27 Φεβρουαρίου 1933: Ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ
Σαν σήμερα στις 27 Φεβρουαρίου 1933 συνέβη ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ. Η εμπρηστική επίθεση στο γερμανικό Κοινοβούλιο στο Βερολίνο προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο κτίριο.
Για την υπόθεση συνελήφθη, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο ο νεαρός Ολλανδός χτίστης, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, Μαρίνους βαν ντερ Λούμπε, ο οποίος είχε νωρίτερα ομολογήσει την ενοχή του.
Συγκεκριμένα, είχε ισχυριστεί ότι σκοπός του εμπρησμού ήταν να καλέσει τον λαό σε εξέγερση εναντίον του καθεστώτος.
«Έπρεπε να κάνω κάτι. Θεώρησα ότι ο εμπρησμός ήταν η κατάλληλη μέθοδος. Δεν ήθελα να κάνω κακό σε πολίτες αλλά στο κράτος. Όσον αφορά το αν έδρασα μόνος μου, ναι, έδρασα μόνος μου» είχε πει.
Ο Αδόλφος Χίτλερ, εκμεταλλευόμενος τον εμπρησμό, ζήτησε και πήρε από τον πρόεδρο του Ράιχ Πάουλ φον Χίντενμπουργκ ένα 24ωρο μετά, στις 28 Φεβρουαρίου 1933, προεδρικό διάταγμα με το οποίο ανέστειλε τις ατομικές ελευθερίες και τις ελευθερίες του Τύπου.
Το γεγονός ότι ο Βαν ντερ Λούμπε ήταν μέλος του κομμουνιστικού κόμματος βοήθησε τον Χίτλερ να πείσει τον πρόεδρο Χίντενμπουργκ για οργανωμένο σχέδιο των κομμουνιστών και να αναλάβει έκτακτες εξουσίες συλλαμβάνοντας χιλιάδες άτομα στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των Κομμουνιστών μελών του κοινοβουλίου.
Με τον τρόπο αυτό το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβουλευτικό σώμα έναντι των ισχυροτέρων Κομμουνιστικού και Δημοκρατικού κομμάτων και θα μεθοδεύσει τις ενέργειές του στο εξής.
Ο εμπρησμός του Ράιχασταγκ (Reichstagbrand) θα έχει ως επακόλουθο την Νομοθεσία της πυρπόλησης του Ράιχασταγκ (Reichstagsbrandverordnung) που θα αναστείλει καίρια μέρη του Συντάγματος (προσωπική ελευθερία, ελευθερία της έκφρασης, ελευθερία του Τύπου, ελευθερία της συνάθροισης, την ιδιωτικότητα των τηλεφωνικών, τηλεγραφικών και ταχυδρομικών επικοινωνιών) ενώ θα επιβάλει σύντομα ένα αστυνομικό κράτος στη Γερμανία υπέρ φυσικά του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος.
Το συγκεκριμένο διάταγμα έμεινε στην ιστορία ως «Διάταγμα του εμπρησμού της Ράιχσταγκ».
Ο Χίτλερ, σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα, στις 30 Ιανουαρίου 1933, είχε διοριστεί καγκελάριος της Γερμανίας.
Αντί να προκαλέσει την παγγερμανική επανάσταση, η φωτιά που ξεκίνησε ο ντερ Λούμπε θα ενισχύσει και παγιώσει την εξουσία των Ναζιστών.
Μετά το «Διάταγμα του εμπρησμού της Ράιχσταγκ» ακολούθησαν πολλαπλές συλλήψεις, κυρίως κομμουνιστών αλλά και σοσιαλδημοκρατών.
Ιστορικοί επισημαίνουν ότι ο εμπρησμός στη Ράιχσταγκ ενορχηστρώθηκε από το Ναζιστικό Κόμμα, προκειμένου να προκαλέσει πανικό στον γερμανικό πληθυσμό και να ανοίξει έτσι ευκολότερα ο δρόμος για τη δικτατορία που ακολούθησε.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα εποχής στο περιοδικό TIME: «Προκειμένου να δικαιολογήσει την σχεδιαζόμενη κατάλυση της Γερμανικής Δημοκρατίας, η κυβέρνηση του Αδόλφου Χίτλερ χρειάστηκε να εξαπολύσει την προηγούμενη εβδομάδα έναν άνευ προηγουμένου καταιγισμό καταπιεστικών μέτρων και διαταγμάτων.
Και ποια θα μπορούσε να είναι η καταλληλότερη δικαιολογία, αν όχι ένας τεράστιος εμπρησμός, με κόστος 1.500.000 δολάρια, που θα κατέτρωγε το κτίριο της Ράιχσταγκ; […] καταστρέφοντας εντελώς την περίφημη δρύινη αίθουσα καθώς και τον υπέροχο θόλο από μπρούντζο και γυαλί;
» “Τη φωτιά την έβαλαν Κομμουνιστές”, αποφάνθηκε βιαστικά η Αστυνομία. Και σε ραδιοφωνική ομιλία του, ο υπουργός Εσωτερικών της Πρωσίας και μέλος του Ναζιστικού Κόμματος Χέρμαν Βίλχελμ Γκαίρινγκ κραύγαζε:
“Ο εμπρησμός της Ράιχσταγκ ήταν η εναρκτήρια πράξη του εμφυλίου πολέμου… οι κομμουνιστές είχαν σε ετοιμότητα τρομοκρατικές ομάδες των 200 ατόμων η κάθε μία… έτοιμες να εκτελέσουν κακόβουλες πράξεις μεταμφιεζόμενες σε μέλη των δικών μας Ταγμάτων Εφόδου αλλά και της Στάλχελμ… οι γυναίκες και τα παιδιά ανώτατων κρατικών αξιωματούχων θα απάγονταν και θα κρατούνταν όμηροι, προκειμένου να χρησιμεύσουν σαν “ανθρώπινες ασπίδες”…».
Πηγή: ATHENS VOICE | Πτήση
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.