Μεγάλη έρευνα: Τι θα μας κοστίσει η κλιματική αλλαγή;
Η κλιματική αλλαγή παρουσιάζει τον λογαριασμό της: Τι θα μας κοστίσει σε 20, 30, 50 χρόνια αν έχουμε περισσότερους καύσωνες και καταιγίδες; Ένα ερευνητικό πρόγραμμα διερεύνησε αυτό το ερώτημα – και κατέληξε σε ένα συγκλονιστικό ποσό…
Οι εικόνες από τις πλημμύρες στους ποταμούς Ahr και Erft το καλοκαίρι του 2021 είναι ακόμα νωπές στο μυαλό μας εδώ στη Γερμανία.
Είναι προφανές ότι μια τέτοια καταστροφή -εκτός από τον ανθρώπινο πόνο- προκαλεί ιλιγγιωδώς υψηλό κόστος.
Οι ερευνητές του κλίματος έχουν από τότε αποδείξει επίσης ότι η κλιματική αλλαγή έπαιξε ρόλο στην έκταση της καταστροφής.
Υπό αυτή την έννοια, θα μπορούσε κανείς να πει ότι το κόστος ανοικοδόμησης των πόλεων στους ποταμούς Ahr και Erft οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.
Αυτό εγείρει το επόμενο ερώτημα: Τι θα μας κοστίσει η κλιματική αλλαγή σε 20, 30, 50 χρόνια, αν υπάρχουν όλο και περισσότεροι καύσωνες και καταιγίδες στη Γερμανία;
Ένα ερευνητικό πρόγραμμα διερεύνησε αυτό το ερώτημα – και τώρα παρουσιάζει τον υπολογισμό.
Η μελέτη ανατέθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση και παρουσιάστηκε στο Βερολίνο από το Υπουργείο Οικονομίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Κόστος για την καταστροφή από τις πλημμύρες στην κοιλάδα του Ahr: 35 έως 40 δισεκατομμύρια ευρώ
Ο Oliver Lühr από τη συμβουλευτική εταιρεία Prognos υπολόγισε το κόστος που προκύπτει από ακραία καιρικά φαινόμενα για το τρέχον ερευνητικό έργο.
Ομολογουμένως, ο Lühr μπορεί να αθροίσει μόνο τα κόστη που κάποιος έχει δημοσιεύσει – για παράδειγμα, τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις ή τις απώλειες καλλιεργειών στη γεωργία.
Αλλά ο Lühr καταλήγει σε παρόμοιο συμπέρασμα για δύο ακραία γεγονότα – συγκεκριμένα για τις ξαφνικές πλημμύρες στους ποταμούς Ahr και Erft το καλοκαίρι του 2021 και για τον καύσωνα στη Γερμανία το 2018 και το 2019: και τα δύο προκάλεσαν κόστος περίπου 35 έως 40 δισεκατομμυρίων ευρώ.
“Ως σύγκριση, βρίσκω έναν αριθμό αρκετά ενδιαφέροντα: τη διαρθρωτική αλλαγή που διανύουμε στη Γερμανία όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη”, λέει ο Oliver Lühr.
Διότι αυτή η διαρθρωτική αλλαγή προκαλεί εξίσου υψηλό κόστος – αλλά μόνο μία φορά.
Εν τω μεταξύ, εκτός από τα δύο μεμονωμένα γεγονότα που υπολόγισε ο Lühr, υπάρχουν πολλές άλλες συνέπειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη: το τελικό αποτέλεσμα για τα έτη 2000 έως 2021 είναι περίπου 145 δισεκατομμύρια ευρώ σε κλιματικές ζημιές, για τις οποίες έχουν δημοσιευθεί στοιχεία.
Κλιματική αλλαγή: φαινόμενο ντόμινο στο κόστος λόγω κλιματικών ζημιών
Σε αυτές περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, βιομηχανικές επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να παραλάβουν φορτία πρώτων υλών κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα λόγω της χαμηλής στάθμης του νερού του Ρήνου.
Μερικές φορές υπάρχει ένα φαινόμενο ντόμινο – για παράδειγμα στη δασοκομία.
