Το 18% των ανθρώπων που ζουν στη Γερμανία είναι μετανάστες
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2022, λίγο λιγότερο από ένας στους πέντε ανθρώπους που ζουν σήμερα στη Γερμανία μετακόμισε στην ομοσπονδιακή δημοκρατία σε κάποια στιγμή της ζωής του..
Την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται στη Γερμανία για να ξεφύγουν από συγκρούσεις, να αναζητήσουν εργασία ή να ενώσουν τις οικογένειές τους έχει εκτοξευθεί.
15,3 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στη Γερμανία είναι μετανάστες
Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis) αποκάλυψαν ότι το 2022, περίπου 15,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία – ή το 18,4% του πληθυσμού των 83,2 εκατομμυρίων – μετακόμισαν στη χώρα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Όταν συμπεριληφθούν τα παιδιά στη Γερμανία που γεννήθηκαν από δύο μη Γερμανούς γονείς που ζουν στην ομοσπονδιακή δημοκρατία, ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε 20,2 εκατομμύρια.
Σε σύγκριση με τους αριθμούς της Destatis του προηγούμενου έτους, υπήρξε αύξηση 6,3% στον αριθμό των ατόμων που μετακόμισαν στη Γερμανία ή γεννήθηκαν εκεί από γονείς που γεννήθηκαν στο εξωτερικό.
Αυτό που δεν περιλαμβάνουν αυτά τα στοιχεία είναι ο αριθμός των ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο που γεννήθηκαν από έναν μη Γερμανό γονέα.
Αυτή η ομάδα προσθέτει άλλα 3,9 εκατομμύρια άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι το ένα τέταρτο των ανθρώπων που ζουν στη Γερμανία έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο.
Στο Βερολίνο, το μείγμα είναι ακόμη μεγαλύτερο, με το 40% των ανθρώπων στη γερμανική πόλη να δηλώνουν ότι έχουν μεταναστευτικό υπόβαθρο στην οικογένειά τους.
Τα γερμανικά ποσοστά μετανάστευσης εξακολουθούν να μην αρκούν για την καταστολή της έλλειψης εργατικού δυναμικού
Οι κρίσεις στην Ουκρανία και το Αφγανιστάν σημαίνουν ότι η Γερμανία έχει δει υψηλό μέσο όρο μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια.
Η Συρία, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Ουκρανία είναι οι συνηθέστερες χώρες προέλευσης των μεταναστών που ζουν σήμερα στη Γερμανία.
Κατά την τελευταία δεκαετία, λίγο πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι μετανάστευσαν στη Γερμανία και ο μέσος μετανάστης ήταν νεότερος από τον μέσο Γερμανό πολίτη, σε ηλικία 29,9 ετών έναντι 47,0 ετών.
Ενώ η πλειονότητα των μεταναστών ήρθε στη Γερμανία για να διαφύγει από συγκρούσεις ή να ζητήσει άσυλο (27,9%), ένας μεγάλος αριθμός μετακινήθηκε επίσης στη Γερμανία για να αναζητήσει εργασία (24,2%).
Αυτή η τάση είναι καλά νέα για μια χώρα με ρεκόρ έλλειψης εργαζομένων, με 630.000 θέσεις εργασίας να παραμένουν επί του παρόντος κενές στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, Andrea Nahles, ακόμη και αν η Γερμανία “αξιοποιούσε όλο το εγχώριο δυναμικό, [η κάλυψη των 630.000 κενών θέσεων] δεν θα είναι δυνατή χωρίς περαιτέρω μετανάστευση, επίσης για δημογραφικούς λόγους. Χρειαζόμαστε τόσο εργάτες όσο και ειδικευμένους εργαζόμενους”.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Καλοκαιρινά ελαστικά στη Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε;
- Πέντε παλιά κινητά τηλέφωνα που αξίζουν μια περιουσία
- Συντάξεις και ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία
- Αγορά έναντι ενοικίασης στη Γερμανία: Πού είναι φθηνότερο;
- Πληροφορίες για την ασφάλιση αυτοκινήτου στη Γερμανία
- Ποιο κρατίδιο πουλάει την περισσότερη μπύρα στη Γερμανία;
- Το Deutschlandticket έρχεται: Αξίζει να το αγοράσετε;
- Οι καλύτερες συμβουλές ασφάλισης υγείας στη Γερμανία
- Αυτές οι αλλαγές έρχονται τον Μάιο του 2023 στη Γερμανία
- Χρήσιμες πληροφορίες για αγορά κατοικίας στη Γερμανία