Γερμανία: Οι πόλεις μεγαλώνουν χάρη στους Ουκρανούς πρόσφυγες
Οι πόλεις αναπτύσσονται λόγω της εισροής ουκρανών προσφύγων. Αυτό αποτελεί πρόκληση – για την εύρεση κατοικίας, για παράδειγμα. Αλλά οι δήμοι βλέπουν επίσης ευκαιρίες στις νέες αφίξεις.
Η εισροή ουκρανών προσφύγων προκαλεί την ανάπτυξη των πόλεων της νοτιοδυτικής Βάδης και, σύμφωνα με την Ένωση Πόλεων και Κοινοτήτων της Βάδης-Βυρτεμβέργης, αυξάνει την πίεση στη στενή αγορά κατοικίας σε πολλά μέρη – το κατά πόσο επωφελούνται οι δήμοι είναι ακόμη ένα ανοιχτό ερώτημα.
Προς το παρόν, δύσκολα θα λύσουν την έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων. Η έλλειψη γνώσης της γερμανικής γλώσσας είναι μόνο ένας λόγος, σύμφωνα με έρευνα του dpa σε ορισμένες πόλεις με πολλούς νέους Ουκρανούς.
Σύμφωνα με μελέτη του παρόχου υπηρεσιών ακινήτων Empirica Regio, οι πόλεις μεσαίου μεγέθους παρουσιάζουν ιδιαίτερα έντονη ανάπτυξη.
Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι ήρθαν στο Μπάντεν-Μπάντεν αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου. “Είμαστε σχετικά γνωστοί ως πόλη στην Ανατολική Ευρώπη”, λέει ο δήμαρχος Roland Kaiser (Πράσινοι).
Τους τελευταίους δέκα μήνες, η πόλη του Μέλανα Δρυμού είχε τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων -σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων- από όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
2261 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν καταγραφεί. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκεί 1700 πρόσφυγες. Αποτελούν περίπου το τρία τοις εκατό της πόλης των 57.000 κατοίκων.
“Για εμάς, αυτή είναι μια εξαιρετικά μεγάλη πρόκληση. Αντιμετωπίζουμε ακόμη καλά, αλλά βρισκόμαστε στα όρια των δυνατοτήτων μας”, λέει ο Κάιζερ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση, τις κοινωνικές υποθέσεις, την τάξη και την ασφάλεια.
Παρατηρεί μεγάλη αλληλεγγύη μεταξύ του πληθυσμού.
Τα δύο τρίτα των Ουκρανών προσφύγων έχουν βρει στέγη, μερικές φορές με άτομα με ρωσικές ρίζες.
“Η λογική του άσπρου-μαύρου καταρρέει, οι άνθρωποι βοηθούν από όλες τις πλευρές”. Συνολικά, περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι ή άτομα ρωσικής καταγωγής ζουν στο Μπάντεν-Μπάντεν.
Ειδικά οι ρωσόφωνοι κάτοικοι βοηθούν επίσης στο Pforzheim με τη στέγαση και τη γλωσσική διαμεσολάβηση. Από τους 1700 Ουκρανούς που ζουν σήμερα εκεί (1,3% του πληθυσμού), πολλοί θα μπορούσαν να βρουν στέγη.
“Η φιλοξενία αποκλειστικά σε δημοτικά καταφύγια δεν θα ήταν δυνατή”, λέει εκπρόσωπος της πόλης. Πολυάριθμες τοπικές πρωτοβουλίες, όπως ο σύλλογος “Ουκρανοί στη Στουτγάρδη” ή ο Γερμανο-ουκρανικός σύλλογος στην Καρλσρούη, προσφέρουν επίσης συμβουλές και υποστήριξη.
Οι πόλεις και οι δήμοι θέλουν να αποφύγουν τη διαμονή σε μεγάλης κλίμακας καταφύγια- αν χρειαστεί, νοικιάζουν ξενοδοχεία και προσπαθούν να αποκτήσουν διαμερίσματα μέσω προγραμμάτων κοινής χρήσης δωματίων, όπως στην Καρλσρούη, το Έσλινγκεν ή το Ουλμ.
“Η Στουτγάρδη δεν μπορεί πλέον να δημιουργήσει νέες χωρητικότητες, όπως έκανε στο παρελθόν”, λέει ο εκπρόσωπος της πρωτεύουσας του κρατιδίου. Μεταξύ των περίπου 610.000 κατοίκων, 9642 ήταν Ουκρανοί στο τέλος του έτους, από 1940 το προηγούμενο έτος.
Το Φράιμπουργκ κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού από τη δεκαετία του 1970 με 231.807 κατοίκους, κυρίως λόγω των 2.500 Ουκρανών προσφύγων.
“Η δυναμική αυτής της πληθυσμιακής αύξησης δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία του Φράιμπουργκ”, δήλωσε εκπρόσωπος.
Οι Ουκρανοί αποτελούν πλέον τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα αλλοδαπών στη μητρόπολη Breisgau, μετά τους Ιταλούς.
Όσον αφορά την επαγγελματική τους ένταξη, η πόλη του Φράιμπουργκ προειδοποιεί για τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες: Οι περισσότεροι πρόσφυγες δείχνουν μεγάλη προθυμία.
Ωστόσο, πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, όπως η εκμάθηση της γλώσσας, η φροντίδα των παιδιών και η μετεκπαίδευση.
Πολύ λίγοι Ουκρανοί πρόσφυγες μιλούν καλά γερμανικά ή αγγλικά, λέει ο δήμαρχος του Μπάντεν-Μπάντεν. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το 90% δεν μπορεί να τοποθετηθεί άμεσα στην αγορά εργασίας”.
Ορισμένοι, ωστόσο, εργάζονται ήδη στον τομέα της εστίασης ή της υγείας. Το Pforzheim αναφέρει τις πρώτες καλές εμπειρίες με Ουκρανούς ειδικευμένους εργαζόμενους σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας.
“Οι άνθρωποι δεν έρχονται σε εμάς επειδή ελπίζουν σε προοπτικές εργασίας, αλλά επειδή έχουν φύγει”, λέει ο εκπρόσωπος της Στουτγάρδης. Εάν παραμείνουν, η ένταξή τους στην αγορά εργασίας θα αποτελέσει πρόκληση τα επόμενα χρόνια.
Η φροντίδα και η σχολική εκπαίδευση των παιδιών είναι δύσκολη. 800 είναι μόνο στο Φράιμπουργκ, 700 στο Μπάντεν-Μπάντεν.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου θέσεις ημερήσιας φροντίδας, κάποιοι ξεκινούν το σχολείο “με στοιχειώδεις γνώσεις γερμανικών στην καλύτερη περίπτωση”, σύμφωνα με το Φράιμπουργκ.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- Το γνωρίζατε; Ποιες εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη έντομα σε τρόφιμα;
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2023
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Γερμανία: 8 σούπερ εκδηλώσεις τον Φεβρουάριο του 2023
- Αυτό το εισόδημα είναι το όριο της φτώχειας στη Γερμανία
- Γερμανία: Ποιες εταιρείες προσλαμβάνουν αυτή τη στιγμή προσωπικό
- Σεισμός-Τουρκία: Κύμα αγάπης από τον Ελληνισμό του Μονάχου
- Ποιοι συνταξιούχοι στη Γερμανία δεν χρειάζεται να πληρώσουν φόρο
- Γερμανική εταιρεία προσφέρει 100.000€ για να καπνίζετε χόρτο
- Συμβουλές: Μακροχρόνια ανικανότητα για εργασία στη Γερμανία;