Επειδή η ζέστη και η ξηρασία καθιστούν τα δέντρα ευάλωτα στα σκαθάρια του φλοιού, για παράδειγμα, και πρέπει να κοπούν, παρόλο που στην πραγματικότητα είναι ακόμα πολύ λεπτά για κάτι τέτοιο.
“Έτσι, τότε δεν έχετε μόνο τα μειωμένα έσοδα, αλλά πρέπει επίσης να κάνετε την αναδάσωση πολύ νωρίς”, λέει ο Oliver Lühr.
“Και στη συνέχεια, τα δέντρα με λιγότερο νερό και περισσότερη θερμότητα αναπτύσσονται πολύ πιο αργά”.
Και αυτό σημαίνει: λιγότερα έσοδα και στο μέλλον. Σε ορισμένες περιοχές, η καταστροφή των δασών σημαίνει επίσης απώλειες για τον τουρισμό, όταν αντί για καταπράσινα δάση υπάρχουν μόνο νεκρά δέντρα – όπως στα βουνά Harz.
Οι απώλειες σε επιμέρους οικονομικούς τομείς είναι το χρηματικό κόστος της κλιματικής αλλαγής, το οποίο μπορεί να μετρηθεί σχετικά εύκολα και σταθερά.
Μπορούν όμως να υπολογιστούν και υψηλότερα κόστη στον τομέα της υγείας, για παράδειγμα επειδή άνθρωποι που ίσως ήδη υποφέρουν από κυκλοφορικά προβλήματα καταλήγουν στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.
Αν και υπάρχουν ακόμη ερευνητικά κενά στον τομέα αυτό, επιστήμονες όπως ο Oliver Lühr φοβούνται ότι το κόστος αυτό θα μπορούσε να γίνει πολύ ακριβό για την πολιτεία της Γερμανίας λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η κλιματική αλλαγή κοστίζει ζωές και στη Γερμανία
Οι ερευνητές δεν θέλησαν να υπολογίσουν τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη σε ευρώ. Στην πραγματικότητα, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη δεν καταγράφονται ως τέτοιοι στη Γερμανία.
Αντ’ αυτού, ο αριθμός των θυμάτων ενός καύσωνα μπορεί να υπολογιστεί μόνο εκ των υστέρων, ως η λεγόμενη υπερβάλλουσα θνησιμότητα, δηλαδή οι πρόσθετοι θάνατοι σε σύγκριση με λιγότερο θερμά προηγούμενα έτη.
“Μπορούμε να μιλάμε για πάνω από 30.000 θανάτους τα τελευταία 20 χρόνια. Και αυτό δεν το βλέπω συνεχώς στις βραδινές ειδήσεις επί εβδομάδες, αλλά συμβαίνει αθόρυβα. Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις.
Και αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να αποδοθεί όπως κάποιος που πνίγεται, αλλά πιστεύουμε ότι είναι μία από τις σοβαρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Γερμανία”, λέει ο Jesko Hirschfeld από το Ινστιτούτο Έρευνας Οικολογικής Οικονομίας στο Βερολίνο.
Η κλιματική αλλαγή θα μας κοστίσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον
Η Britta Stöver από την Gesellschaft für Wirtschaftliche Strukturforschung (Εταιρεία Οικονομικών Δομικών Ερευνών) εξέτασε τα πιθανά κόστη στο μέλλον – αυτά που μπορούν να υπολογιστούν σε ευρώ και αυτά που δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν, όπως ο ανθρώπινος πόνος.
Κανείς δεν γνωρίζει πόσο καλά ή άσχημα θα λειτουργήσει στην πραγματικότητα η παγκόσμια προστασία του κλίματος, πόσους βαθμούς θερμότερη – κατά μέσο όρο – θα είναι τελικά η θερμοκρασία.
Αλλά σύμφωνα με την Britta Stöver, είναι βέβαιο ότι αξίζει σίγουρα να επενδύσουμε στην προσαρμογή. Αυτό θα μετριάσει το κόστος και τις συνέπειες.
Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τέτοια μέτρα προσαρμογής στο κλίμα: για παράδειγμα, με την ψύξη των πόλεων μέσω πράσινων στεγών, δέντρων και σκίασης των σπιτιών.
Ή με την ενημέρωση των ανθρώπων για το πώς να προστατεύονται από τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η ζέστη.
Η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σημαίνει επίσης τη φύτευση ανθεκτικών στη θερμότητα ειδών δέντρων στα δάση και τη σπορά ανθεκτικών στην ξηρασία ποικιλιών στα χωράφια για την αποφυγή φαινομένων ντόμινο.
Ένα τέτοιο ντόμινο θα μπορούσε να ξεκινήσει, για παράδειγμα, με μια κακή συγκομιδή κριθαριού. Ως αποτέλεσμα, το κριθάρι γίνεται ακριβότερο, στη συνέχεια η μπύρα, και έτσι αγοράζεται λιγότερη μπύρα.
Η Britta Stöver λέει: “Φυσικά, οι εταιρείες θα προσπαθήσουν τότε να εξοικονομήσουν και εργαζόμενους, αν έχουν υψηλότερο κόστος παραγωγής. Ή προσπαθούν να γίνουν πιο αποτελεσματικές αλλάζοντας προμηθευτές.
Αυτό μπορεί βέβαια να έχει ως αποτέλεσμα με αυτούς τους προμηθευτές να χρειάζονται ξαφνικά ίσως περισσότεροι εργαζόμενοι. Αλλά στο σύνολό τους, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
Και βλέπετε ότι ειδικά όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα ή είναι άνεργοι επηρεάζονται περισσότερο από αυτές τις επιπτώσεις”.
Το κόστος της κλιματικής αλλαγής μπορεί να ανέλθει σε 900 δισεκατομμύρια ευρώ
Τέτοιες οικονομικές επιπτώσεις μπορούν εξίσου να προκληθούν από ακραία καιρικά φαινόμενα στη Γερμανία ή αλλού: Οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι παγκοσμίως διασυνδεδεμένες.
Ανάλογα με τις κλιματικές εξελίξεις, θα μπορούσαν να συσσωρευτούν ζημιές ύψους 500 έως 900 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2050.
Επομένως, σύμφωνα με τους ερευνητές, όχι μόνο η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή είναι στοιχειώδης για τη μείωση των ζημιών, αλλά δεν πρέπει να λησμονείται ούτε η προστασία του κλίματος.
“Οι αριθμοί δείχνουν επίσης ότι είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε και τα δύο”, λέει ο Jesko Hirschfeld.
“Μπορούμε ακόμη να επιλέξουμε μεταξύ δύσκολων εξελίξεων, καταστροφικών εξελίξεων και εντελώς καταστροφικών εξελίξεων”.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2023
- Έρχονται αλλαγές στο επίδομα τέκνων της Γερμανίας
- Γερμανία: Γνωρίζετε αυτή τη μυστηριώδη πινακίδα κυκλοφορίας;
- Γερμανία: 7 εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτόν τον Μάρτιο
- Γερμανία: Πως μπορείτε να πάρετε σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα;
- Βάδη-Βυρτεμβέργη: Το πρώτο παγωτό με έντομα είναι γεγονός
- Τα μεγαλύτερα, πιο περίεργα και πιο αστεία γερμανικά επώνυμα
- Ο έμπειρος Έλληνας σταθμάρχης στη Γερμανία που τον έκοψε ο ΟΣΕ
- Επιβάτης προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα του αεροσκάφους
- Ακάλυπτες 50.000 θέσεις εκπαιδευτικών στα γερμανικά σχολεία
- Γερμανία: Εταιρεία με ποντικοπαγίδες βγάζει εκατομμύρια
- Κλινικές της Γερμανίας ανάμεσα στις καλύτερες του κόσμου!
- Περίεργη φώτο: Τι είναι αυτό που διασχίζει τον αυτοκινητόδρομο;
- Πως αντιμετωπίζει η Γερμανία τα σιδηροδρομικά ατυχήματα