Τι έδειξε το πείραμα της 4ήμερης εργασίας
Τον Ιούνιο ξεκινά στην Πορτογαλία εξάμηνο πείραμα για τετραήμερη εργασία 32 έως 40 ωρών, χωρίς απώλεια εισοδημάτων σε σύγκριση με το πενθήμερο.
Όταν θα τελειώσει το πείραμα τον Δεκέμβριο του 2023, οι ηγεσίες των εταιρειών θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα επιστρέψουν ή όχι στην πενθήμερη απασχόληση, ανάλογα και με την επιθυμία των εργαζομένων τους.
Στην καμπάνια 4 Day Week UK οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το 100% της αμοιβής τους δουλεύοντας μόνο το 80% του εργασιακού τους χρόνου, αρκεί να διατηρήσουν το 100% της παραγωγικότητάς τους.
Πέρυσι αντίστοιχο πιλοτικό πρόγραμμα εξάμηνης διάρκειας έγινε στις ΗΠΑ και στην Ιρλανδία, με το 97% των εργαζομένων να δηλώνουν ότι θέλουν να το συνεχίσουν γιατί έτσι λειτουργούν καλύτερα.
Μάλιστα 4 στους 10 εργαζόμενους θα αντάλλασσαν το 5% του μισθού τους για μια εργασιακή εβδομάδα 4 ημερών, σύμφωνα με έρευνα της Manpower.
Σε μια αγορά εργασίας που μεταβάλλεται διαρκώς, η μετάβαση σε μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα, να μειώσει τα γενικά έξοδα, να ενισχύσει την ευημερία, να προσελκύσει και να διατηρήσει ταλέντα και να ενθαρρύνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η ευελιξία είναι σημαντική, αλλά πρέπει να κατανέμεται δίκαια σε όλες τις κατηγορίες – όχι μόνο στους εργαζόμενους με πνευματική εργασία.
Από τους χειρώνακτες εργάτες έως τους οδηγούς παράδοσης και τους υπαλλήλους αποθήκης, όλοι χρειάζονται και αξίζουν επιλογές και θέλουν εργοδότες που να υποστηρίζουν τις ανάγκες τους.
Έτοιμοι οι εργαζόμενοι – Διστάζουν οι εργοδότες
Ωστόσο οι εργοδότες δεν δείχνουν έτοιμοι να δεχτούν και να εφαρμόσουν μια πιο «συμπυκνωμένη» εργασιακή εβδομάδα.
Μόνο ένας στους δέκα οργανισμούς παρέχει επί του παρόντος δυνατότητα τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Adecco, οι βασικοί λόγοι που η πλειονότητα των επιχειρήσεων διστάζει ακόμα να εφαρμόσει πλήρως το καθεστώς τετραήμερης εργασίας εντοπίζεται στο υψηλό κόστος μετάβασης, στη μειωμένη ή αυξημένη παραγωγικότητα, στην ανάγκη επαναξιολόγησης των προτεραιοτήτων από την πλευρά των επιχειρήσεων.
Το κόστος μετάβασης δεν είναι πάντα το ίδιο και διαφέρει ανά κλάδο ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υψηλό.
Στον αντίποδα οι εργαζόμενοι δηλώνουν πρόθυμοι να εργαστούν ακόμη και περισσότερες ώρες ημερησίως ή να απωλέσουν ένα μικρό τμήμα του μισθού τους για να απολαύσουν τρεις ημέρες ξεκούρασης.
Παράλληλα το 64% του ανθρώπινου δυναμικού θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να αναζητήσουν μια θέση εργασίας εάν έπρεπε να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση.
Μάλιστα ένας στους τρεις θα αναλάμβανε έναν άλλο ρόλο τον επόμενο μήνα, εάν προσέφερε έναν καλύτερο συνδυασμό εργασίας και τρόπου ζωής.
Πηγή: insider
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Αυτό το εισόδημα είναι το όριο της φτώχειας στη Γερμανία
- Γερμανία: Ποιες εταιρείες προσλαμβάνουν αυτή τη στιγμή προσωπικό
- Γερμανική εταιρεία προσφέρει 100.000€ για να καπνίζετε χόρτο
- Συμβουλές: Μακροχρόνια ανικανότητα για εργασία στη Γερμανία;
- Γερμανία: 76χρονος οδηγεί μεθυσμένος στις γραμμές
- 37χρονος οδηγός πεθαίνει σε σφοδρή μετωπική σύγκρουση
- 6 εφευρέσεις που δεν ξέρατε ότι ήταν γερμανικές
- Αποτυχημένες 1 στις 3 εξετάσεις οδήγησης στη Γερμανία το 2022
- Γερμανία: Ανακαλούνται τσιπς με πάπρικα σε εθνικό επίπεδο