Γερμανία η χώρα του πορνό: Εθισμένοι και κερδοσκόποι
Το σεξ πουλάει – ειδικά στη Γερμανία: σύμφωνα με τους ειδικούς, η Γερμανία προηγείται κατά πολύ στην παρακολούθηση πορνό στο διαδίκτυο. Με τραγικές συνέπειες, ακόμη και για τα παιδιά. Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της απεριόριστης χρήσης και ποια είναι η νομική κατάσταση;
Στο παρελθόν, τα περιοδικά βρίσκονταν κάτω από τον πάγκο, αργότερα οι ταινίες βρίσκονταν στη “βρώμικη γωνιά” των βιντεοκλάμπ – σήμερα αρκούν μερικά κλικ για να βρεθείτε σε μια ιστοσελίδα πορνό.
Η πορνογραφία στο διαδίκτυο βιώνει μια απεριόριστη, πρωτοφανή ελευθερία. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία. Αλλά η αγορά είναι τεράστια και αυξάνεται σταθερά.
Αυτό οφείλεται επίσης στην τελευταία μεγάλη εξέλιξη: την ερασιτεχνική πορνογραφία.
Το επίκεντρο αυτής της νέας τάσης είναι οι γυναίκες που έχουν αποφασίσει να ικανοποιήσουν την ηδονοβλεψία των ανδρών στο διαδίκτυο ως λεγόμενες “camgirls”.
Μόνο στην πλατφόρμα (το όνομα έχει αφαιρεθεί) υπάρχουν πάνω από 50.000 ερασιτέχνες ηθοποιοί στη Γερμανία.
Το επιχειρηματικό μοντέλο είναι απλό: οι γυναίκες ενεργούν μπροστά σε μια διαδικτυακή κάμερα, γράφουν μηνύματα με τους πελάτες τους, συμμορφώνονται με τις επιθυμίες τους – αλλά κάθε μήνυμα κοστίζει χρήματα, το ίδιο και κάθε λεπτό μπροστά στην κάμερα.
Εκτός από τις συνομιλίες και τις webcams, τα βίντεο αποτελούν επίσης σημαντικό μέρος της επιχείρησης – και εδώ, επίσης, εργάζονται πλέον όλο και λιγότεροι επαγγελματίες. Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί είναι πλέον οι πρωταγωνιστές.
Συχνά αναζητούν στο διαδίκτυο άνδρες που θα γυρίσουν μαζί τους βίντεο πορνό. Η συμφωνία: ο άνδρας δεν χρειάζεται να πληρώσει τίποτα για το σεξ, και σε αντάλλαγμα η γυναίκα επιτρέπεται να εκμεταλλευτεί εμπορικά την ταινία χωρίς περιορισμό.
Ως αποτέλεσμα, το μηνιαίο εισόδημα των γυναικών αυξάνεται γρήγορα.
Πλατφόρμες πορνό – ένα νομικό κενό στη Γερμανία
Υπάρχουν όμως και άνθρωποι των οποίων το υλικό καταλήγει σε πορνογραφικές πύλες χωρίς τη συγκατάθεσή τους – επειδή άλλοι το χακάρουν και το ανεβάζουν παράνομα.
Δεδομένου ότι η διαδικτυακή πορνογραφία δεν ρυθμίζεται σχεδόν καθόλου, οι πλατφόρμες πορνό είναι σχεδόν ένας άνομος χώρος από την άποψη αυτή.
Οι ίδιες οι πλατφόρμες αποφασίζουν τι θα επιτρέψουν να μεταφορτωθεί – και οι περισσότερες από αυτές εξακολουθούν να επιτρέπουν ανώνυμες μεταφορτώσεις.
Οι περισσότερες πλατφόρμες αποφεύγουν ρητά τη παιδική πορνογραφία μόνο επειδή υπάρχει διεθνής συναίνεση για αυστηρές ποινές.
Η κατάσταση είναι διαφορετική στον τομέα των ενηλίκων: Απαγορεύεται μόνο το ποινικό αδίκημα της βίαιης πορνογραφίας.
