξεπλάγη.
Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Markus Söder απέλυσε τον καθηγητή επιχειρηματικής δεοντολογίας του Μονάχου Christoph Lütge από το πρώην 18μελές Βαυαρικό Συμβούλιο Δεοντολογίας.
Η ομόφωνη απόφαση ελήφθη την περασμένη εβδομάδα, στις 2 Φεβρουαρίου. Ένας εκπρόσωπος της κρατικής καγκελαρίας το επιβεβαίωσε στο BR.
Ο λόγος που δόθηκε από την κρατική καγκελαρία είναι “επαναλαμβανόμενες δημόσιες δηλώσεις του καθηγητή Lütge που δεν συμφωνούν με την υπεύθυνη εργασία στο Συμβούλιο Δεοντολογίας και θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να βλάψει τη φήμη του σώματος”.
Κριτική για το lockdown: “Έτσι είναι. Οι άνθρωποι πεθαίνουν”
Ο καθηγητής Lütge είχε επανειλημμένα δημόσια επικρίνει τους αυστηρούς κανόνες του lockdown και προειδοποίησε για “πολλές παράπλευρες απώλειες στον τομέα της ασφάλειας”.
Για παράδειγμα, δεν εστιάζεται στη θεραπεία άλλων επικίνδυνων ασθενειών και οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν στις προληπτικές εξετάσεις.
Στη συνέντευξη του BR στις 20 Ιανουαρίου δήλωσε πως ο μέσος όρος ηλικίας των θανάτων από τον κορωνοϊό ήταν περίπου 84 έτη.
“Οι άνθρωποι πεθαίνουν από κορωνοϊό ή κάτι άλλο, έτσι είναι. Οι άνθρωποι πεθαίνουν”. Ο Lütge πιστεύει επίσης ότι η εκστρατεία #ZeroCovid είναι “εντελώς απατηλή”.
Οι “απαιτούμενοι και αναμενόμενοι δείκτες επίπτωσης” δεν μπορούν να επιτευχθούν το χειμώνα.
Στην Süddeutsche Zeitung, ο υπουργός Florian Herrmannn είπε πως οι δηλώσεις του Lütge στα τέλη Ιανουαρίου “προκαλούν σύγχυση”.
Με τις “αμφισβητήσιμες συνεισφορές” του “ξεπερνά το όριο μιας πλήρως αμφιλεγόμενης και τεχνικά βάσιμης συζήτησης”. Και: “Η προσωπική του γνώμη συχνά προκαλεί το χειροκρότημα αποδεδειγμένων αρνητών της πανδημίας και, επομένως, βλάπτει τη φήμη του Βαυαρικού Συμβουλίου Δεοντολογίας”, δήλωσε ο Herrmann.
Όταν ρωτήθηκε από το BR, ο Lütge επιβεβαίωσε την απόλυσή του, αλλά “δεν θέλει να σχολιάσει”, μιλάει “από μόνη της”.
Ωστόσο, η απόλυση τον “εξέπληξε”, επειδή το Συμβούλιο Δεοντολογίας έπρεπε να εργαστεί “κριτικά και ανοιχτά”. Και όχι μόνο “κρυφά”, αλλά και “δημόσια”.
Ο Lütge επανέλαβε τις δηλώσεις του στο BR ότι “η μέση ηλικία των θανάτων από κορωνοϊό δεν μπορεί να αγνοηθεί” και τα “μέτρα του lockdown” είναι “εντελώς δυσανάλογα”.
Η πρόεδρος του Βαυαρικού Συμβουλίου Δεοντολογίας Susanne Breit-Keßler, χαιρέτισε την απόλυση του Lütge στο BR.
“Σημείωσε την απόφαση της κρατικής κυβέρνησης χωρίς καμία αντίφαση. Διότι ο καθηγητής Lütge έκανε αρκετές δημόσιες δηλώσεις, πάντα στη λειτουργία του ως μέλους του συμβουλίου δεοντολογίας”.
Η Breit-Keßler αξιολογεί τη γνώμη του Lütge ως “δύσκολη, εφόσον το Συμβούλιο Δεοντολογίας δεν έχει ακόμη ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα, πόσο μάλλον συντάσσει γνωμάτευση”.
Επιπλέον, με τις δημόσιες δηλώσεις του, ο Lütge “έδωσε φυσικά την εντύπωση ότι το Συμβούλιο είχε εγκρίνει τα πάντα”. Το οποίο με τη σειρά του οδήγησε σε “ερωτήματα από το Συμβούλιο Δεοντολογίας”.
Δεν θέλησε να αλλάξει την προσέγγιση του
Κατόπιν παράκλησής της, ο Lütge δεν ήθελε να αλλάξει την προσέγγισή του, δήλωσε η Breit-Keßler στο BR.
Η απόλυση του Lütge δεν έχει καμία σχέση με τον αποκλεισμό κριτικών απόψεων. Οι ψήφοι μειοψηφίας συμπεριλαμβάνονται επίσης στις γνωμοδοτήσεις του συμβουλίου.
Ο οικονομολόγος και φιλόσοφος Christoph Lütge (51) κατέχει την έδρα του πανεπιστημίου Peter Löscher για Επιχειρηματική Δεοντολογία στο Πολυτεχνείο του Μονάχου.
Εκεί είναι επίσης επικεφαλής του TU Ινστιτούτου Δεοντολογίας για Τεχνητή Νοημοσύνη, το οποίο υποστηρίζεται οικονομικά από το Facebook.
Μην μαθαίνεις τα νέα από την Γερμανία τελευταίος!
Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info