Νέο σύστημα προειδοποίησης για καταστροφές σε όλη τη Γερμανία
Ένα σύστημα προειδοποίησης έκτακτης ανάγκης που αναπαράγει διαπεραστικούς ήχους στα κινητά τηλέφωνα είναι πλέον λειτουργικό σε όλη τη Γερμανία, όπως ανακοίνωσαν οι φορείς εκμετάλλευσης.
Όποιος έτυχε να είναι έξω και να κυκλοφορεί την τελευταία “Warntag” της Γερμανίας, θα θυμάται τον ήχο: ένα υψηλόφωνο μπιπ που συνεχίζεται για αρκετά δευτερόλεπτα και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση όταν συμβαίνει σε πολλά τηλέφωνα ταυτόχρονα.
Από την Πέμπτη, αυτές οι ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης – οι οποίες μεταδίδονται σε όλους τους χρήστες κινητών τηλεφώνων σε ένα συγκεκριμένο ραδιοδίκτυο – μπορούν να ληφθούν σε κάθε κρατίδιο της Γερμανίας.
Η ανακοίνωση των τριών μεγάλων φορέων εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας – Vodafone, Telefónica (O2) και Deutsche Telekom – χαιρετίστηκε από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Βοήθειας σε περίπτωση καταστροφών (BBK), το οποίο τη χαρακτήρισε “ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας”.
Οι θορυβώδεις ειδοποιήσεις στο κινητό έχουν σχεδιαστεί για να προειδοποιούν τους χρήστες για επερχόμενες καταστροφές, όπως μεγάλες πλημμύρες και πυρκαγιές.
Το σύστημα λειτουργεί ακόμη και αν τα τηλέφωνα είναι στο αθόρυβο και δεν απαιτεί από τους πολίτες να εγγραφούν ή να κατεβάσουν εφαρμογές.
Το σύστημα αναπτύχθηκε στη Γερμανία μετά τις σοβαρές πλημμύρες στη Ρηνανία-Παλατινάτο και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τον Ιούλιο του 2021, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 180 άνθρωποι.
Οι έρευνες που ακολούθησαν την καταστροφή κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κάτοικοι δεν είχαν προειδοποιηθεί εγκαίρως για τις πλημμύρες και ότι οι εντολές εκκένωσης θα έπρεπε να είχαν δοθεί νωρίτερα από ό,τι δόθηκαν.
Αυτό προκάλεσε αυτοκριτική στους αξιωματούχους και την ταχεία υιοθέτηση του συστήματος συναγερμού μέσω κυψελών, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Οι φορείς κινητής τηλεφωνίας έλαβαν προθεσμία μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου 2023 για να ενεργοποιήσουν το σύστημα σε εθνικό επίπεδο – προθεσμία που έχει πλέον τηρηθεί.
Το σύστημα θεωρείται ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για καταστάσεις κρίσης.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν smartphones ή που δεν έχουν εγκαταστήσει τις τελευταίες ενημερώσεις δεν θα λάβουν ειδοποίηση.
Στην πραγματικότητα, η Vodafone εκτιμά ότι περίπου το 25 τοις εκατό των τηλεφώνων δεν θα λαμβάνουν το σήμα.
Επίσης, δεν μπορεί να φτάσει στους χρήστες όταν τα τηλέφωνα βρίσκονται σε κατάσταση πτήσης.
Ο φορέας εκμετάλλευσης δικτύου κινητής τηλεφωνίας πιέζει επίσης τους κατασκευαστές smartphone να δημιουργήσουν φιλικούς προς τον χρήστη τρόπους ανάγνωσης και επαναπροβολής της ειδοποίησης.
Σε ένα βασικό κομμάτι της κριτικής από την τελευταία “ημέρα προειδοποίησης” τον Δεκέμβριο, πολλοί χρήστες smartphone δήλωσαν ότι είχαν απομακρύνει αυτόματα την ειδοποίηση και στη συνέχεια δυσκολεύονταν να την ξαναβρούν για να τη διαβάσουν.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Αυτό το εισόδημα είναι το όριο της φτώχειας στη Γερμανία
- Γερμανία: Ποιες εταιρείες προσλαμβάνουν αυτή τη στιγμή προσωπικό
- Γερμανική εταιρεία προσφέρει 100.000€ για να καπνίζετε χόρτο
- Γερμανία: 76χρονος οδηγεί μεθυσμένος στις γραμμές
- Η Ritter Sport διαφημίζει σοκολάτα με έντομα: Έντονες αντιδράσεις
- Veloudo: Κέντρο αποτρίχωσης με λέιζερ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη
- Γερμανία: Πώς να βοηθήσετε τους σκίουρους που έχουν ανάγκη;
- 25 σίγουροι τρόποι για να εκνευρίσετε έναν Γερμανό
- Γερμανία: Ασυναγώνιστη προσφορά από ελληνικό εστιατόριο
- Βερολίνο vs Βιέννη: Ποια πόλη είναι καλύτερη για να ζήσει κανείς;
- Γερμανία: Μεγάλη ανάκληση πουρέ μήλου – Προσοχή!
- Πληροφορίες για οδήγηση σε ζώνες χαμηλών εκπομπών στη Γερμανία