Παρακολούθηση πορνό στην παιδική ηλικία
Αλλά ο νόμος πρέπει επίσης να αυστηροποιηθεί για την προστασία των παιδιών: Σήμερα, κάθε παιδί μπορεί να έχει πρόσβαση σε εκατομμύρια πορνό δωρεάν με ένα μόνο κλικ. Χωρίς λογοκρισία.
Και με την πάροδο των ετών, συχνά ανεξέλεγκτα, όπως αναφέρει ο Tobias Schmid, διευθυντής της Αρχής Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας:
“Στο παρελθόν, οι άνθρωποι είχαν τους υπολογιστές τους στο σπίτι, κατά κάποιο τρόπο. Υπήρχαν ακόμη οι γονείς που μπορούσαν να παρέμβουν.
Τώρα, κάθε δεκάχρονος κυκλοφορεί στην αυλή του σχολείου με το smartphone του. Δεν υπάρχει πλέον ενδιάμεσος έλεγχος”.
Κατά μέσο όρο, τα παιδιά στη Γερμανία έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την πορνογραφία στην ηλικία των έντεκα ετών. Έχουν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή κατά μέσο όρο σε ηλικία 17 ετών.
Έξι χρόνια κατά τα οποία η πορνογραφία διαμορφώνει επίσης την ιδέα της σεξουαλικότητας.
Εμπειρογνώμονας: Οι προσδοκίες των νέων για το πορνό είναι προσανατολισμένες
“Πολλοί νέοι πιστεύουν ότι αυτό που βλέπουν συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Και ότι η ιδέα για το πώς θα είναι η δική μου σεξουαλική εμπειρία θα είναι όπως στο πορνό”, λέει ο Sebastian Buss από την PornoAufklärungsInitiative Deutschland (PAID).
Πηγαίνει σε σχολεία για να τα εκπαιδεύσει σχετικά με τον σωστό τρόπο αντιμετώπισης της πορνογραφίας.
Η προβολή πορνό μειώνει τις αναστολές
Αυτό που παρατηρεί είναι ότι ιδίως τα νεαρά κορίτσια δεν είναι σίγουρα αν επιτρέπεται να θέτουν όρια στη σεξουαλικότητα των φίλων τους.
“Αυτό που βλέπουμε είναι μια συνεχής ροή σεξουαλικών επιθέσεων. Αυτό που τα κορίτσια δεν αντιλαμβάνονται πλέον καν ως σεξουαλική επίθεση.
Ότι τους δείχνουν πορνογραφικές εικόνες στην τάξη ή κάτι παρόμοιο”, αναφέρει ο εμπειρογνώμονας και εξηγεί:
“Αυτό δεν γίνεται πλέον αντιληπτό ως σεξουαλική παρενόχληση, επειδή έχουν γίνει τόσες πολλές παραβιάσεις των συνόρων που δεν νομίζω ότι υπάρχει καθόλου φυσιολογικό συναίσθημα γι’ αυτό.
Καμία διασυνοριακή προστασία των ανηλίκων
Αλλά γιατί οι ανήλικοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πορνογραφικούς ιστότοπους; Ο λόγος είναι ότι πολλοί διακομιστές δεν βρίσκονται στη Γερμανία ή την Ευρώπη, αλλά σε κάποια νησιά – και συνεπώς δεν είναι προσβάσιμοι.
Ακόμη και οι δικαστικές αποφάσεις στη Γερμανία μπορούν να παρακαμφθούν με απλά τεχνάσματα στο εξωτερικό.
“Πράγματι, η προστασία των ανηλίκων είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστεί διασυνοριακά από ό,τι το ποινικό δίκαιο, επειδή δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες συμφωνίες.
Ίσως επειδή δεν χρειαζόταν στο παρελθόν. Αλλά οι υποθέσεις καθιστούν σαφές ότι ο νομοθέτης θα πρέπει να αυστηροποιηθεί εδώ”, παρατηρεί ο ειδικός στα μέσα ενημέρωσης Tobias Schmid.
