Σύμφωνο συμβίωσης και άλλες μορφές καταχωρισμένης συμβίωσης
Σύμφωνο συμβίωσης: Τι είναι, σε ποιες χώρες ισχύει και ποιες είναι οι προϋποθέσεις;
Τι είναι το σύμφωνο συμβίωσης
Η συμφωνία δύο ενήλικων προσώπων, ανεξάρτητα από το φύλο τους, με την οποία ρυθμίζουν τη συμβίωσή τους (σύμφωνο συμβίωσης) καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ μπορείτε να επισημοποιήσετε τη σχέση σας χωρίς να παντρευτείτε. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω συμφώνου συμβίωσης ή άλλη μορφή καταχωρισμένης συμβίωσης.
Η καταχωρισμένη συμβίωση επιτρέπει σε 2 άτομα που ζουν μαζί ως ζευγάρι να δηλώσουν τη σχέση τους στην αρμόδια δημόσια αρχή της χώρας διαμονής τους.
Οι διαφορές από χώρα σε χώρα της ΕΕ είναι τεράστιες, κυρίως όσον αφορά τα εξής
- αν μπορείτε να συνάψετε σύμφωνο συμβίωσης ή άλλη μορφή καταχωρισμένης συμβίωσης σε μια συγκεκριμένη χώρα
- τι δικαιώματα σας παρέχει το σύμφωνο συμβίωσης ή άλλη μορφή καταχωρισμένης συμβίωσης
- αν μια συγκεκριμένη χώρα αναγνωρίζει ένα σύμφωνο συμβίωσης ή άλλη μορφή καταχωρισμένης συμβίωσης που έχει συναφθεί στο εξωτερικό.
Ενημερωθείτε για τους κανόνες που ισχύουν στην περίπτωσή σας
Μήπως εμπλέκονται δύο ή περισσότερες χώρες της ΕΕ – π.χ. σε περίπτωση μετακόμισης μετά την καταχώριση, ή καταχώρισης στο εξωτερικό;
Τα περιουσιακά δικαιώματα και το δικαίωμα διατροφής, τα οποία ισχύουν για άτομα μεταξύ των οποίων έχει γίνει σύναψη συμφώνου συμβίωσης δεν εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Συνεπώς, τα δικαιώματα που έχετε σε μια χώρα βάσει του συμφώνου συμβίωσης μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά σε μια άλλη!
Ενημερωθείτε για το ποιας χώρας η νομοθεσία εφαρμόζεται στην περίπτωσή σας – γιατί αυτό έχει σημαντικές συνέπειες στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας ως καταχωρισμένων (δηλωμένων) συντρόφων.
Αναγνώριση του συμφώνου συμβίωσης ή άλλης μορφής καταχωρισμένης συμβίωσης
Το σύμφωνο συμβίωσης ή άλλη μορφή καταχωρισμένης συμβίωσης θεωρείται ισοδύναμο ή ανάλογο με γάμο σε ορισμένες χώρες της ΕΕ.
Όλες οι χώρες που επιτρέπουν τους γάμους ζευγαριών του ίδιου φύλου αναγνωρίζουν συνήθως και τα σύμφωνα συμβίωσης ατόμων του ίδιου φύλου που έχει συναφθεί σε άλλη χώρα.
Σε χώρες που δεν επιτρέπουν τους γάμους ζευγαριών του ίδιου φύλου, αλλά έχουν θεσπίσει κάποιας μορφής σύμφωνο συμβίωσης, ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στο εξωτερικό εξασφαλίζει γενικά τα ίδια δικαιώματα με το σύμφωνο συμβίωσης.
Ωστόσο, η νομοθεσία των παρακάτω χωρών της ΕΕ δεν προβλέπει το σύμφωνο συμβίωσης:
- Βουλγαρία
- Λετονία
- Λιθουανία
- Πολωνία
- Ρουμανία
- Σλοβακία
Εγκατάσταση στο εξωτερικό με τον/τη σύντροφό σας
Στην περίπτωση που μια χώρα θεωρεί το σύμφωνο συμβίωσης ή άλλη μορφή καταχωρισμένης συμβίωσης ισοδύναμα ή ανάλογα με γάμο, έχετε τα ίδια δικαιώματα όσον αφορά τη μετανάστευση: ο/η καταχωρισμένος/η (δηλωμένος) σας σύντροφος μπορεί να σας ακολουθήσει, αν εγκατασταθείτε σε μια τέτοια χώρα.
Αν επιθυμείτε να μετακομίσετε σε χώρα της ΕΕ που δεν γίνεται αναγνώριση του συμφώνου συμβίωσης ή άλλη μορφή καταχωρισμένης συμβίωσης, η σχέση σας θα θεωρηθεί ως δεόντως αποδειχθείσα μακροχρόνια σχέση.
Η χώρα υποδοχής σας θα πρέπει να διευκολύνει την είσοδο και τη διαμονή του/της συντρόφου σας σ’ αυτήν.
Μην μαθαίνεις τα νέα από την Γερμανία τελευταίος!
Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info
Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: