Οριστικό: Επιτρέπεται η φωτογράφηση παραβατών στάθμευσης
Φωτογράφιζαν παράνομα παρκαρισμένους και έστελναν τις φωτογραφίες στην αστυνομία: Δύο άνδρες στη Βαυαρία αντιμετώπισαν προβλήματα με την εποπτική αρχή προστασίας δεδομένων. Ωστόσο, ένα δικαστήριο αποφάσισε υπέρ των ανδρών – και τώρα η απόφαση αυτή είναι επίσης νομικά δεσμευτική.
Παραβιάζετε την προστασία των δεδομένων αν φωτογραφίζετε αδικαιολόγητα σταθμευμένα αυτοκίνητα και διαβιβάζετε τις φωτογραφίες στην αστυνομία ως αποδεικτικό στοιχείο;
Δύο άνδρες στη Βαυαρία είχαν λάβει ειδοποιήσεις από την Κρατική Υπηρεσία Εποπτείας Προστασίας Δεδομένων (LDA) γι’ αυτό και είχαν προσφύγει στο δικαστήριο εναντίον της.
Το διοικητικό δικαστήριο του Άνσμπαχ είχε αποφανθεί υπέρ τους τον Νοέμβριο – τώρα η απόφαση-ορόσημο είναι νομικά δεσμευτική, όπως έμαθε το BR24 από τον δικηγόρο ενός από τους ενάγοντες.
Αναφορά παραβάσεων στάθμευσης προς το συμφέρον όλων;
Οι υποθέσεις που απασχόλησαν το δικαστήριο ήταν αυτές των Heiner Fuhrmann και Andreas S.
Είχαν φωτογραφίσει παράνομα παρκαρισμένους στο Μόναχο σε 6 και 17 περιπτώσεις αντίστοιχα και τους είχαν καταγγείλει στην αστυνομία.
Αυτό δεν έμεινε χωρίς συνέπειες: Οι δύο έλαβαν προειδοποίηση από την LDA και ο καθένας τους κλήθηκε να πληρώσει 100 ευρώ.
Οι άνδρες προσέφυγαν νομικά εναντίον αυτού, με την υποστήριξη μεταξύ άλλων της Deutsche Umwelthilfe (DUH).
Το δικαστήριο ασχολήθηκε συγκεκριμένα με το αν υπήρχε ή όχι έννομο συμφέρον για την επεξεργασία δεδομένων από τις φωτογραφίες στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων.
Προέκυψε, για παράδειγμα, το ερώτημα αν είναι προς το δημόσιο συμφέρον να αναφέρουν ιδιώτες στην αστυνομία παραβάσεις στάθμευσης – ή αν τα πρόσωπα που αναφέρουν τις παραβάσεις πρέπει να θίγονται προσωπικά.
Και αν, στη συγκεκριμένη περίπτωση των δύο ανδρών, δεν θα αρκούσε μια γραπτή ή τηλεφωνική αναφορά αντί για καταγγελία.
Ο δικηγόρος Lachenmann δήλωσε τώρα στο BR24 ότι ταξινομεί το σκεπτικό του δικαστηρίου ως εξής: η προσωπική ανησυχία του προσώπου που κάνει την αναφορά δεν ήταν απαραίτητη για την ύπαρξη έννομου συμφέροντος.
“Το δικαστήριο αποσαφηνίζει ότι ακόμη και η αφηρημένη διακινδύνευση μπορεί να είναι αρκετή για την καταγγελία των παραβιάσεων από τους πολίτες”.
Δικηγόρος: Οι φωτογραφίες δεν πρέπει να αποκαλύπτουν πρόσθετα δεδομένα
Ο Lachenmann, μιλώντας στο BR24, προειδοποίησε κατά της ερμηνείας της απόφασης στο θέμα αυτό: Το δικαστήριο θεωρεί ότι είναι νομικά επιτρεπτή η λήψη φωτογραφιών από παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα και η προώθησή τους στο γραφείο δημόσιας τάξης ή στην αστυνομία.
Ωστόσο, “πρέπει να τηρείται η αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων” – δηλαδή δεν πρέπει να φαίνονται στις φωτογραφίες άλλα αυτοκίνητα ή χρήστες του δρόμου.
Επιπλέον, τόνισε: “Αυτό που δεν προκύπτει από την απόφαση είναι ότι μπορείτε να ανεβάσετε τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”.
Το LDA είχε δικαιολογήσει την προειδοποίηση προς τους δύο άνδρες με το σκεπτικό ότι στις φωτογραφίες των παρανόμως σταθμευόντων υπήρχαν και άλλες πληροφορίες, όπως αυτοκόλλητα σε ένα αυτοκίνητο ή ένα βαθούλωμα στο αμάξωμα.
Θα στέλνουν τώρα περισσότεροι άνθρωποι την αστυνομία;
Στα σχόλια, ορισμένοι χρήστες του BR24 εξέφρασαν τον εκνευρισμό τους για την απόφαση και πρότειναν ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί τώρα να αισθάνονται υποχρεωμένοι να “κάνουν οι ίδιοι την αστυνομία” και να αναφέρουν τις παραβάσεις στάθμευσης – καθώς δεν θα έχουν να φοβηθούν συνέπειες από άποψη προστασίας δεδομένων.
Ο δικηγόρος και ειδικός σε θέματα προστασίας δεδομένων Thilo Weichert τόνισε σε συνέντευξή του στο BR24 ότι δεν συμμερίζεται αυτούς τους φόβους: “Οι αποφάσεις δεν αποτελούν άδεια για καταδότες. Επομένως, μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις όπου η παραβίαση δεν είναι ξεκάθαρη”.
Σε αυτή την περίπτωση, μια ψευδής καταγγελία θα μπορούσε ακόμη και να αντανακλά αρνητικά στο πρόσωπο που κάνει την καταγγελία.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2023
- Έρχονται αλλαγές στο επίδομα τέκνων της Γερμανίας
- Γερμανία: Γνωρίζετε αυτή τη μυστηριώδη πινακίδα κυκλοφορίας;
- Γερμανία: 7 εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτόν τον Μάρτιο
- Γερμανία: Πως μπορείτε να πάρετε σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα;
- Ο έμπειρος Έλληνας σταθμάρχης στη Γερμανία που τον έκοψε ο ΟΣΕ
- Γερμανία: Φορτηγό φορτωμένο με κιβώτια μπύρας ανατρέπεται
- Ρεκόρ αναρρωτικών αδειών στη Γερμανία το 2022
- 400 υποκαταστήματα: Μεγάλες εταιρείες υπό εξαφάνιση στη Γερμανία
- Έρευνα: Το αργό ίντερνετ βλάπτει τη γερμανική οικονομία
- 09.03.23: Δοκιμαστικός συναγερμός σε όλη τη Βαυαρία
- Σχολικό λεωφορείο χτυπά 8χρονο και το τραυματίζει θανάσιμα
- Γερμανία: 4 τραυματίες μετά από πυρκαγιά σε νοσοκομείο
- Το Car Sharing γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στη Γερμανία
- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το εισιτήριο 49 ευρώ στη NRW
- Έτοιμή η νέα εφαρμογή για το εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας