Η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας έχει ηλικία 100 ετών και μπορεί να ανατρέξει σε μια τετραπλή ιστορία. Ταυτόχρονα, η εκκλησία έχει μια πραγματική ιδιαιτερότητα στο Μόναχο.
“Από μια εκκλησία φρουράς σε έναν τόπο ειρήνης και συμφιλίωσης”: έτσι συνοψίζει την 100χρονη ιστορία του εξαιρετικού τόπου λατρείας και του λεγόμενου κέντρου Nagelkreuz ο Tobias Klein, επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής για τους επετειακούς εορτασμούς στην Αγία Βαρβάρα.
Η προέλευση, η ανάπτυξη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκκλησίας στην οδό Infanteriestraße 15 θα παρουσιαστούν σε ένα εορταστικό Σαββατοκύριακο στις αρχές Φεβρουαρίου.
Στη μέση της πρώην περιοχής στρατοπέδων, μια αποθήκη μετατράπηκε σε εκκλησία έκτακτης ανάγκης για τους στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Η πρώην εκκλησία του φρουραρχείου εγκαινιάστηκε και τέθηκε υπό την προστασία της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Φεβρουαρίου 1923.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η εκκλησία εξελίχθηκε σε θρησκευτικό κέντρο για περίπου 3.000 Πολωνούς χριστιανούς ως παρακλάδι της ενορίας του Αγίου Μπένου.
“Ήταν πρώην καταναγκαστικοί εργάτες, αιχμάλωτοι πολέμου και τρόφιμοι στρατοπέδων συγκέντρωσης”, εξηγεί ο Klein.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η πολωνική κοινότητα μετακόμισε στον Άγιο Ιωσήφ στο Μόναχο. Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν στενές επαφές.
Επιπλέον, το 1974 το πολωνικό κέντρο της Αγίας Βαρβάρας επισκέφθηκε ένας μελλοντικός άγιος: ο τότε Αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας, Κάρολ Καρδινάλιος Wojtyla, ο οποίος αργότερα έγινε Πάπας Ιωάννης-Παύλος Β’.
100 χρόνια Αγίας Βαρβάρας
Από το 2014, η Αγία Βαρβάρα είναι το μοναδικό Κέντρο Cross of Nails στην πόλη μέχρι σήμερα. Ένα ζευγάρι από την ενορία είχε γνωρίσει τον Σταυρό των Καρφιών ως σύμβολο συμφιλίωσης κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Δρέσδη και έφερε την ιδέα στο Neuhausen.
“Ακριβώς σε μια εκκλησία από την οποία κάποτε στέλνονταν στρατιώτες στον πόλεμο, προσεύχονται τώρα για ειρήνη και συμφιλίωση.
Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ταιριαστό”, λέει ο Peter Höck, ιερέας της ενορίας εν ειρήνη και ο οποίος βρίσκεται στην Αγία Βαρβάρα εδώ και 39 χρόνια.
Ο πρώτος Σταυρός των Καρφιών δημιουργήθηκε το 1940 στο Κόβεντρι της Βρετανίας, αφού η γερμανική πολεμική αεροπορία είχε καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά τον εκεί καθεδρικό ναό.
Στα χαλάσματα, ο προϊστάμενος του καθεδρικού ναού εκεί, Ρίτσαρντ Χάουαρντ, βρήκε τρία μεγάλα καρφιά που κάποτε συγκρατούσαν τη στέγη της εκκλησίας.
Τα ένωσε με σύρμα για να σχηματίσει έναν σταυρό και έγραψε “Πατέρα συγχώρεσε” στον τοίχο της χορωδίας που υπάρχει ακόμα.
Με αυτό το σημάδι συμφιλίωσης, έδωσε το έναυσμα για τις λεγόμενες κοινότητες του Σταυρού των Καρφιών.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 250 κέντρα Σταυρού των Καρφιών σε καθολικές και προτεσταντικές εκκλησίες σε όλο τον κόσμο, 76 από αυτά στη Γερμανία.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Μετακόμιση στη Γερμανία: Απαντήσεις σε 10 συχνές ερωτήσεις
- Γερμανία: Τι αλλάζει για ενοικιαστές-ιδιοκτήτες κατοικιών το 2023;
- Γερμανία: Πώς να δηλώσετε ασθένεια σωστά ως εργαζόμενος
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- Μελαγχολία του Ιανουαρίου: 1 ταξίδι για κάθε γερμανικό κρατίδιο
- 10 πράγματα που μόνο όσοι ζούνε στη Γερμανία θα τα καταλάβουν!
- Έρευνα: Ποια είναι η πιο άσχημη πόλη της Γερμανίας
- Γερμανία: Έρχεται εφάπαξ επίδομα €502 για τις δαπάνες θέρμανσης
- Πόσο δύσκολο είναι το γερμανικό τεστ γλωσσομάθειας C1;
- Έρχεται Αρκτικό κύμα ψύχους έως -20 βαθμούς στη Γερμανία;
- Έρχονται νέες ζώνες τιμών ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία;
- Θα γίνει το όριο ταχύτητας 30km/h κανόνας στις γερμανικές πόλεις;
- 9 αλλαγές στη νομοθεσία που θα επηρεάσουν τα οικονομικά σας