Πώς λειτουργεί το νέο ηλεκτρονικό σημείωμα ασθενείας στη Γερμανία
Από την 1η Ιανουαρίου 2023, οι εργαζόμενοι στη Γερμανία δεν χρειάζεται πλέον να διαβιβάζουν στους εργοδότες τους έντυπα σημειώματα ασθενείας, καθώς αυτά θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Εάν δεν είστε καλά στη Γερμανία και χρειάζεστε ένα σημείωμα ασθενείας από τον γιατρό σας, τα πράγματα θα πρέπει να είναι λίγο πιο απλά τώρα.
Αντί να λαμβάνετε ένα κίτρινο χαρτί από τον γιατρό, το οποίο πρέπει να προωθήσετε στον εργοδότη σας, η δημόσια ασφάλειά σας θα διαβιβάζει τα δεδομένα ηλεκτρονικά στον εργοδότη σας ως eine elektronische Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung (eAU) – ένα “ηλεκτρονικό πιστοποιητικό ανικανότητας για εργασία”.
Προηγουμένως, οι εργαζόμενοι έπαιρναν τρία πιστοποιητικά από το ιατρείο: ένα για τον νόμιμο ασφαλιστή υγείας τους, ένα για τον εργοδότη και ένα για τον εαυτό τους.
Τώρα το πιστοποιητικό ασθένειας είναι πλήρως ηλεκτρονικό.
Στόχος της νέας ψηφιοποίησης είναι η μείωση της γραφειοκρατίας για τους εργαζόμενους και τους ασφαλιστές υγείας, καθώς και η βελτίωση της διαδικασίας πιστοποίησης της άδειας ασθενείας, η οποία είναι σημαντική για την ενδεχόμενη καταβολή του επιδόματος ασθενείας.
Ποιος μπορεί να λάβει το ηλεκτρονικό σημείωμα ασθενείας στη Γερμανία;
Οι ιδιωτικά ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μόνο οι νόμιμοι ασφαλιστές υγείας θα διαβιβάζουν ψηφιακά σημειώματα ασθενείας στους εργοδότες.
Όσοι έχουν ιδιωτική ασφάλιση θα πρέπει ακόμη να προσέχουν καλά το μικρό κίτρινο έγγραφό τους προς το παρόν.
Οι γονείς με νόμιμη ασφάλιση υγείας που δεν μπορούν να εργαστούν επειδή τα παιδιά τους είναι άρρωστα θα πρέπει επίσης να κρατήσουν το έντυπο σημείωμα ασθενείας από τον γιατρό.
Όσοι αρρωσταίνουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους και πρέπει να παραμείνουν στο εξωτερικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να πρέπει να στέλνουν το βιβλιάριο ασθενείας στον εργοδότη τους ταχυδρομικώς.
Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πω στο αφεντικό μου ότι είμαι άρρωστος;
Παρόλο που οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται πλέον να υποβάλλουν το έντυπο σημείωμα ασθενείας στον ασφαλιστή τους ή στον ίδιο τον εργοδότη τους, εξακολουθούν να είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν αμέσως την εταιρεία τους για την ανικανότητά τους για εργασία.
Εξακολουθούν επίσης να υποχρεούνται να προσκομίζουν πιστοποιητικό ανικανότητας για εργασία από την τέταρτη ημέρα της ασθένειας.
Τι πληροφορίες λαμβάνει ο εργοδότης;
Μόλις ο εργοδότης μάθει ότι ένα μέλος του προσωπικού βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, μπορεί να υποβάλει ψηφιακό αίτημα για την ανάκτηση του eAU από την ασφαλιστική εταιρεία.
Εάν το ιατρείο έχει τεχνικά προβλήματα, στέλνει την εκτύπωση του πιστοποιητικού ταχυδρομικώς στην ασφαλιστική εταιρεία υγείας, όπου η διαδικασία ψηφιοποιείται και μπορεί στη συνέχεια να ανακτηθεί από τον εργοδότη.
Όπως και με το προηγούμενο “κίτρινο δελτίο” – ο εργοδότης δεν μπορεί να δει καμία πληροφορία σχετικά με τη διάγνωση ή για ποιο λόγο ο εργαζόμενος του είναι εκτός εργασίας – εκτός από την περίπτωση που η διάγνωση σχετίζεται με εργατικό ατύχημα.
Η βεβαίωση από την ασφαλιστική εταιρεία υγείας δείχνει μόνο το όνομα του ασφαλισμένου, την έναρξη και τη λήξη της ανικανότητας για εργασία, καθώς και το αν πρόκειται για αρχικό ή συμπληρωματικό σημείωμα ασθενείας.
Ο εργοδότης δεν θα μάθει επίσης ποιος γιατρός εξέδωσε το πιστοποιητικό ασθενείας.
Αυτό σημαίνει το τέλος όλων των έντυπων αναρρωτικών σημειωμάτων;
Όχι ακριβώς.
Κατ’ αρχάς, οι ίδιοι οι ασθενείς θα λαμβάνουν μια έντυπη εκτύπωση του βιβλιαρίου ασθενείας για τα δικά τους αρχεία. Στο μέλλον, ωστόσο, θα πρέπει επίσης να είναι δυνατή η αποθήκευση της άδειας ασθενείας στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς.
Επίσης, δεν έχουν αναβαθμιστεί εγκαίρως τεχνικά και οργανωτικά όλοι οι εργοδότες -ή τα ιατρεία- ώστε να ενταχθούν στη νέα ψηφιακή διαδικασία.
Ο Σύλλογος Ιατρών Νοσοκομειακών Ασφαλίσεων στην Κάτω Σαξονία εκτιμά ότι περίπου το 20% των ιατρείων στη Γερμανία δεν διαθέτουν επί του παρόντος την απαιτούμενη τεχνολογία, ενώ ο Εθνικός Σύλλογος Ιατρών Νοσοκομειακών Ασφαλίσεων (KBV) φοβάται ότι πολλοί εργοδότες θα συνεχίσουν να ζητούν έντυπες εκτυπώσεις από τους υπαλλήλους τους.
Επομένως, οι ασθενείς των ιατρείων ή οι εργαζόμενοι των εταιρειών που δεν έχουν ακόμη εναρμονιστεί με το νέο σύστημα θα συνεχίσουν προς το παρόν να χρησιμοποιούν το παλιό σύστημα, δηλαδή να διαβιβάζουν στους εργοδότες τους τα έντυπα βιβλιάρια ασθενείας.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.