Όλο και περισσότερες έρευνες στα γραφεία κατά των διακρίσεων
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, ο αριθμός των μη καταγεγραμμένων περιπτώσεων διακρίσεων είναι μεγάλος. Όμως όλο και περισσότεροι πολίτες στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης τολμούν να δεχτούν επαγγελματική υποστήριξη όταν αισθάνονται ότι υφίστανται διακρίσεις.
Ο αριθμός των καταγγελιών στα γραφεία κατά των διακρίσεων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αυτό αναφέρει η Nina Guérin, επικεφαλής του γραφείου κατά των διακρίσεων του κρατιδίου. Όποιος αισθάνεται ότι υφίσταται διακρίσεις μπορεί να λάβει βοήθεια από ένα πυκνό δίκτυο συμβουλευτικής στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.
Το έργο των γραφείων κατά των διακρίσεων στο κρατίδιο βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο όταν μια γυναίκα από την Αφρική επικοινώνησε με τη μονάδα του Heilbronn, καθώς αισθανόταν προσβεβλημένη από τη διακόσμηση ενός καρναβαλικού berliner.
Το αυτοκόλλητο απεικόνιζε μια ημίγυμνη μαύρη γυναίκα που φορούσε φούστα και είχε αλυσίδα από κόκαλα. Ο αρτοποιός δεν συμμορφώθηκε με το αίτημα να “αλλάξει το υλικό της διακόσμησης με τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τις διακρίσεις”. Έλαβε επαίνους γι’ αυτό στο διαδίκτυο, ενώ το γραφείο κατά των διακρίσεων κατακλύστηκε από ρατσιστικά μηνύματα.
Η καταγγελία της γυναίκας στο Heilbronn δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση: το γραφείο κατά των διακρίσεων του κρατιδίου μέτρησε ακόμη 75 καταγγελίες το 2019 και ήδη 301 πέρυσι. Και σε μια μελέτη του 2017 από τα ομοσπονδιακά γραφεία κατά των διακρίσεων, περισσότεροι από ένας στους τρεις ερωτηθέντες δήλωσαν ότι είχαν βιώσει διακρίσεις τα τελευταία δύο χρόνια. “Οι πιο συχνά αναφερόμενοι λόγοι είναι οι φυλετικές διακρίσεις και οι διακρίσεις λόγω αναπηρίας ή χρόνιας ασθένειας”, λέει η Nina Guérin.
Το κέντρο στο Heilbronn, το οποίο αυτή τη στιγμή βομβαρδίζεται με μίσος, είναι ένα από τα εννέα τοπικά συμβουλευτικά κέντρα του κρατιδίου μαζί με το Esslingen, το Freiburg, τη Χαϊδελβέργη και το Mannheim, μεταξύ άλλων.
Ο αριθμός των ερωτημάτων στα τοπικά γραφεία αυξήθηκε επίσης από 414 το 2019 σε περίπου 800 σε κάθε ένα από τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δεν λένε τίποτα για τον πραγματικό αριθμό των διακρίσεων, λέει η κοινωνική επιστήμονας Guérin. “Οι περισσότεροι άνθρωποι που πλήττονται από διακρίσεις δεν το αναφέρουν, εν μέρει επειδή πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι αυτό που μπορεί να βιώνουν καθημερινά είναι διάκριση”.
Οι σύμβουλοι παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα πιθανά νομικά μέτρα κατά των διακρίσεων και βοηθούν τους ανθρώπους να βρουν δικηγόρους, να διατυπώσουν επιστολές καταγγελίας ή να συνοδεύσουν όσους αναζητούν βοήθεια σε μια συνάντηση διαμεσολάβησης.
Ο αριθμός των καταγγελιών για διακρίσεις αυξάνεται, αλλά οι λόγοι παραμένουν σχετικά σταθεροί, παρατήρησε η εμπειρογνώμονας Guérin. Πέρυσι, πάνω από το 30% των ερωτημάτων αφορούσαν φυλετικές διακρίσεις και άλλο ένα 30% αφορούσε διακρίσεις λόγω αναπηρίας ή χρόνιας ασθένειας.
Οι άνθρωποι βιώνουν τις διακρίσεις παντού στη Γερμανία
το 15-20% των περιπτώσεων αφορούσε τις αρχές, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δημοτικές υπηρεσίες. Αλλά αναφέρθηκαν επίσης καταγγελίες για διακρίσεις στην εργασία, διακρίσεις στις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων για εργασία ή περιπτώσεις σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία και πανεπιστήμια.
Το έργο των συμβούλων που χρηματοδοτούνται από το κράτος και τους δήμους βασίζεται στον γενικό νόμο περί ίσης μεταχείρισης, στόχος του οποίου είναι η “πρόληψη ή εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φυλής ή εθνοτικής καταγωγής, φύλου, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικής ταυτότητας”.
Το κρατικό γραφείο καταπολέμησης των διακρίσεων, μαζί με πολλές άλλες οργανώσεις, διεξάγει επίσης εκστρατεία για τη θέσπιση νόμου κατά των διακρίσεων σε κρατικό επίπεδο, ώστε οι θιγόμενοι να μπορούν να υπερασπιστούν καλύτερα τον εαυτό τους έναντι των διακρίσεων από δημόσιους φορείς.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Καλοκαιρινά ελαστικά στη Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε;
- Συντάξεις και ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία
- Αυτές οι αλλαγές έρχονται τον Μάιο του 2023 στη Γερμανία
- Minijob των 520 ευρώ: Πόσες ώρες μπορείτε να εργάζεστε το μήνα;
- Έρευνα: Δείτε την πιο βρώμικη μεγάλη πόλη της Γερμανίας
- Τα 10 πιο επικίνδυνα ζώα για τον άνθρωπο στη Γερμανία
- Το σύστημα ασφάλισης ασθενείας (Krankenversicherung) στη Γερμανία
- 10 εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε στη Γερμανία τον Μάιο
- Αποταμιευτικός λογαριασμός στη Γερμανία: Αξίζει αυτή τη στιγμή;