Τόσοι πολλοί άνθρωποι θεωρούνται “εθισμένοι στο πορνό”.
Ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό νέων ανθρώπων μεγαλώνει με μια διαστρεβλωμένη εικόνα της σεξουαλικότητας.
Ακόμη και σήμερα, η προβολή πορνογραφίας έχει μοιραίες συνέπειες για τους ανθρώπους στην ενήλικη ζωή.
“Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υποθέτουμε ότι περίπου 500.000 έως 800.000 άνδρες στη Γερμανία πάσχουν από διαταραχή χρήσης πορνογραφίας”, εξηγεί ο καθηγητής Rudolf Stark, ο οποίος ερευνά το θέμα στο Πανεπιστήμιο Justus Liebig στο Giessen:
“Στην καθομιλουμένη, αυτό συχνά αποκαλείται “εθισμός στο πορνό””.
Πριν από λίγα χρόνια, το φαινόμενο του εθισμού στο πορνό ήταν ελάχιστα γνωστό. Μόλις το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνώρισε τον εθισμό στην πορνογραφία ως ασθένεια.
Οι συνέπειες της νόσου για τους πάσχοντες: Δεν μπορούν πλέον να έχουν τη ζωή τους υπό έλεγχο εξαιτίας της σεξουαλικής τους διαταραχής.
Ο εθισμός στο πορνό και οι μοιραίες συνέπειές του
Ο εθισμός στο πορνό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα, μεταξύ άλλων στη σχέση: η σεξουαλικότητα λαμβάνει χώρα στο διαδίκτυο – όχι σπάνια με μεγάλη συχνότητα.
Στην άμεση επαφή στη σχέση, οι εξαρτημένοι υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία και το πραγματικό σεξ γίνεται αδιάφορο.
Οι εθισμένοι συχνά ζουν μια διπλή ζωή σε μια σχέση: πορνογραφία από τη μια πλευρά, η συνεργασία από την άλλη.
Δεδομένου ότι η πορνογραφία καθορίζει τη ζωή τους, η επαγγελματική τους ζωή επίσης υποφέρει, προκύπτουν οικονομικά προβλήματα – ή νομικά προβλήματα.
Η σεξοθεραπεύτρια Heike Melzer από το Μόναχο γνωρίζει ότι τα ποινικά αδικήματα γίνονται όλο και πιο συχνά, επειδή οι άνθρωποι παρακολουθούν συχνά καταχρηστικό υλικό.
Είναι μία από τις λίγες θεραπεύτριες στη Γερμανία που γνωρίζει για τον εθισμό στην πορνογραφία. Και: με δυσκολία προλαβαίνει τους πελάτες της.
Δεν υπάρχουν κυβερνητικές υπηρεσίες που να μπορούν να παράσχουν ικανή υποστήριξη. Έτσι, οι περισσότεροι από αυτούς παλεύουν μόνοι τους ενάντια στον εθισμό.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- 7 λόγοι για να είστε αισιόδοξοι για τη ζωή στη Γερμανία το 2023
- Μετακόμιση στη Γερμανία: Απαντήσεις σε 10 συχνές ερωτήσεις
- Θα αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων στη Γερμανία το 2023;
- Γερμανία: Τι αλλάζει για ενοικιαστές-ιδιοκτήτες κατοικιών το 2023;
- Γερμανία: Πώς να δηλώσετε ασθένεια σωστά ως εργαζόμενος
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- Μελαγχολία του Ιανουαρίου: 1 ταξίδι για κάθε γερμανικό κρατίδιο
- 10 πράγματα που μόνο όσοι ζούνε στη Γερμανία θα τα καταλάβουν!
- Πόσα πρέπει να βγάζεις για να θεωρηθείς πλούσιος στη Γερμανία;
- Έρευνα: Ποια είναι η πιο άσχημη πόλη της Γερμανίας
- Γερμανία: Έρχεται εφάπαξ επίδομα €502 για τις δαπάνες θέρμανσης
- Γερμανία: Ψώνια το πρωί ή το βράδυ – πότε είναι φθηνότερα;