Πώς λειτουργούν τα ρολόγια έκτακτης ανάγκης για ηλικιωμένους;
Περίπου το ένα τρίτο των ατόμων άνω των 65 ετών στη Γερμανία ζουν μόνα τους. Αυτό σημαίνει σχεδόν έξι εκατομμύρια άνθρωποι που μπορεί να μην λάβουν αμέσως βοήθεια αν γλιστρήσουν στο μπάνιο ή πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο…
Γι’ αυτό υπάρχουν ειδικά συστήματα κλήσης έκτακτης ανάγκης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ηλικιωμένοι για να λάβουν γρήγορα βοήθεια.
Συνήθως πρόκειται για ένα κουμπί που φορούν σε ένα λουράκι γύρω από το λαιμό ή τον καρπό τους.
- Το τηλεφωνικό κέντρο DRK ενημερώνει προκαθορισμένες επαφές βοήθειας όταν σημειώνεται συναγερμός
- Σύμφωνα με την Bundesverband Hausnotrufe (ομοσπονδιακή ένωση οικιακών κλήσεων έκτακτης ανάγκης), ένα εκατομμύριο άνθρωποι φροντίζονται
- Ένα σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης ανιχνεύει επίσης πυρκαγιές και αντιλαμβάνεται μια πτώση
Πρώτα απ’ όλα: τα συστήματα οικιακής κλήσης έκτακτης ανάγκης δεν είναι μόνο κάτι για τους ηλικιωμένους, αλλά έχουν νόημα και για τους επιληπτικούς ή τα άτομα με αναπηρία, για παράδειγμα.
Λειτουργούν ως εξής: Μια συσκευή κλήσης έκτακτης ανάγκης με σύστημα hands-free συνδέεται στην πρίζα του τηλεφώνου, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με έναν μικρό πομπό μέσω ραδιοφώνου.
Αυτός φοριέται ως κολιέ στο λαιμό ή ως βραχιόλι στον καρπό.
Για να ενεργοποιήσετε έναν συναγερμό, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε το κουμπί στον πομπό.
Το πάτημα ενός κουμπιού ενεργοποιεί έναν συναγερμό
Η Anja Beyer είναι υπεύθυνη για τις οικιακές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στη Σαξονία και τη Σαξονία-Άνχαλτ στον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό.
Σύμφωνα με την ίδια, ο συναγερμός επικοινωνεί αυτόματα με το τηλεφωνικό κέντρο του DRK: “Εκεί υπάρχει προσωπικό του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, το οποίο επικοινωνεί μαζί σας μέσω του σταθμού βάσης.
Και όταν η κατάσταση έχει καταγραφεί, ειδοποιούνται οι προηγουμένως καθορισμένες επαφές των βοηθών”.
Αυτές θα μπορούσαν να είναι, για παράδειγμα, οι οικιακοί βοηθοί κλήσης έκτακτης ανάγκης που παρέχονται από τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, αλλά και συγγενείς, γείτονες ή, σε ιατρικά επείγοντα περιστατικά, η υπηρεσία διάσωσης.
Φροντίδα όλο το εικοσιτετράωρο
Ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μόνος πάροχος τέτοιων συστημάτων κλήσης έκτακτης ανάγκης.
Εκτός από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και τις οργανώσεις βοήθειας, υπάρχουν στην αγορά πολυάριθμοι ιδιωτικοί πάροχοι.
Σύμφωνα με την Bundesverband Hausnotruf (Ομοσπονδιακή Ένωση για τις οικιακές κλήσεις έκτακτης ανάγκης), όλοι μαζί παρέχουν φροντίδα για περίπου ένα εκατομμύριο άτομα.
Και το κάνουν αυτό όλο το εικοσιτετράωρο, λέει ο Patrik Benzler της Johanniter Unfallhilfe: “Εμείς στην Johanniter Unfallhilfe προσφέρουμε την κατ’ οίκον κλήση έκτακτης ανάγκης για πάνω από 30 χρόνια.
Έκτοτε, έχουν ανακαλυφθεί πολλές καταστάσεις όπου είναι απαραίτητη η οξεία ανάγκη για βοήθεια και έχουμε καταφέρει να σώσουμε ζωές ειδοποιώντας τις υπηρεσίες διάσωσης ή τους συγγενείς σε πρώιμο στάδιο και αποτρέποντας κάτι χειρότερο”.
Ορισμένα συστήματα κλήσης έκτακτης ανάγκης ανιχνεύουν επίσης πυρκαγιές
Ορισμένα συστήματα κλήσης έκτακτης ανάγκης είναι εξοπλισμένα ακόμη και με αισθητήρες που ανιχνεύουν πυρκαγιές ή ενεργοποιούν αυτόματα συναγερμό αν αντιληφθούν πτώση.
Άλλα λειτουργούν επίσης όταν περπατάτε ή ψωνίζετε. Το κόστος ανέρχεται έως και 50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το τιμολόγιο.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.